foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povratak u reprezentaciju sa stilom u režiji Alegre Poljak, za Nova.rs otkrila detalje iz karijere

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Nemačku sa 3:2 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a strelci golova za našu selekciju bile su Alegra Poljak i Jovana Damnjanović.

Alegra je za Nova.rs otkrila kako se oseća nakon pobede i gola, kakvi je izazovi očekuju u Real Sosijedadu, ali i kako je podnela desetomesečni izostanak sa terena zbog operacije i povrede kolena.

PROČITAJTE JOŠ:

Za našu reprezentativku trijumf protiv Nemačke nije bio veliko iznenađenje, iako su Nemice evropske i svetske šampionke.

„Svi govore kako smo iznenadile i kako smo uradile nešto neočekivano. Sa našeg i mog gledišta ovo uopšte nije bilo iznenađenje, zato što se mi spremamo za ovo godinama i godinama igramo dobar fudbal i uvek nas rezultat protiv velikih reprezentacija izneveri. Na primer protiv Austrije smo pre dve godine odigrale dobru utakmicu, ali smo izgubile 1:0 i uvek nam se dešavalo da budemo zadovoljne igrom, ali ne i rezultatom. Sada se desilo da smo zadovoljni sa oba, tako da ostajem sa time da je zaslužena pobeda koja se čekala dosta vremena“, istakla je Alegra za Nova.rs.

Alegrin gol bio je njen prvi za reprezentaciju posle deset meseci.

„Puno mi znači, posle 10 meseci sam se vratila u reprezentaciju i postići gol protiv Nemačke na povratku, protiv tako velike reprezentacije, nije mala stvar i stvarno sam bila presrećna. Iza sebe sam imala težak period zbog operacije i povrede kolena i ovakav povratak mnogo znači za motivaciju“.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Srpkinja kaže da je tokom oporavka postala strpljivija i da je sačekala pravi trenutak da zablista.

„Bilo mi je teško na prvu kad sam čula za operaciju, ali sam znala da to nije kraj. To je normalno u fudbalskoj karijeri, dosta sam naučila na psihičkom planu i postala bolja i jedna od stvari koje sam naučila tokom tog perioda je da budem strpljiva, pošto inače to nisam. Strpljenje je najbitnije, da se dočeka pravi momenat, a sad mislim da je stigao posle svog rada i odricanja“.

Istorijsku pobedu nad Nemačkom proslavila je sa porodicom, iako je ubrzo morala da se vrati u Španiju, zbog klupskih obaveza.

„Ja sam sa porodicom otišla na večeru i bila malo kod kuće. Neke igračice su možda imale više vremena, sve zavisi koja se kad vraća u klub. Najbitnije mi je bilo da budem sa porodicom, jer nemam toliko vremena da ih viđam, a opet mi najlepše da proslavljam sa njima“.

Do kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Srbija ima još dve utakmice protiv Portugala i Izraela.

„Naš cilj je da pobedimo Portugal i to je bio cilj i pre Nemačke. I naravno pobeda nad Izraelom i da sa šest novih bodova odemo u plej-of i ako možemo da budemo u top 3 drugoplasiranih ekipa, jer će nam biti lakše u baražu za Svetsko prvenstvo“.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Naše devojke trenutno imaju 18 bodova, zabeležile su šest uzastopnih pobeda, ali su pre toga imale dva uvodna poraza. Bez obzira na to znale su da mogu da se domognu baraža.

„Kad smo dobile grupu i raspored rekle smo zašto baš mora dve prve utakmice protiv najjačih protivnika i to na strani. To je bio problem, jer je bio sam početak i nismo imale vremena da se uigramo, imali smo dosta odsutnih igračica, tako da je to bio hendikep. Ali nikada nismo rekle gotovo je, nećemo se plasirati. Znale smo i posle dve utakmice da nije kraj. Nastavile smo da radimo i da se spremamo za dalje“.

Pomenula je i zainteresovanost za ženski fudbal u Srbiji.

„Vidim da je uspeh dosta medijski propraćen poslednjih dana. Mislim da će se sada sve više i više devojčica odlučiti za fudbal, ali i sami roditelji će ih puštati da treniraju. Najčesći problem jesu roditelji koji kažu ‘Ajde nemoj baš fudbal, izaberi neki drugi sport’. Dete pokaže interesovanje za fudbal, a oni ga usmere na neki drugi sport umesto da puste devojčicu da rade ono što voli“.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Mušku fudbalsku reprezentaciju Srbije očekuje Mundijal u Kataru ove godine, a Alegra misli da je prolazak grupe siguran.

„Očekujem da prođu grupu zato što su dobili sličnu grupu kao na prošlom Mundijalu. Mislim da će da se revanširaju, pogotovo Švajcarskoj. Imaju veliku sanšu, igrači su sad mnogo zreliji i lepo su uigrani“.

PROČITAJTE JOŠ:

Objasnila je i poreklo svog neobičnog imena, koje je italijanskog porekla i znači ‘srećan’.

„Meni su roditelji rođeni u Bečeju, otac je iz mađarske porodice, a majka je Srpkinja. Oni su uvek voleli čudna imena, nisu hteli da nam daju neka imena koja se dosta ponavljaju u Srbiji, nego su hteli neka čudna koja će se zapamtiti. Još dok sam bila u stomaku bila sam živahna, stalno sam se mrdala, videlo se da ću biti vesela i brza, onako kako moje ime kaže“.

Alegra je imala priliku da sa Spartakom iz Subotice zaigra u Ligi šampiona, a sada je na putu da sa Real Sosijedadom ispiše istoriju, pošto španski klub nikada nije igrao u najelitnijem evropskom takmičenju.

„Ostale su nam četiri utakmice do kraja sezone, druge smo na tabeli i moramo da pobedimo najmanje dve uz jedan remi. Ako to ostvarimo idemo u Ligu šampiona kao drugoplasirane. To će biti istorijski uspeh, jer Real Sosijedad nikada nije igrao u Ligi šampiona“, zaključila je Alegra za Nova.rs.

BONUS VIDEO Istorijski uspeh fudbalerki – pobedile Nemice koje nisu gubile četvrt veka

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar