Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Po toplom letnjem danu, radnik u fabrici Fijat dolazi na posao kao i svakog dana dok mu kolega na pauzi za ručak ne priđe i kaže: Juventus je doveo Kristijana Ronalda.

Sve i da ovaj prvi nema pojma o fudbalu, znao bi ko je Kristijano Ronaldo i povezao bi dva i dva, odnosno kako je radnike „izradio“ Andrea Anjeli.

PROČITAJTE JOŠ

Čovek čija je porodica na čelu Fijata pre nekoliko godina nije hteo da poveća plate radnicima, ali je u Juventusu dao Ronaldu ozbiljnu platu.

Ubedljivo najveću u klubu. Šta ga je onda sprečilo da „prevesla“ i Aleksandera Čeferina, iako mu je ovaj krstio mu dete?

Upravo to se desilo, a prijateljstvo i kumstvo su zbog novca prekinuti za jedan dan. Anjeli je uveravao Čeferina i ceo svet da je njegovo učešće u formiranju Superlige Evrope samo glasina.

„Superliga se neće desiti. To je fikcija i san“, decidan je bio Čeferin, a Anjeli je dodao: „Mogu da potvrdim da nikad nisam video ili bio uključen u kreiranje takvog dokumenta, već smo potpuno posvećeni unapređenju igre od strane UEFA“.

Lagao je. Čeferin mu to nije oprostio i u danima koji su usledili počele su da se raspredaju i mnoge glasine koje su obavijale neobično prijateljstvo Slovenca i Italijana.

Čeferin je u više navrata rekao da on i Anjeli dele sličnu viziju fudbala, ali je priznao da i među njima dvojicom lično, kao i među organizacijama UEFA i ECA ima razmirica s vremena na vreme.

Andrea Anjeli, predsednik Juventusa
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Tek pošto je sve puklo, između ostalog je isplivalo kako je Anjeli sredio Čeferinu da se provoza u Ferariju, ali i da je prvi čovek UEFA leteo Andreinim privatnim avionom.

Čeferin je sve to naknadno negirao zbog toga što bi mu nanelo štetu zbog sukoba interesa. Svodilo se na to da nikad nisu leteli zajedno avionom, a Slovenac je kazao da nikad nije ni seo u Ferari.

Njihov odnos su, uglavnom stavljali u drugi plan jer je jedan na čelu kluba, a drugi na čelu organizacije koja potencijalno može da sankcioniše taj klub zbog, na primer, kršenja finansijskog fer-pleja.

Zato je mnogima smetalo što se Čeferin i Anjeli privatno druže.

„Ove glasine u fudbalu su nelogične i glupe. Jednog dana je Anjeli važan jer ima uticaj na sve zbog mog prijateljstva sa njim. Sledećeg dana PSŽ zbog toga što kupuju naša prava. A onda trećeg dana mi pomažemo samo Real Maridu i zato su oni četiri puta bili u finalu“, rekao je Čeferin pre nekoliko godina.

Time je probao da ublaži efekat i pažnju koju je njihovo prijateljstvo izazivalo.

Njih dvojica su krenuli da se druže bliže u poslednjih pet godina. Dolazak Čeferina u UEFA 2016. desio se posle Anjelijevog dolaska u odbor UEFA (2015).

 

Jedan je pokušavao da oporavi reputaciju UEFA posle mahinacija zbog kojih je otišao Mišel Platini, drugi je kroz Evropsku asocijaciju klubova (ECA) kao predsednik načelno tražio što bolje uslove.

Sedeli su jedan pored drugog 2018. godine kada se pričalo o kreiranju Superlige i kad je Anjeli rekao da „nije nikada učestvovao u kreiranju takvog dokumenta koji se bavi Superligom.

Čeferin mu je još uvek verovao, mada su tog novembra, 2018. objavljena čak i imena klubova koji će dve i po godine kasnije „izdati“ fudbal.

Među njima je bio i Juventus, pa je jasno da je Anjeli mrtav hladan izneverio prijatelja još tada. Samo su njemu poznati razlozi zbog čega je onda, pre dve godine pozvao Čeferina da mu bude kum.

Ako već planiraš da nekog prodaš zbog novca, zašto onda pokušavaš da ga približiš sebi?

To je ono što Anjeli nije objasnio i što će, sva je prilika ostati nejasno. Čeferin je, u vreme kad je krstio Anjelijevo dete, u medijima ocenio Andrein poziv kao veliku čast.

Koliko do pre mesec dana to je na taj način i posmatrao. Njihov odnos nije patio privatno, što kaže i Anjeli, mada je u jednom trenutku rekao da su se poslovno raspravljali.

„Gubici su zbog pandemije bili između šest i po i osam i po milijardi evra za dve sezone i 360 klubova traži injekcije keša u vrednosti od šest milijardi evra. Top 20 klubova je izgubilo više od milijarde samo 2020. Svi ti gubici padaju na naša ramena“, napomenuo je Anjeli pre mesec i po dana.

čeferin
Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver

Ubrzo je dodao i sledeće i time na neki način najavio izdaju koju niko, ponajmanje Čeferin nije očekivao.

PROČITAJTE JOŠ

„Gledam sad neke projekte upravljanja, ili one koje razvijaju neke zemlje. Priča se i o podršci Džej Pi Morgana za evropsku Superligu, to su već sada mnogi čuli. Ako ima interesovanja tako velikih ‘igrača’ i finansijskih institucija, to znači da je potencijal za budućnost veliki unutar naše industrije. Međutim, ovi pojedinci se ne interesuju za solidarnost, već za povrat novca i interes… na raskrsnici smo kao industrija i to je naglašeno pandemijom. Ne smemo da dopustimo da sve implodira“, rekao je Anjeli.

Pare koje su klubovi mogli da dobiju samo potpisom za Superligu su mu bili previše privlačni. Sad se može pričati o tome ko stoji iza ulaganja, da li Džej Pi Morgan ili Saudijci, ali suština je da je reč o milijardama evra.

Klubovi koji uđu u Superligu dobijaju više od 300 miliona evra, pa sve i da služe u toj ligi kao kante za napucavanje – nije loše.

Liga šampiona je daleko manje unosna od toga i Anjeli i ostali su tu videli šansu da strpaju još koji dinar u svoj džep. Samo je Anjelijeva cena bila viša od ostalih. Em je ostao bez pozicije u ECA, još bez kuma, pa i bez Superlige i njenih para.

O obrazu i časti da i ne govorimo.

Elem, pozdravio je tada kad je pričao kao čovek iz ECA i Čeferina koji nije bio tu, rekavši da su se često raspravljali od oktobra do decembra.

Još jednom rečenicom je u martu napomenuo da će se odmetnuti kad je rekao da se igra „previše utakmica koje nisu takmičarski zanimljive, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou“.

To nije bilo dovoljno upozorenje za šok koji je usledio pa je Čeferin kasnije priznao da je u Anjelija najviše razočaran jer je sa njim odnos imao i ličnu notu.

„To je lično, jer ga dugo poznajem i ne očekujem da padnu na kolena. To nije lična borba, iznenađen sam“, kazao je Čeferin između ostalog.

Koliko prošle subote Anjeli ga je uveravao da spremi saopštenje, kada je Čeferin čuo glasinu o Superligi.

Italijan je potom isključio telefon i nije se javljao sve vreme dok je Aleksander vozio od Ljubljane do kancelarije u Švajcarskoj.

Javio se sutradan kada je sve bilo već gotovo, ali je tada nosio epitet zmije, pošto kumom teško da će ga Čeferin ikad više zvati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar