Foto: PA-EFE/Ronald Wittek,EPA-EFE/Friedemann Vogel, PA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Burna zima pred spektakularno proleće.

Zimski prelazni rok je zvanično završen, fudbalska pijaca donela je nekoliko pobednika, nešto više gubitnika, ali jedno je sigurno – navijači će imati o čemu da pričaju u nedeljama koje slede.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada su u pitanju pobednici i klubovi koji su ostavili najveći utisak, na prvom mestu je – i to ubedljivo – Čelsi.

#related-news_1

Londonski „plavci“ su istina ostali bez jednog zvučnog imena, pošto je Žoržinjo prešao u redove gradskog rivala Arsenala, ali će im to biti oprošteno s obzirom na popriličan broj bombastičnih transfera.

Stigli su tako štoper Benoa Badijašile iz Monaka, potom mladi krilni fudbaler PSV Ajndgovena Noni Madueke, Malo Gusto iz Liona, Andrej Santos iz Vasko da Game, ali su posebno odjeknuli transferi Žoaa Feliksa, ofanzivca Atletiko Madrida, koji je stigao na pozajmicu, zatim Mikajla Mudrika iz Šahtjora, jednog od najtalentovanijih levih krila sveta, dok je najslađe sačuvano za kraj – u poslednjem satu prelaznog roka Čelsi je uspeo da ubedi Benfiku da popusti i da „zeleno svetlo“ Encu Fernandezu da krene put Londona.

Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Iako su na 20 utakmica osvojili samo 29 bodova i očekuje ih veoma teška borba za neki od evrokupova (petoplasirani Totenhem uz meč više ima sedam bodova viška), „plavci“ su odlučili da bez obzira na ishod ove sezone stvore tim koji će u narednim godinama imati dovoljno i talenta i kvaliteta da se nadmeće ne samo za titulu prvaka Evrope, već, što je mnogo teži zadatak, za titulu šampona Engleske sa Mančester sitijem, ove sezone fantastičnim Arsenalom, Mančester junajtedom, trenutno posrnulim Liverpulom…

A zahvaljujući želji Čelsija da „odreši kesu“ za najboljeg mladog igrača proteklog Mundijala u Kataru, kao pobednici su izašli i ekipe River Plejta i Benfike.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Tim iz Portugala je za njegove usluge Argentncima platio 11 miliona evra, samo šest meseci kasnije prodao ga je za 90, što znači da je inkasirao dobitak od 79 miliona.

River nije dobio toliko, ali jeste ogromnu sumu – Argentincima je pripala četvrtina transfera, pa su od Fernandeza dobili ukupno 41 milion – 11 od Benfike i 30 od Čelsija.

Među pobednike ide i Bajern Minhen, a razlog je Žoao Kanselo, jedan od nosilaca igre Mančester sitija. Nakon svađe sa Pepom Gvardiolom, Kanselo je gotovo ekspresno dobio ispisnicu iz kluba i pojačao Bavarce. Bajern je tako dobio jednog od najboljih bekova u svetu fudbala do kraja sezone, uz opciju otkupa.

I Arsenal je odradio sjajan posao najviše zahvaljujući dolasku Žoržinja, nekadašnje zvezde Čelsija i po mnogima najboljeg igrača u sezoni kada su „plavci“ osvojili Ligu šampiona 2021. godine.

Od tog momenta usledio je neočekivan pad, pa je sjajni vezista samo promenio boje i igraće za Arsenal u kom bi trebalo da bude jedna od glavnih poluga u borbi za šampionsku titulu.

Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Takođe, možemo i jednog srpskog internacionalca da svrstamo među pobednike – Ivan Ilić je Veronu zamenio Torinom, među „bikove“ stigao kao zamena za Sašu Lukića (otišao u Fulam), a njegov transfer će koštati 16 miliona evra, po čemu je rekorder ove zime u Italiji.

Kada su tragičari u pitanju, prvo mesto poneo je Hakim Zijeh.

Zvezda Čelsija trebalo je da pređe u Pari Sen Žermen, ali su navodno „plavci“ čak tri puta poslali pogrešna dokumenta u Pariz, pa je ovaj transfer propao uprkos burnoj reakciji „svetaca“ i najavi da će biti pokrenuta žalba.

A da stvar bude gora, Zijeh se u tim trenucima nalazio u kancelarijama u kompleksu tima sa Parka prinčeva, u koji je stigao nekoliko sati pre. Ipak, nakon greške za rubriku „Verovali ili ne“, sve je propalo (slučajno ili namerno – pokazaće vreme), te će za odlazak sa Stamford Bridža morati da sačeka do leta.

Dušan Vlahović je bio dovođen u vezu sa Arsenalom, potom sa Real Madridom, Čelsijem, no sezonu će završiti u Juventusu, koji se nalazi u veoma teškom stanju zbog promene rukovodstva.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Sofjan Amrabat je takođe jedan od tragičara, pošto je njegova gotovo molba za prelazak u Barselonu prošla neslavno, te će morati da ostane u Fjorentini iako je već bio viđen u Kataloniji, kao i Mojses Kajsedo, iz Brajtona, čija inicijativa za transfer u Arsenal nije bila dovoljna, iako je preskakao i treninge i molio upravu.

No, posebno haotično bilo je oko Nikoloa Zaniola. Fudbaler Rome je uz popriličan haos i žučne reči napustio klub, rekao da želi da ode po svaku cenu, Roma ga je pustila, ali su redom stizale „rampe“ od Bornmuta, Evertona… Pa se vratio u klub.

I ne samo da je izazvao gnev Žozea Murinja, koji je istakao da je „Zaniolo bivši“, te da ne računa na igrače koji nisu glavom u klubu, već je zamena već bila dogovorena, ali od transfera Dušana Tadića u „večni grad“ nije bilo ništa. Bar u ovom prelaznom roku. Sad Tadiću ostaje da sačeka leto i da se nada

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar