Foto:EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

U Argentini su proglašena tri dana žalosti zbog odlaska Dijega Armanda Maradone, ali je svima jasna da će se za El Pibeom tugovati daleko duže...

Dijego Armando Maradona, rođen 1960, u večnost otišao 2020. godine, jedne od najgorih za sport. U godini kada smo ostali bez Kobija Brajanta i kad su otkazane Olimpijske igre, kada je korona potpuno poremetila sve sportske događaje, Dijegovo srce je stalo i sa time se ne mire Argentina, Napulj, za njima i svi ostali koje vole fudbalsku igru.

PROČITAJTE JOŠ

Iako svaka era ima svoje heroje, Brazil slavi Pelea, Argentina Maradonu, današnji klinci se svađaju da li je bolji Ronaldo ili Mesi, ali je Dijegov odlazak uz sve što je uradio samo potvrda da je besmrtan. Spisak razloga zašto je božanstvo, sigurno je daleko duži, ali ćemo se kroz 10 tačaka podsetiti šta je bio Dijego.

POČETAK IZ SNOVA

Maradona je prvi seniorski nastup imao 10 dana pre 16. rođendana, sam dve nedelje pošto ga je proslavio, dao je i gol prvenac.

Dovoljno je bilo 11 utakmica da ga pozovu u nacionalni tim, Sezar Luis Menoti mu je pružio priliku protiv Mađarske u prijateljskom meču protiv Mađara na Bombonjeri.

Foto: REUTERS/Gary Hershorn/File Photo

Kuriozitet je da Menoti nije pozvao Maradonu kao 17-godišnjaka na Mundijal, smatrajući da je premlad da se izbori sa pritiskom igranja na Svetskom prvenstvu. Osvojio je titulu i time opravdao potez, a Maradona je sve nadoknadio 1979. na Mundijalu za mlade, na kom je osvojio Zlatnu loptu i titulu.

Posle njega, Mesi je bio jedini koji je uspeo da osvoji Zlatnu loptu i kao senior i kao tinejdžer. Prvi seniorski gol dao je iste godine protiv Škota na Hempdenu, u pobedi od 3:1. I ono što je radio Škotima – nije bilo humano…

 

MUNDIJAL 1986.

Iako je propustio Svetsko prvenstvo 1978, sve je nadoknadio na naredna četiri turnira, osvojivši čuvenu titulu uz 21 uzastopni nastup od 1982. do 1994. godine.

Imao je osam golova i osam asistencija na Svetskim prvenstvima, naravno, ništa se ne može porediti sa 1986. godinom kada je imao 25 godina i zenit karijere.

O Božjoj ruci je već sve rečeno, ali taj gol nije u senci veleslaloma kroz celu odbranu Engleza za četvrtfinalnu pobedu. U polufinalu, Maradona je sa dva gola izbacio Belgiju, pa je u finalu pala Zapadna Nemačka.

Nemci su uspeli da posle 2:0 izjednače, Argentina je uzvratila magijom Dijega za titulu. Iako je Mateus „paklen“ posao obavio u većem delu utakmice pazeći na Maradonu, nije mu uspelo da spreči pas za Buručagu, koji je rešio meč.

REKORDNI TRANSFER

Možemo samo da zamislimo koliko bi danas koštao Maradona u svojim najboljim danima. Svojevremeno, a njega je Barselona platila rekordna tri miliona funti, što je bila dvostruko veća cifra nego prethodni rekord, kada je za dolazak Paola Rosija Juventus Vićenci platio 1.5 miliona.

Povrede su mu obeležile period u Barsi, kontroverze, nesportski život. Sve to nije smetalo Napoliju da izdvoji sumu od pet miliona za Dijega, što je bio početak priče o velikoj ljubavi. Tolikoj da je ljude u Napulju baš bilo briga što se mnogi gorući problemi ne rešavaju u gradu.

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Štaviše, jedan lokalni list iz Napulja je pisao „da škole, gradski prevoz i komunalni problemi nisu toliko bitni jer imaju Maradonu“.

Iako je Dijego igrao do 1991. za Napoli, i do danas je delovalo kao da je aktuelni igrač kluba – grad praktično živi za Maradonu, leže i budi se sa slikom velikog El Pibea.

BESMRTNOST U NAPULJU

Dijego je u klub stigao kao osvajač Mundijala 1986. U najboljem momentu za najveću euforiju u gradu, koji je „proključao“ uz Dijega, osvojivši prvu titulu Serije A. Nije do tada to polazilo za rukom klubovima sa juga Italije, uspesi su bili rezervisani za bogati sever, upravo je to bio deo njegove aure i veličanstvenosti.

Debitantsku sezonu u Italiji Maradona je završio kao prvi strelac ekipe i igrač godine, a posle dve godine na 2. mestu, Napoli je osvojio drugu i poslednju titulu u Seriji A.

Dovoljno za oreol besmrtnosti u gradu i klubu koji posle njega više nikad nije bio isti.

KAD ZADIVIŠ SVE NAVIJAČE REALA…

Navijači Barselone nisu uživali u igrama Dijega kao Napolitanci, nije u kontinuitetu pružao dobre partije, ali je umeo da zablista kada je najvažnije. Zanimljivo je i da je Real želeo da ga dovede, ali nije uspeo, Barselona je bila spremnija i odlučnija da pošalje jaču ponudu.

Ipak, divili su se potajno Realovi navijači Dijegu, a na kraju su i javno ovacijama i aplauzima pozdravili majstora 1983. godine, kada je doneo Barsi Kup kralja, i to uz ponižavajuću šetnju pored golmana i igrača.

MARAKANA JOŠ UVEK APLAUDIRA

Ne pamti se da je Zvezdina publika ikada ikome od protivničkih igrača uputila aplauze kao Maradoni 1982. godine, kada je majstorskim lobom potpuno razoružao crveno-bele.

Bio je to jedan od njegovih najlepših golova u karijeri, a postigao ga je baš na našem najvećem stadionu. Bilo je 4:2 za Barselonu, a Dijego se ovog pogotka setio i kada je svojevremeno došao na Marakanu u društvu Emira Kusturice – svakog momenta od trenutka loba do huka sa tribina koji je usledio.

OSVETA GOJKOČEI

Pamte se dueli sa Andonijem Gojkočeom, koji je režirao jednu od najsurovijih povreda u istoriji fudbala 1983. godine. Ušao je sa leđa u noge Maradoni u punoj brzini, i to na Kamp Nou pred 120.000 gledalaca.

Maradona je pao na travu i sa bolnim izrazom na licu vikao: “Polomljena je, polomljena je!”

Gojkočea je tada naneo nekoliko teških povreda: jednu nogu mu je slomio, druga mu je napukla, stradala su rebra, leđa…

Pauzirao je tri meseca, a Gojkočea je dobio samo žuti karton, uz nadimak „mesar iz Bilbaa“. Uklizavanje je proglašeno za jedno od najgorih u istoriji igre, a Gojkočea se hvalio kako u vitrinama drži kopačku kojom je umalo prekinuo karijeru Maradone.

Kada su se opet sreli u Kupu Kralja, Atletik je pobedio Barselonu, ali je Dijego rešio da se obračuna i odgovori na sve provokacije, a bilo ih je dosta.

Iako su scene bile sramotne i nimalo za pohvalu, samo su pojačale mit o Maradoni, kao majstoru i umetniku koji nije dao na sebe.

KULTNO ZAGREVANJE

Mnogi fudbaleri preziru zagrevanja za utakmice, Andrea Pirlo je u autobiografiji čak naveo da „mrzi to svakim delom svog bića i da to vidi kao masturbaciju za kondicione trenere“.

Kod Dijega, situacija je bila drugačija, a jedan kultni snimak plesa na zagrevanju govori o neraskidivoj vezi sa loptom, ljubavi i suštini ove igre.

ČOVEK OD KRVI I MESA

Maradona nije igrač poput Ronalda ili Mesija, ili čak i nekih drugih zvezda iz svog vremena, koje su brinule o svakom marketinškom potezu i imidžu. Upravo svojom grešnošću i otvorenošću je učinio da svi mogu da se poistovete sa njim, živeo je pet života u jednom, kako je to slikovito opisao Siniša Mihajlović.

Davao je šakom i kapom, najgori je bio za sebe, najbolji za druge. O tome najbolje svedoči činjenica da je preminuo bez ikakve brige o novcu. To je otkrio argentinski novinar Luis Ventura.

Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

“Maradona je imao bušne ruke i veliki novac mu je bio ukraden, na ovaj ili onaj način. Svako ko je hteo je samo morao da pita i Maradona bi mu dao novac”.

Advokat Anđelo Pisani, koji je zastupao Maradonu u postupku za utaju poreza u Italiji, potvrdio je te navode.

“Živeo je ispod nivoa svojih potreba i bio je veoma darežljiv. Ako vas zanima gde je njegov novac, pitajte ljude koji su bili oko njega i koji su ga koristili. Nikada nije imao više od sto evra u džepu”.

Sada sledi možda i najtužniji deo – ostavinska rasprava i lešinarenje oko preostale imovine. Dijego je našao mir, uz majku i oca zbog čijeg je i siromaštva toliko silno želeo da uspe kao fudbaler.

Foto: REUTERS/David Gray

NI LEO MESI NE MOŽE PRIĆI MITU O DIJEGU

Obožava Argentina i Mesija, ali Leo ne može ni prići kultu Dijega, iako ga je u brojnim karijernim parametrima prevazišao. Maradona možda nije imao dovoljno Mesijeve posvećenosti treninzima i skladnom životu, individualne rekorde i osvojenu Ligu šampiona, ali, koga briga za to u Argentini?

Želeo je i Dijego da Mesija pretvori u svog pravog naslednika, ali je Leo svoju šansu propustio u finalu Svetskog prvenstva 2014. protiv Nemačke.

Ni mentalitetski, Mesi nikad nije podsećao na Maradonu – sa samo 13-14 godina je otišao u Španiju i formiran je mentalitetski u potpunosti u „La Masiji“ – dalo se i osetiti da je nedostajalo Dijegove „ulične škole“ da bi u potpunosti osvojio srca svih.

KO JE BIO DIJEGO MARADONA

Miha o prijatelju Maradoni: Proživeo je pet života u jednom

Srbi se opraštaju od Maradone čituljama: Bogovi ne umiru

Maradoninoj devojci zabranili ulaz, plakala je pred kamerama

Samo u Napulju možeš shvatiti šta je Dijego Maradona

Maradona sahranjen na privatnoj ceremoniji pred 200 ljudi

Noć u kojoj je Maradona pobegao iz hotela pred meč s Zvezdom

Sahrana Maradone: Automobil sa Dijegom nije mogao da prođe

Hitna inicijativa – stadion u Napulju zvaće se po Maradoni

Svi žale Dijega, a golman je još ljut: Nikad se nije izvinio

Uzalud zabrane – Maradona je zbog deteta plesao u blatu

Dijego – pričao je s kraljevima a ostao običan FOTO

“Samo sam hteo da kupim majci kuću… Znaš o čemu pričam?”

Če na ramenu, Fidel na nozi, sloboda u srcu – Hasta siempre!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar