Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Može da se priča da je Zvezda u poslednjem derbiju odigrala ispod svojih mogućnosti, reklo bi se "ziheraški", ali je činjenica da Dejan Stanković zna da igra protiv Partizana.

I kada je bio igrač, upravo je derbi bio mesto gde je umeo da zasija kao zvezda kakva će kasnije i postati u karijeri. Navijači Partizana nisu zaboravili Stankoviću 107. derbi kada je majstorski pogodio dalji ugao za 1:1.

Mnogi „grobari“ i dalje pamte i onaj okršaj Zvezde i Partizana iz 1998. godine kada je Stanković projektilom posle deset minuta nagovestio katastrofu Partizana i 4:0.

PROČITAJTE JOŠ

Otišao je kasnije u Lacio, pa u Inter i u Italiji sebe izgradio kao ime. Trenerski se u Srbiju vratio decembra 2019. godine i bilo je navijača koji su ispod oka gledali činjenicu da trenerski „ruki“ seda na klupu jednog od dva najveća kluba.

Stanković je došao, rekao da se u Zvezdi uvek očekuju najviši dometi i to do današnjeg dana ispunjavao. Crveno-beli su zaigrali ofanzivnije, atraktivnije nego kod Vladana Milojevića. To može da bude opasno kad se nađete licem u lice sa rivalom koji može da vam parira.

Po pravilu, u Srbiji je to jedino Partizan. Ostali se povremeno pojave i bljesnu, ali to bude sporadično.

Milojević je imao i pobede i poraze u derbijima, zameralo mu se što igra defanzivno i kada nije igrao protiv Partizana i tu je Stanković do sada bolje balansirao.

Jedini poraz od crno-belih ima u Kupu pre dve godine. Sve osim toga bili su remiji ili pobede – jedna u Kupu, dve u ligi u ukupno osam utakmica, a vezao ih je šest bez poraza.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Prvi Stankovićev trenerski derbi protekao je slično kao ovaj za vikend u subotu. Tvrdo, mnogo prekida, slab fudbal i bod koji je Zvezdi u tom trenutku bio manje važan nego ovaj sada.

Najpre zato što je Milojević i pre Dekijevog dolaska napravio pozamašnu bodovnu prednost, dok se Partizan isprosipao protiv slabijih klubova, pa onda ni borba za titulu nije bila ovako žestoka kao sada.

Naredni ligaški derbi došao je posle poraza u Kupu i Zvezda je imala motiv više da se pokaže. Stanković je prethodnu sezonu priveo kraju bez problema i tek mu je sledio pravi izazov.

Sam sastavlja i kroji ekipu, sam kreće od nule i sve je na njemu kao treneru.

PROČITAJTE JOŠ

I prvi ozbiljniji izazov je bio Partizan oktobra 2020. Stanković više voli da forsira mlade igrače od svog prethodnika, pa je još tada Strahinja Eraković „izvučen iz fioke“. Danas tek vidimo razmere te odluke, jer je Eraković bio najbolji u subotu.

Međutim, te 2020. se nije odmah isplatilo. Kiksnuo je, u nastavku akcije je Filip Stevanović zatresao mrežu u šestom minutu, a Zvezdu je spasao tek penal Aleksandra Kataija iz 75. minuta – 1:1.

Bilo je i posle toga spora, da li je penal bio opravdan ili nije, ali je rezultat ostao nerešen.

Već tada je na klupi crno-belih sedeo Aleksandar Stanojević, pošto je Savo Milošević avgusta 2020. šutnuo mikrofon na meču protiv Vojvodine i ispostaviće se da je to poslednje što je šutnuo kao trener Partizana.

I Stanojević i Stanković su dobili šansu za popravni u aprilu prošle godine.

Zvezda je nadigrana u prvom poluvremenu, Partizanu je falilo sreće, a onda je Mirko Ivanić u 58. minutu rešio meč. U nekom, možda se može reći italijanskom maniru, Zvezda je dobila taj derbi i osvojila novu titulu, četvrtu posle 2017. i drugu koju je uzeo Stanković.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sada se bori i za treću. Partizan je prethodnih godina, nekako sada već po pravilu, ulazio bolje u mečeve. Sećamo se da je pre koju sezonu poveo i golom Rikarda Gomeša, pre nego su crveno-beli izjednačili.

Lani je u devetom kolu Superlige Bibars Natho poslao loptu iza leđa Milana Borjana za 1:0 u 36. minutu. Ono što je Zvezda pokazala više puta, to je da neće tako lako odustati i kada počne minusom na semaforu. To je u 83. minutu potvrdio Katai posle asistencije Milana Rodića i tim iz Ljutice Bogdana je još jednom ostao neporažen.

A onda je dočekao svojih „pet minuta“. Zvezda je zaostajala na početku jesenjeg dela šampionata. Pre samo dva, dva i po meseca, Partizan je bio taj koji se pitao za sve, imao je pet bodova viška.

Tek tada je Stankovićeva Zvezda odigrala napola hazarderski, napola takmičarski i u pravom miksu potpuno potukla Partizan sa 2:0.

Valja napomenuti da je to praktično bilo „biti ili ne biti“, jer se Partizan nadao da će otići na osam bodova viška i praktično parafirati titulu do kraja.

Ovako smo došli u situaciju da se sve zakuva, a ako se izuzme Kup i gol Natha u borbi za finale 2020, sve ostalo išlo na ruku Zvezde i njenog šefa struke.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tako je bilo i pre nekoliko dana. Stanković je bio svestan da dva boda nisu za bacanje. Mogao je da tvrdi da će se igrati potpuno napadački, ali uz „fusnotu“ da igrate onoliko koliko vam rival dopusti.

Očekivalo se da će Partizan igrati znatno agresivnije, posebno jer nije zaboravio kako je nadigran pre dva meseca. Njegovi igrači su izašli čvršće i jače, onako „u meso“. Deki i njegovi igrači su ipak uspeli da se snađu i u takvim okolnostima da izvuku po sebe najpovoljniji ishod.

Da je prosečan navijač Zvezde pre derbija mogao da potpiše remi – verovatno bi to i uradio. Posebno posle promašenog zicera Nikole Terzića u 25. minutu.

Možda je baš na nerešeno računao i Stanković, iako se potajno svakako nadao pobedi.

Ovako mu posle svega i dalje u prvenstvu ostaje aura čoveka koga u ligi već šest derbija Partizan ne može da pobedi.

Tačno je da mu je februarski trijumf bio tek drugi u tih šest mečeva, ali kada se gleda kroz rezultat, teško je da će se bilo ko u Ljutice Bogdana buniti ako se ovako nastavi.

BONUS VIDEO Policija pustila navijače, krenuo stampedo ka Marakani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram