Nema smirivanja tenzija, još uvek neizvesno šta će biti sa fudbalskim okršajem

Velika tuča u Atini između pristalica AEK-a i Dinama iz Zagreba, kao i ubistvo jednog grčkog navijača glavna su tema evropskih medija u protekla dva dana.

Nove informacije saznaju se iz sata u sat, dok AEK od trenutka velike tragedije traži izbacivanje Dinama iz evropskih takmičenja ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Čelnici Dinama već su se jednom oglasili i osudili nasilje na ulicama Atine, a u sredu je stiglo i novo saopštenje ili bolje reći žestok odgovor za ljude iz AEK-a.

Saopštenje u celosti možete pročitati ispod:

„Na ovaj način GNK Dinamo želi da reaguje na nekoliko nastupa fudbalskog kluba AEK vezano za tragediju koja se dogodila 7. avgusta ove godine. GNK Dinamo je u više navrata jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, rezultirali smtrnim slučajem. Nasilju nije mesto u civilizovanom društvu i uvek ćemo se boriti za prave vrednosti koje promoviše naš klub, a iskreno želimo da verujemo da i naš rival AEK deli slične stavove.

Žao nam je što AEK svojim izjavama i ponašanjem beži od odgovornosti, dizanjem tenzija i korišćenjem neprimerenog, agresivnog i huškačkog jezika u zvaničnim saopštenjima u cilju pritiska na UEFA. Posebno je neshvatljivo da on bez ikakvog ustručavanja pokušava da ljudsku tragediju iskoristi za sopstvenu promociju, a rezultat pokazuje odsustvo elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrvti. Takav pristup smatramo neprikladnim, posebno jer je svima, osim predstavinicima AEK, jasno da je GNK Dinamo učinio sve što je u njegovoj moći da do ovakve situacije ne dođe. Za sve događaje u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, odnosno grčka policija i AEK kao klub domaćin.

Želimo jasno da istaknemo da su se odgovorna lica u klubu stavila na raspolaganje predstavnicima AEK, UEFA i policije kako bi rasvetlili ceo događaj i vratili atmosferu u sport. Sve vreme smo održavali aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama osim AEK. Predstavnici grčkog kluba su od samog početka opstruirali svaki pokušaj saranje, traženja najboljeg rešenja. Demonstrativno su napustili organizacioni sastanak na dan utakmice, otkazali zvanični ručak dveju delegacija, odbili bilo kakvu komunikaciju i ovim ponašanjem sebi dodelili ulogu istražitelja, tužioca i sudije. Smatramo da je takav postupak u najmanju ruku apsurdno i opasno poigravanje emocija u ovako delikatnom trenutku.

Najoštrije osuđujemo ovakav vid komunikacije naših sportskih rivala iz Atine, posebno dok je istraga još u toku iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Ističemo da do ovog trenutka nije utvrđeno da li je počinilac ovog strašnog zločina hrvatski ili grčki državljanin. Ne damo nikome za pravo da se na tako monstruozan način igra sa imenom Dinama. Naš klub neguje principe poštovanja i zdrave komunikacije sa evropskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog evropskog kluba.

PROČITAJTE JOŠ:

Pozivamo predstavnike AEK da se posvete fudbalu i smirivanju tenzija, a da ulogu istražitelja i sudije prepuste nadležnim institucijama.

Smatramo da je naš klub godinama jedan od kamena temeljaca hrvatskog fudbala, kontinuirano igrajući evropska takmičenja, doprinoseći jačanju nacionalnom koeficijenta i dajući snažan doprinos uspesima hrvatske fudbalske reprezentacije. Verujemo da će se Fudbalski savez Hrvatske, kao naša krovna organizacija, aktivno uključiti u ovo pitanje i štititi naše interese i interese hrvatskohg fudbala.

Još jednom treba da podsetimo javnost na korake koje je klub preduzeo uoči gostovanja u Atini u cilju sprečavanja mogućeg nasilja i nereda.

U četvrtak 3. avgusta, klub je dobio obaveštenje od UEFA da se zabranjuje gostovanje navijača na utakmici trećeg kola kvalifikacija UEFA Lige šampiona. Klub je istog dana obavestio navijače i javnost na svojim kanačlima da neće biti prodaje ulaznica za meč u Atini. Takođe, ista vest je poslata i svim glavnim hrvatskim medijima koji su preneli odluku UEFA.

Narednog dana, 4. avgusta, GNK Dinamo je uputio pisano obaveštenje Upravi policije u kome je Uprava obaveštena o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mestu smeštaja i mogućem odlasku navijača.

U istom pismu je naglašeno: „U zavisnosti od broja okupljenih navijača, ne može se isključiti mogućnost sukoba sa drugim navijačikim grupama koje će u to vreme biti u Atini“.

Istog dana klub je sačinio dokument u kome smo pokrili sva pitanja u vezi sa mogućim dolaskom naših navijača koje smo očekivali u Grčku. Pitanja su upućena predstavnicima AEK, ali iz grčkog kluba nismo dobili nikakav odgovor. Upit je upućen i UEFA koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja“, navedeno je u saopštenju Dinama.

UEFA još nije donela zvaničnu odluku, a u Grčkoj je uhapšen veliki broj navijača, dok je identifikovan i ubica.

BONUS VIDEO Leo Mesi – fudbaler koji svakim danom nastavlja da ispisuje istoriju fudbala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare