Dragan Stojković Piksi Evropsko prvenstvo
Foto: Printscreen Youtube

Sada je lako hvaliti selektora fudbalera Srbije. Baš kao što bi bilo lako, ako ne i lakše, kritikovati Dragana Stojkovića Piksija da kojim slučajem nije uspeo.

Ali uspeo je, Srbija će igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, a plasman je obezbedila na fantastičan način, netipičan za srpski fudbal. Pobedila je veliki Portugal, najvećeg rivala u grupi, ekipu koju nikada nije dobila u istoriji, i to u direktnom duelu, na njegovom terenu (2:1).

PROČITAJTE JOŠ

Posle svega, isto pitanje koje je Piksi u šali postavio reprezentativcima u svlačionici posle lisabonske pobede i direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo, želimo da postavimo i mi njemu: Dobro, Piksi, da li si ti, bre, normalan, pa šta to radiš?!

I odakle ti ideja da u martu kada si postao selektor, ali i pre zvaničnog ustoličenja početkom godine, obećaš da će Srbija igrati na Svetskom prvenstvu? Na osnovu čega si gradio taj optimizam? Na osnovu čega si sa ogromnom dozom samopouzdanja, gotovo arogancije, nedavno na postavljeno pitanje „…ako se eventualno plasiramo u Katar…“ uzvratio sa – „Šta, bre, eventualno ako se plasiramo u Katar? Ima, bre, da idemo na Svetsko prvenstvo, nema tu šta ako!“

Iako je nesumnjivo bio jedno od naših najvećih igračkih imena, Evropa nije imala priliku da upozna trenera Dragana Stojkovića. Pre dolaska u Srbiju radio je u Japanu i Kini (Nagoja i Gvangžu R&F), osvojio je jedno prvenstvo i jedan kup i to je bilo sve od Piksija. I onda se vratio u Srbiju i mrtav-ladan obećao da će „orlovi“ igrati u Kataru iako je moral ekipe bio na najnižim granama, iako su igrači bili raštimovani kao jeftini trubači na svadbama, iako je u grupi imao fantastičan i preskup tim Portugala, sastavljen od igrača najboljih i najskupljih evropskih klubova.

Možda je to samopuzdanje bilo oslonjeno i na ugovor do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, pa je sebi mogao da dozvoli i rečenicu: „Pa, dobro, nije tragedija ni da izgubimo, u sportu nema tragedija, samo poraza.“ Možda je bilo oslonjeno i na bezrezervnu podršku koju dobija od državnog rukovodstva, možda je oslonjeno i na činjenicu da je u papirima selektor, a na terenu i selektor i predsednik i generalni sekretar i bog i batina.

Ali, kada se podvuče crta, Dragan Stojković je ipak samopouzdanje gradio na svom znanju, radu i harizmi. Jer, kako drugačije objasniti igru Srbije u ovim kvalifikacijama, a naročito u Lisabonu.

Hej, Srbija je otišla u Lisabon da napadne Portugal. Srbija je igrala, stvarala šanse, borila se . I grešila je, ali nije padala i ispravljala je greške. I to sve pred Portugalcima i njihovih 50.000 navijača. I pazite sad ovo – Srbija je utakmicu sa Ronaldom i družinom završila s tri napadača: Vlahovićem, Mitrovićem i Jovićem. I pobedila.

I zato danas umesto da brišu suze majicom Katar 2022, reprezentativci Srbije njom mašu i pevaju – „Dajte Brazil da se igramo“. I zaslužili su, pokazali su ono što nisu imali u baražu za predhodno Evropsko prvenstvo.

I zato je Srbija konačno pobedila neku veliku fudbalsku reprezentaciju i zato je Piksi i pre duela s Portugalom samouvereno poručio: „Odlazak na Svetsko prvenstvo neće biti moj najveći trenerski uspeh. Tamo tek želimo da napravimo nešto stvarno veliko“.

Ok, Dragane Stojkoviću. Držimo te za reč.

BONUS VIDEO  Ludnica na terenu posle pobede Srbije u Portugalu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare