Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil
Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Neverovatna priča

Fudbaleri Australije izborili su plasman na Mundijal u Kataru nakon što su na penale rezultatom 5:4 srušili favorizovani Peru.

PROČITAJTE JOŠ:

Junak pobede bio je golman Endi Redmejn, koji je u igru ušao pred sam kraj drugog produžetka, a onda u penal seriji odbranio dva šuta.

Ni u snovima Redmejn nije mislio da će postati heroj Australije, a njegova životna priča je neverovatna. Sa 27 godina razmišljao je o povlačenju iz profesionalnog fudbala, jer je mislio da nije dovoljno dobar. ZAvršio je kurs za baristu i bio je spreman da radi u kafiću, a pored toga i da studira.

„Sve je već bilo pokrenuto. Trebalo je da radim kod drugara u kafiću i da studiram tokom dana, a uveče da se bavim fudbalom. Jednostavno, tada nisam verovao da sam dovoljno dobar, bila je to teška faza mog života“, priznaje Redmejn.

Svojevremeno je Redmejn bio na probi i u Arsenalu, a ističe da ga je tokom penal serije sa Peruom bodrio prvi golman Meti Rajan.

„Cele nedelje se Peru spremao za Metija (Rajana), i mislim da ih je malo poremetilo kafa su videli mene. Mislim da niko od igrača nije znao pre meča. Neki su shvatili na poluvremenu kada sam vežbao. Meti mi je pružio podršku, bodrio me, rekao mi je: ’Uspećeš, druže!’“.

Euforičan posle pobede i plasmana na Mundijal bio je i selektor Grejem Arnold. Upravo je on napravio ključnu izmenu i uveo Redmejna u igru.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pozvao sam Antonija Albanezesa (premijera Australije) da svima dâ slobodan dan kako bi proslavili ovo – s obzirom na način na koji smo morali da radimo sve (od 20 mečeva, Australija je 16 igrala na strani u ovom kvalifikacionom ciklusu), ovo je jedno od najvećih dostignuća u istoriji. Bilo je teško, ali uspeli smo“, rekao je Arnold i dodao:

„Ne smetaju mi oni koji sumnjanju u mene, stalo mi je do mojih igrača i stalo mi je do igre – radim ovo zbog svoje porodice“.

Arnold je bio na ivici otkaza poslednjih meseci, a priznao je da je Redmejna uveo kako bi mentalno poremetio igrače Perua.

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Na Mundijalu, koji počinje 21. novembra, Australija se nalazi u D grupi sa Francuskom, Danskom i Tunisom.

BONUS VIDEO Ovakvo izvođenje penala do sada još niste videli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar