Nema kraja cirkusu u FSS
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Vodeći ljudi srpskog fudbala priznali su da su kršili Status FSS i Zakon o sportu, i ponašaju se kao da je to neko drugi radio, pa bi da nastave gde su stali. U Srbiji je sve moguće pa i ovakav rasplet.

Burni dani su prošli, a moguće da nas čekaju još burniji… Marko Pantelić je kao zamenik predsednika FSS smenio Nenada Bjekovića i njegove ljude, pa Bjeković Pantelića i njegove saborce. I jedni i drugi se pozivaju na čistku, samo čistke – nema.

„Po Statutu sednicom Izvršnog odbora FSS mogu da predsedavaju samo predsednik, zamenik predsednika ili počasni predsednik FSS“, rekao je Pantelić i objasnio kako je sednicu zakazao za četvrtak, 27. maj, ali od toga po svemu sudeći neće biti ništa, jer je ona održana u ponedeljak.

PROČITAJTE JOŠ

U međuvremenu su donošene odluke, objavljivana pa brisana saopštenja sa zvaničnog sajta FSS, pa saopštavane nove odluke uz imenovanje Nenada Bjekovića za novog zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Tako je i Marko Pantelić izbrisan iz Agencije za privredne registre (APR) kao zastupnik Fudbalskog saveza Srbije, a upisani su upravo Nenad Bjeković i generalni sekretar Jovan Šurbatović.

U našem fudbalu je apsolutno sve moguće, pa se situacija u FSS menjala iz sata u sat, ne iz dana u dan, zbog čega više ništa ne može da čudi.

Deluje da Pantelić ipak nije bio dovoljno spreman za sve što je naumio, zvalo se to čistka u FSS ili nekako drugačije. Želeo je da se okruži ljudima od poverenja i ozvaniči velike promene u Savezu, ali je „udario“ na one koji se duže pitaju u srpskom fudbalu i samim tim znaju kako da eliminišu protivnike, što su učinili tako što su najpre njegovo postavljanje u tela FSS proglasili pravno ništavnim, čime su priznali da su sami kršili Statut FSS i Zakon o sportu, što znači i da su sve njegove dalje odluke i rešenja proglasili ništavnim.

Tako se Pantelić najednom našao u klinču sa strujom koju je predvodio Nenad Bjeković i višegodišnji saborci, pa je tu bitku „unapred“ izgubio. Međutim, u toj borbi napravljen je niz očiglednih propusta…

Prva među jednakima – izabran je Bjeković za novog zamenika predsednika FSS, a da Savez i dalje nema predsednika, pa je time zamenik imaginarne osobe. Pritom, zamenika može da imenuje samo predsednik što sada nije bio slučaj.
Još jednostavnije – izabran je upravnik zgrade koja još uvek nije izgrađena.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Sednicu Izvršnog odbora FSS može da zakaže samo predsednik FSS, zamenik predsednika ili počasni predsednik. Takođe, zamenik predsednika može biti izabran samo na osnovu predloga predsednika FSS. Sednica IO FSS održana je na neregularan način, pa su i odluke koje su tom prilikom donete ništavne. Ovo je nelegitiman akt svih bivših članova Izvršnog odbora, oni će biti krivično gonjeni zbog ovog kriminalnog čina i nepoštovanja statuta Fudbalskog saveza Srbije“, rekao je Pantelić.

Njegovi oponenti mogu da kažu kako su sednicu IO FSS održali jer ju je sazvao Pantelić za ponedeljak, 24. maj, pa naknadno pomerio za tri dana kasnije, a to su situacije u kojima iskusne ribe i te kako znaju da plivaju.

„Dosta je bilo mulja u kom godinama pliva naš fudbal. Dosta je bilo upozorenja od UEFA o nečasnim radnjama u srpskom fudbalu. Mučno mi je da slušam priče o lošem kvalitetu Superlige. Šta da radim? Da sedim po strani i gledam kako se pojedinci bahate?! Ne, ja nisam od tih i svi koji me poznaju svesni su da sam spreman na žestoku borbu. Neću da dozvolim mafijaškoj hobotnici da preuzme srpski fudbal i sa njim radi šta joj se prohte. Za svoju zemlju i fudbal u našoj Srbiji spreman sam i život da dam„, dodao je Pantelić.

Bivši golgeter je smenjen jer je istovremeno bio i predsednik Fudbalskog saveza Beograda, i na funkciji zamenika predsednika FSS, što je u suprotnosti sa Statutom FSS.

Isto tako Novica Tončev nezakonito vrši funkciju člana IO FSS i ministra u Vladi Srbije, što nije moguće shodno Članu 33. stav 3. Zakona o sportu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dalje, predsednik FSS ne može u trenutku izbora imati više od 70 god, što bi se moglo primenjivati i na zamenika predsednika, a Bjeković ima 73 godine.

„Bjeković je i član Skupštine ispred udruženja reprezentativaca za koje nijedan reprezentativac još nije čuo. O tom udruženju nema nikakvih javnih podataka, osim onih osnovnih na sajtu APR. Ne zna se ko su članovi Skupštine, članovi IO, nemaju sajt, društvene mreže itd… Sramno i ponižavajuće“, poručio je Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

Seriji brljotina u režiji FSS nema kraja, jedino što pitanje koje ostaje bez odgovora je – dokle?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare