Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Završili su veoma uspešno poslednje provere večiti rivali, Crvena zvezda i Partizan, u Superligi Srbije pred 172. večiti derbi (subota, 17 časova).

Zvezda je bila bolja od TSC-a u Bačkoj Topoli (3:1), dok je Partizan u Humskoj savladao Železničar iz Pančeva istim rezultatom.

Ipak, skupo je platila ekipa trenera Vladana Milojevića pobedu u derbiju kola, jer su čak dva igrača doživela povrede. Prvo je kapiten Aleksandar Dragović napustio teren u 30. minutu, da bi isto učinio i krilni fudbaler Vladimir Lučić u 43.

PROČITAJTE JOŠ

Adekvatna zamena za Lučića postoji i u napadu nema zbog čega da strepi Milojević, ali što se odbrane tiče – problemi su veliki.

Već dugo van stroja je Miloš Degenek, koji je čak morao i na operaciju, dok je i Uroš Spajić povredio zglob.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zbog toga, jedine opcije na poziciji štopera su Naser Điga, internacionalac iz Burkine Faso, i Nemanja Milunović, koji se čak nije našao ni na klupi protiv TSC-a, dok je veći deo sezone proveo na klupi.

“Što se tiče Dragovića, ima problem sa mišićem. Spajić ima problem sa zglobom, a Lučić sa kolenom. Sve se iznameštalo, možda su to čari fudbala. Odajem priznanje igračima na taktičkoj disciplini, uradili su sve ono što smo pripremali”, rekao je posle TSC-a Vladan Milojević.

Od početka prolećnog dela sezone Zvezda je tri meča odigrala u formaciji sa dva štopera, dok je samo protiv Novog Pazara igrala sa tri pozadi.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Čini se da Milojević sada, i da hoće, ne može da izabere tu opciju zbog kadrovskih problema, te je jasno da će Zvezda protiv Partizana igrati sa četiri pozadi.

Stepen jačine povreda Dragovića i Spajića biće jasniji tokom nedelje, pošto je snimanje i poseta doktora bila planirana za ponedeljak veče.

Kao i što se očekivalo, dolaskom Milojevića, Zvezda je učvrstila odbranu i na četiri meča primila je samo dva gola.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Voždovac je u 20. kolu pogodio na Marakani, dok je TSC zatresao mreži golmana Omrija Glazera tokom 23. kola, dok su Novi Pazar i Čukarički ostali bez učinka protiv crveno-belih.

Pored Đige, opcija za štopera svakako je Srđan Mijailović, koji je igrao gotovo svaku poziciju u timu od 2022. godine kada se vratio u Zvezdu.

Potencijalno, izostanak Dragovića bi najviše boleo Milojevića. Austrijanac je dve i po godine jedan od najstandardnijih igrača Crvene zvezde i pravi lider odbrane, zbog čega je nakon odlaska Milana Borjana, na pozajmicu u Slovan iz Bratislave, poneo kapitensku traku.

U aktuelnoj sezoni, Dragović je odigrao već 28 utakmica u svim takmičenjima, a po minutaži (2.438 minuta) proveo je najviše vremena na terenu posle Izraelca Omrija Glazera.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:Tanjug/Peter Schneider/Keystone via AP

Zvezda deli naslov najbolje odbrane Superlige sa TSC-om (20 primljenih golova), dok je Partizan drugi najbolji napad u domaćem takmičenju (55 postignutih golova).

Partizanov napad dolazi nikada spremniji na Marakanu, a izabranicima Igora Duljaja sigurno neće faliti motivacije u ovako bitnom duelu.

Konačno se raspucao Samed Baždar (dva gola, asistencija u poslednja dva kola), a svi znamo koliko je opasan najbolji strelac Superlige Brazilac Mateuš Saldanja (15 golova).

BONUS VIDEO Dva gola Mitrovića protiv Raeda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar