Foto: Profimedia

Atina je postala centar sportskog sveta u prethodnih desetak dana. Panatinaikos je postao prvak Evrope u košarci, dok je u drugom delu Atine ispisana fudbalska istorija. Olimpijakos je postao prvi grčki klub koji je osvojio neki evropski trofej.

Grci su upravo u Atini pobedom nad Fjorentinom nakon produžetaka sa 1:0 osvojili Ligu konferencija. Iako je sezona pretila fijaskom, sve se promenilo u samo nekoliko meseci.

U sve je prste umešao i Darko Kovačević koji je u februaru postao sportski direktor Olimpijakosa, a već prvim potezom je ispostaviće se doneo istorijski uspeh ekipi za koju je vezan na toliko načina.

PROČITAJTE JOŠ

Tri dana nakon što su ga postavili na tu funkciju, Kovačević je napravio promenu na klupi dovođenjem iskusnog Hozea Luisa Mendilibara, trenera koji je bio ključ za osvajanje trofeja Lige konferencija.

Malo toga je u tom trenutku funkcionisalo u grčkom gigantu, a nije delovalo ni da će promena koju je uradio nekadašnji srpski reprezentativac uroditi plodom, jer je Olimpijakos u osmini finala poražen na svom terenu od ekipe Makabija sa 4:1, ali je onda usledio preokret.

Čudesna noć u Bačkoj Topoli gde je izraelski klub igrao kao domaćin je promenila sve. Olimpijakos je izveo preokret kakav se retko viđa. Posle produžetaka je sa 6:1 prošao u četvrtfinale, a onda su redom do trofeja padali Fenerbahče, prvi favorit Aston Vila i u finalu Fjorentina.

EPA-EFE/Alejandro Garcia

Najstariji trener koji je osvojio ovaj trofej istakao je kao prelomni momenat u sezoni meč upravo u Bačkoj Topoli, kada je njegov tim nadoknadio 1:4 iz Atine i u produžecima eliminisao Makabi.

„Postoje momenti koliko su toliko loši da ili odustanete ili nastavite da pokušavate. Kada smo došli u Bačku Topolu imali smo cilj da pobedimo, da pokažemo kako poraz u prvom meču nismo mi. Nismo znali da li ćemo preživeti, ali ta pobeda je promenila mentalitet, sada sam veoma srećan zbog evropske titule“.

Mendilibar je tako nastavio neobičan niz jer je i sezonu pre toga preuzeo Sevilju i postao osvajač Lige Evrope.

Trofej koji je Olimpijakos osvojio mogao bi da ima težinu na duže staze. Osim što je spasao sezonu u kojoj je nekada nedodirljivi atinski velikan ostao bez titule, postavio je neke dobre smernice za nastavak razvoja kluba.

Kovačević jeste došao na poziciju sportskog direktora u februaru i proveo je malo vremena da bi moglo da se kaže da su ovo samo njegove zasluge, ali nekada sjajni strelac je deo DNK moderne istorije kluba.

AP Photo/Petros Karadjias

Kovačević je igračku karijeru završio u klubu iz Pireja za koji je dao 31 gol na 61 utakmici i osvojio dve duple krune. U igračku penziju je morao ranije zbog problema sa srcem, ali mu je Olimpijakos ubrzo uputio novi poziv. U leto 2010. se vratio u klub kao funkcioner. Prvo je radio kao šef skauting službe, a onda je postao direktor za transfer politiku. Imao je neke pogotke u vidu Ljubomira Fejse, ali i promašaje poput Aleksandra Kataija ili Petra Grbića. Funkciju je nakon sporazumnog raskida napustio nakon tri godine.

U leto 2017. je usledio novi poziv Marinakisa da mu bude savetnik za sportska pitanja i opet se vratio u Pirej. Rastanak je usledio godinu kasnije kada je na poziv Slaviše Kokeze došao u FSS i preuzeo ulogu sportskog direktora koja je ostala upražnjena posle smrti Gorana Bunjevčevića. Taj posao je obavljao godinu dana da bi dao ostavku posle teškog poraza A reprezentacije od Ukrajine.

Olimpijakos je već krenuo sa promenama u stvarima koje su se ispostavile kao bitne. Umesto propalih veterana i bivših zvezda poput Hamesa Rodrigeza, usledio je zaokret u transfer politici.

Krenuli su da traže igrače ispod radara koje drugi nisu videli pa je tako uboden džek pot sa dovođenjem El Kabija, Marokanca koji je procvetao dolaskom Mendilibara i koji je golovima doneo evropski pehar grčkom klubu.

A skauting služba je posebna priča.

AP Photo/Petros Giannakouris

Trojac skauta koji u proseku ima 26 godina poečo je da stvara neku novu priču. Jedan je u klub stigao za vreme prethodnog boravka Kovačevića kada je imao 22 godine, a prošlog leta su stigla još dvojica mladića.

Mladi, puni znanja i poznavanja novih tehnologija i platformi krenuli su sa udaranjem temelja.

Olimpijakos je tako umesto da prati stil turskih klubova koji dovodi zvučna imena kada su odavno prošla vrhunac odlučio da potraži rešenja na drugoj strani, pametnijim skautingom i izborima.

Sada su postavljeni temelji, klub je u rukama čoveka koji ga poznaje na svim nivoima i ostaje da se vidi kako će se razvijati priča koja ima svetlu budućnost.

BONUS VIDEO Gol Srbije za 3:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar