Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Janik Siner, italijanski teniser, nalazi se pred odlukom koja bi mogla u velikoj meri da usmeri dalji tok njegove karijere, ali i pošteno ga finansijski "olakša".

Siner je, naime, u martu bio pozitivan na supstancu klostebol, zbog koje je u dva navrata bio suspendovan, ali je odlukom Međunarodne agencije za integritet tenisa oslobođen i dopušteno mu je da igra.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, Svetska antidoping agencija (WADA) ima mogućnost da se žali, a konačna odluka o tome da li će do žalbe doći trebalo bi da usledi u večernjim satima 9. septembra.

Siner bi, u slučaju da WADA odluči da se žali pred Sudom za sportsku arbitražu, bio okrivljen za delimičnu odgovornost, a ukoliko bi bio proglašen krivim, usledilo bi oduzimanje bodova i pad na ATP listi.

Uz to, Siner bi morao i da vrati novac koji je dobio na konto nagrada.

A kolike sume bi morao da se odrekne u velikoj meri zavisi od perioda suspenzije – da li bi bio „osuđen“ na četiri meseca (od 10. marta do 10. jula) ili na šest meseci kazne (10. mart – 10. septembar).

Gledajući prvi slučaj, Siner je za to vreme osvojio turnir u Majamiju (1,1 milion dolara), poražen u polufinalu mastersa u Monte Karlu od Stefanosa Cicipasa (295.618 dolara), u četvrtfinalu mastersa u Madridu povukao se pre meča sa Feliksom Ože Aljasimom (172.408 dolara), zatim je ispao u polufinalu Rolan Garosa (695.243 dolara), osvojio turnir serije 500 u Haleu (461.689 dolara), dok je na Vimbldonu ispao u četvrtfinalu od Danila Medvedeva (476.027 dolara).

Ukupno, Siner bi mogao da ostane bez 3.200.985 dolara.

U slučaju da suspenzija ode na šest meseci, situacija će po novčanik ovog tenisera biti još gora.

Siner je u periodu od 6. avgusta do 8. septembra igrao na tri turnira – u Montrealu je ispao u četvrtfinalu od Andreja Rubljova (170.940 dolara), osvojio titulu u Sinsinatiju (1.049.460 dolara) te titulu na US Openu (3.600.000 dolara).

To znači da bi Siner mogao da bude prinuđen da vrati neverovatnih 8.020.185 dolara.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare