Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Povratak na staro koji će svi voleti.

Finale Liga kupa između Mančester junajteda i Njukasla (26. februar) biće prva utakmica engleskog fudbala na kojoj će, nakon 35 godina, biti dopušteno stajanje delu navijača u takozvanom „sektoru za bezbedno stajanje“.

PROČITAJTE JOŠ...

Ovaj deo će, kako je preneo Fudbalski savez Engleske, biti pozicioniran iza oba gola uz po 867 mesta za stajanje.

Podsećamo, mesta za stajanje su izbačena sa stadiona u Engleskoj nakon tragedije na stadionu Hilsborou kada je 15. aprila 1989. godine poginulo ukupno 95 navijača Liverpula, uz dve žrtve koje su preminule naknadno, jedna 1993, druga 2021. godine od posledica povreda zadobijenih na stadionu u Šefildu, čime je ukupan broj nastradalih dosegao 97.

Nakon tragedije, a po završetku istrage glavnog sudije Engleske i Velsa Pitera Tejlora u takozvanom „Tejlorovom izveštaju“ izneto je mišljenje da „stajanje samo po sebi, iako nije nebezbedno, može da predstavlja opasnost“, zbog čega je predloženo da svi stadioni u Engleskoj budu pretvoreni u sedeće.

Margaret Tačer je to prihvatila, pa je usledila velika promena, stadioni su iz korena menjani, a protesti zbog ovoga ubrzo su prešli u dugogodišnje nezadovoljstvo, a potom i u emotivno prisećanje na eru kada je navijačima bilo dozvoljeno da stoje.

No, nakon što je u julu, 33 godine nakon tragedije na Hilsborou, vlada Engleske dala „amin“, klubovima je dopušteno da naprave deo za stajanje, te će ovaj duel biti prvi na kom će ljubitelji fudbala moći da uživaju bar u deliću atmosfere koja je engleski fudbal činila time što jeste.

„Navijačima će biti dozvoljeno stajanje iza barijere ili šine koja će sprečiti potencijalan pad unapred“, navedeno je u saopštenju FS Engleske.

BONUS VIDEO VAR poništio majstoriju Danijela Aleksića, majstoriju „rabonom“ kakva se retko viđa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar