Robert Ljubičić, FK Dinamo Zagreb
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Bacila je sve niz reku". Ovaj evergreen hit jugoslovenske muzičke scene je najbolji opis onoga što se dešava u Dinamu ove sezone. Čak i da ga nije iskoristio Zdravko Mamić provlačio bi se po medijima. Od blistavih sezona kada su "modri" blistali u Ligi Evrope i redovno igrali Ligu šampiona došli su do toga da ništa ne može da prođe bez problema.

Kada u samo nekoliko dana izgubite najvažniji meč u državi i obrukate se protiv kluba koji vredi 5,6 miliona evra ili tačno tri puta manje od vrednosti samo Martina Baturina moraju da budu popaljeni svi alarmi.

Čak i da je poraz od Hajduka došao u lošem momentu, poraz od Balkanija iz Prištine sa 2:0 nema nikakvo opravdanje. Dinamo je, verovali ili ne, treći u prvenstvu Hrvatske posle osam odigranih kola (utakmica manje od Hajduka i Rijeke), u prvenstvu koje je osvojio 17 puta u poslednjih 18 izdanja…

PROČITAJTE JOŠ

Dinamo je sada modar ne zbog boje koje nosi, već zbog udaraca koje dobija iz dana u dan.

Da nešto neće biti u redu videlo se po neočekivanoj neaktivni Dinama u toku letnjeg prelaznog roka, nije dovedeno pravo pojačanje. Na dolaske je potrošeno 4,9 miliona evra, a niko od novih igrača ne pokazuje da je kadar da upadne u kopačke Josipa Šutala (prodat Ajaksu za 20,5 miliona), Luka Ivanušeca (prodat Fejenordu za 7,8) ili Dominika Livakovića koji nakon transfera u Fenerbahče za 6,65 miliona ne prestaje da oduševljava sve majstorijama.

Počela je sezona, a onda je Igor Bišćan platio ceh eliminacije od AEK u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Umesto njega je došao Sergej Jakirović, samo mesec i po dana kasnije je trener Dinama nakon poraza poručio.

„Zaslužen poraz. Izvinjavam se celoj Hrvatskoj i navijačima. Preuzimam odgovornost. Imali smo to što imamo, probali smo izvući maksimum. Oni su bili puno bolji od nas. Ono što sam ja hteo da radimo, radili su oni nama. Ovo mi je najteži poraz u karijeri. Bruka, to treba priznati. Videćemo šta nosi sutrašnji dan. Želeli smo i mi da pobedimo, ali možda to nije bilo dovoljno. Odnosno, očigledno nije bilo dovoljno. Puno igrača treba da se zamisli. Treba se baciti na glavu, nikome nije zabranjeno driblati, dodavati… Bio bih lud kada bih to zabranio svojim igračima. Primili smo vrlo jeftin pogodak. Koliko smo god radili i analizirali, dogodilo se. Možemo do sutra pričati. Vreme je za neke druge igrače. Nedostajao je dobar ubačaj, morali smo ići puno oštrije. Probali smo sa izmenama, opteretiti ih, ali onda smo dobili drugi gol. Istra za tri dana i onda pauza? Treba prvo videti šta će se dogoditi sutra“, poručio je Jakirović odmah nakon poraza.

Sergej Jakirović
Foto: Ronald Gorsic / imago sportfotodienst / Profimedia

Nije se na tome završilo, pa je upitan da li su neki igrači odigrali poslednji meč u dresu Dinama.

„Ne znam da li je za mene ovo zadnja utakmica. Kad prespavam doneću odluku jer smatram da sam i ja odgovoran za ovo. Najgore je kad govoriš da te neko buši, ali kad izađeš na teren, onda se moraš zapitati zašto se to događa. Ovo je za mene najteži poraz. Ovo nema veze s vezom, ovo je bruka. Nezamislivo je ovo za mene“, rekao je Jakirović.

Na kraju je ostao u klubu. Barem za sada.

Dakle, Dinamo je na dobrom putu da zavrti trenerski ringšpil u maniru superligaškim klubova što nije prečesto radio u poslednje vreme. Ipak, navijači bez izuzetka smatraju da su problem kluba neadekvatna pojačanja, da klub nije na pravi način reagovao tokom leta. Ipak, mišljenja između traženja krivca u Upravi, treneru i nezalaganju igrača se dele na gotovo savršenu trećinu.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Mnogo toga ne valja u Dinamo, pa se sada sve češće govori „samo da Dinamo nekako dođe do zime bez da upropasti sezonu“.

Ipak, teško je očekivati da će sve proći bez novih šokova, kada se zna da je Dinamo stigao do trećerazrednog evropskog takmičenja, a na početku je sanjao o grupnoj fazi Lige šampiona.

I to što je osvojen Superkup Hrvatske krajem jula pobedom nad Hajdukom sa 1:0 i to što je Astana demolirana sa 5:1 pokazuje da ovaj tim i te kako može da igra bolje, ali da mora da se pronađe pravi uzrok problema. Nema pravog kontinuiteta, a samopouzdanje su igrači izgubili nakon dvomeča sa Spartom iz Praga u plej-ofu Lige Evrope.

U prvom meču su u Zagrebu demonstrirali silu i sa 3:1 dobili Čehe, a onda su otišli u Prag… Kući su ispraćeni sa četiri gola u mreži (4:1) i viziranom kartom za Ligu konfenencije.

Tu je i problem sa pojačanjima koja nikako da opravdaju to zvanje. Fran Brodić je stigao u klub kao jedan od najboljih napadača prvenstva i dok je u Varaždinu spakovao šest golova u šest kola u dresu Dinama još uvek nije upisao gol…

Dinamo je došao do toga da navijači glasaju ko ne zaslužuje više da nosi dres kluba. Pobedio je, i to prilično ubedljivo sa 75 odsto glasova, u toj anketi Bogdan Mihajličenko.

Naravno, Dinamo bi mogao da bude mnogo, mnogo bolji kada se bude vratio pre svih Bruno Petković, a onda i Ristovski, Ljubičić, Špikić i Drmić. Ipak, nešto mora uraditi da se celokupna krvna slika hitno promeni.

BONUS VIDEO Spektakularan gol Filipa Đuričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar