Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Fudbaleri Mančester sitija i Čelsija će u subotu od 20.30 na stadionu "Dragao" igračti finale Lige šampiona.

Turbulentna fudblaska sezona stigla je do svog vrhunca. Dobili smo nove šampione u nekoliko zemalja, prisustvovali usponu i padu Superlige u rekordno kratkom roku i videli još jedan fijasko Mančester junajteda.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je na red došla najznačajnija utakmica evropskog klupskog fudbala u kojoj će dva engleska kluba odlučiti ko će da vlada Evropom.

Ovo je treće finale u istoriji u kojima će o tituli odlučivati dva engleska kluba, a po drugi put će se u takvoj situaciji naći Čelsi koji je u prvom ostrvskom finalu izgubio na penale od Manlester junajteda koje je ostalo upamćeno po klizanju Džona Terija.

Čelsi je kasnije ipak uspeo da se dokopa „ušatog“ dok će Mančester siti po prvi put biti u prilici da se bori za najznačajniji pehar klupskog fudbala.

Posle ulaganja koja su tokom godina premašila milijardu evra, šeici iz Katara su konačno dočekali priliku da se Siti bori za titulu prvaka Evrope.

Priliku je posle toliko godina dočekao i Pep Gvardiola kojeg su mnogi počeli da osporavaju zbog brojnih neuspeha u najelitnijem evropskom takmičenju. Gvardiola ima dve titule sa Barselonom, ali su mnogi skloni da to pripisuju ekipi koju je tada imao na raspolaganju jer posle toga ni sa Bajernom ni sa Sitijem nije uspe da uđe ni u finale.

Gvardiloi će se sa druge strane suprotstaviti Tomas Tuhel, koji je u finalu bio pre manje od godinu dana na klupi PSŽ-a i izgubio ga od nezaustavljivog Bajerna iz Minhena. Tuhelov tim ni u ovom finalu neće biti favorit, ali je nemački stručnjak od dolaska u klub u dva meča uspeo da bude bolji od Gvardiole.

„Momci koji su nervozni i zabrinuti pred finale moraju da znaju da je to normalno. Nisu ovo obične utakmice. Kada sam počinjao trenersku karijeru, nisam ni sanjao da ću ikada bio akter finala Lige šampiona“, poručio je Gvardiola prem meč sezone.

Na istu stvar je skrenuo pažnju i Tomas Tuhel.

Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

„Hrabrost, hrabrost i samo hrabrost – to tražim od moje ekipe“ poručio je Tuhel.

Ispričana je priča da su Tuhel i Gvardiola dok su radili u Nemačkoj i po četiri sata uz vino pričali samo o fudbalu

„Nije ovo borba Pepa i mene, ovo je fudbal, a ne tenis. Mi ćemo samo pripremiti svoje ekipe najbolje što možemo“poručio je Njemac.

Jedna od najbitnijih stvari pred finale, jeste i status povređenih igrača.

Tuhel je bio jasan dan pred finale – Kante je spreman za okršaj sa Mančester sitijem nakon što se oporavio od povrede tetive.

Mančester siti – Čelsi, mogući sastavi

Mančester siti: Ederson, Zinčenko Dias, Stons, Voker, Gundogan, Rodri, Silva, Foden, De Brujne, Marez

Čelsi: Mendi, Ridiger, Silva, Džejms, Aspilikueta, Žoržinjo, Kante, Čilvel, Pulišić, Maunt, Verner

U Sitiju, međutim, nije sve idealno, tvrde engleski novinari s lica mesta. Problem je Ilkaj Gindogan koji je trening u petak napustio držeći se za butni mišić, mada su najave da će biti na terenu od prvog minuta.

Finalnom spektaklu će prisustvovati i navijači oba kluba.

Stadion „Dragao“ u Portu je kapaciteta 50.000 mesta, a na stadionu bi trebalo da bude do 16.500 ljudi koliko je UEFA dozvolila i pustila u prodaju isto toliko karata.

Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Takođe, zanimljivo da je Čelsi vratio više od 800 neprodatih ulaznica za finalnu utakmicu u Portu. Kako su danas preneli britanski mediji, Čelsi je od UEFA dobio 5.800 ulaznica za utakmicu u subotu i postojala je velika potražnja za 2.800 karata koje su se prodavale za samostalna putovanja.

Međutim, karte koje nisu prodate bile su deo čarter paketa, koji su uključivali subvencionisane letove po ceni od 200 funti.

Evropska fudbalska unija kritikovana je zbog cena ulaznica, jer najjeftinije karte koštaju 70 evra, a najskuplje 400.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar