Foto: Stephen Flynn/ProSports /Shutterstock Editorial /Profimedia, EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL,EPA-EFE/PAOLO MAGNI, Srdjan StevanovicStarsport

Srpski fudbaleri briljiraju u Evropi.

Srbija je odavno obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru koje se igra od 21. novembra do 18. decembra i saznala protivnike na završnom turniru, a u međuvremenu najveće zvezde našeg fudbala dominiraju terenima širom Evrope. Selektor Dragan Stojković Piksi zadovoljno trlja ruke svestan da je i on kao doprineo meteorskom usponu onog najboljeg što Srbija ima. Još da se Mundijal igra odmah u junu gde bi nam bio kraj.

PROČITAJTE JOŠ

Verovatno i pomalo žali što ovih dana ne kreće Mundijal, jer bi na talasima sjajne forme glavnih igrača njegov san o plasmanu u polufinale lako mogao da postane java. Kako naš narod kaže, gvožđe se kuje dok je vruće.

Mada, tu je i ona velika fudbalska istina da je forma prolazna, a klasa večna pa nema mnogo razloga za brigu, jer u svojim redovima ima dokazane majstore koji iz godine u godinu igraju na najvišem nivou.

Navikli smo poslednjih meseci na golgeterski teror Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića i sjajne asistencije Dušana Tadića, ali je šou prethodnih dana ukrao Filip Kostić.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Neumorno krilo i igrač za kojeg imate utisak da bi mogao da igra neprekidno tri utakmice a da se ne umori, pokorio je legendarni „Kamp Nou“ i ugasio zahuktalu Barselonu.

Mašinu koju je Ćavi preporodio i krenuo da vraća na staze stare slave, Kostić je rastavio na sastavne delove. Dva gola i asistencija bili su dovoljni za naslovne strane svih medija. Srpski reprezentativac tako je na velikoj sceni pokazao vanserijski kvalitet i koliko može da bude ubitačan kada mu se ostavi prostor. Upavo bi on mogao da bude tajno oružje protiv moćnih Brazilaca jer će zbog njihove ofanzive imati ogroman prostor pred sobom, a biće i važna karika u defanzivi.

Kostić je ove sezone u Bundesligi postigao četiri gola uz osam asistencija, dok je u Evropi imao učinak od tri gola i četiri asistencije.

Sjajan vikend iza sebe ima i Dušan Vlahović. Najskuplji igrač u istoriji srpskog fudbala je ponovo bio Juventusov spasilac i bez njega posrnuli gigant iz Torina ni blizu ne bi bio tako opasan. To mu je bio 23 gol ove sezone sa kojim je nastavio trku sa Čirom Imobileom u borbi za titulu najboljeg strelca koju je osvojio prethodne sezone.

Dušan Vlahović Foto:Alessandro Tocco / LaPresse / Profimedia

Sjajan je u Italiji ove sezone i Sergej Milinković-Savić. Njegov potez u meču protiv Torina kada je oduzeo loptu, a zatim poslao savršen pas Imobileu spasila je Lacio poraza u poslednjim sekundama utakmice. To mu je ujedno bila i 10 asistencija koja ga stavlja na drugo mesto u celoj ligi, samo korak iza Domenika Berardija. Uz to, postigao je devet golova što mu je drugi najbolji napadački učinak, a ima još pet mečeva do kraja. U sezoni 2017/2018 postigao je 12, ali je tada imao svega tri asistencije pa nema dileme da igra sezonu karijere i da bi na leto mogao i u neki jači klub.

Teško je naći dovoljno superlativa za igre Aleksandra Mitrovića. Broj od 38 postignutih golova impresivan je i za neke slabije lige od vrlo zahtevnog Čempionšipa, a uspeo je da uz to uspeo da asistira sedam puta. To mu je donelo status apsolutnog rekordera drugog po jačini engleskog takmičenja u ovom formatu, a fali mu još četiri pogotka da dostigne apsolutni rekord. Zbog toga je ušao u najuži krug kandidata za najboljeg igrača sezone, a njegov Fulam doveo na korak od Premijer lige.

Foto:News Images / ddp USA / Profimedia

Kapiten Dušan Tadić i ove sezone maestralno vodi Ajaks ka tituli. Postigao je 12 golova, a sa 17 asistencija je najbolji u ligi. Postigao je i dva gola u Ligi šampiona uz jednu asistenciju. Bio je strelac i Kupu Holandije i još jednom pokazao da je neprikosnoveni lider ovog tima.

Treba reći i da su u svojim timovima nezamenljivi štoper Nikola Milenković (Fjorentina), vezisti Saša Lukić (Torino) i Nemanja Maksimović (Hetafe). Sjajno brani i Predrag Rajković (Rems), dok se iz domaće lige ozbiljno nameće i talentovani Strahinja Eraković (Crvena zvezda).

Srbija ima težak zadatak u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, ali Piksi u svojim rukama ima ozbiljnu artiljeriju pa zato ni ne čudi euforija i nestrpljenje sa kojom se isčekuje dolazak Mundijala.

BONUS VIDEO Sjajni golovi Čelsija za plasman u finale Kupa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare