Foto: EPA-EFE/Ben Stansall / POOL EDITORIAL USE ONLY

Kada nije prošla priča o ulaganjima u Njukasl junajted, iza brda je počela da se valja priča o ulaganjima ogromnih svota novca u ono što nije na kraju postalo Superliga Evrope.

Nemački Zidojče cajtung pokrenuo je pravu buru u svetu fudbala tvrdnjom da Superligu ne finansiraju Amerikanci, već saudijski princ Mohamed Bin Salman.

PROČITAJTE JOŠ:

Kontroverzni lik mladog princa nije bio poželjan prošle godine kada se naširoko govorilo o preuzimanju Njukasla preko Javnog investicionog fonda za 390 miliona evra.

Britanci su izboksovali da čovek koji se sumnjiči kao vinovnik ubistva novinara Džamala Kašogdžija ne postane i formalno deo njihove Premijer lige.

Godinu kasnije, isti čovek Mohamed bin Salman mogao je, prema pisanju Zidojče cajtunga da postane deo fudbalske elite cele Evrope.

Nemci pišu da je američka banka Džej Pi Morgan bila samo posrednik u poslu u kom je trebalo da se zavrti oko šest milijardi dolara, a da novac potiče iz Saudijske Arabije.

Zato je Mančester siti bio prvi klub koji je istupio iz takmičenja. Odnosno, povukao se kao jedan od 12 klubova osnivača.

Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Vlasnik Sitija je Abu Dabi Junajted grup, tačnije Mansur bin Zajed Al Nahjan. Emirati i Saudijska Arabija politički imaju i periode dobrih i loših odnosa.

Zavisi od interesnih i političkih tačaka. Kada je reč o Pari Sen Žermenu kom su takođe arapski vlasnici, samo iz Katara, situacija je još „čistija“.

PSŽ je odbio da se pridruži Superligi jer su Saudijska Arabija i Katar nisu u dobrim odnosima zbog saudijske blokade Katara.

Katarski emir, Tamim bin Hamad Al Tani je vlasnik Oriks Katar Sports investmentsa, koji u posedu ima i Pari Sen Žermen i otud decidno „ne“ Superligi iz Pariza.

Bajern - PSZ Bayern PSG
Bajern – PSŽ Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Nemački list je probao da osvetli i vezu Real Madrida sa spomenutim investitorom u Superligu.

Naime, Perezova firma ACS, jedna od najvećih građevinskih u Španiji, dobila je posao i projekat u Saudijskoj Arabiji gde treba da izgradi zabavni centar Kidiju, a sve je vredno šest i po milijardi evra.

Real po slovu ugovora kojim bi trebalo da sponzoriše taj projekat, treba da inkasira 150 miliona. Unosan posao, nije čudo što se toliko uneo i Perez u projekat.

Vladimir Putin
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Mohamed bin Salman je pre četiri godine stekao deo bogatstva takzvanom kampanjom protiv korupcije kada je oduzeto mnogo novca dotadašnjim milijarderima.

On je sada „težak“ oko 18 milijardi dolara, dok cela porodica navodno ima više od 1,4 triliona „zelenih novčanica“.

Zato ne čudi kada 450 miliona ponudi za staru sliku Leonarda Da Vinčija, 300 miliona dolara za dvorac u Francuskoj, ili nešto manje od 400 miliona za Njukasl junajted.

S druge strane, Javni investicioni fond iza koga stoji Bin Salman ima oko 300 milijardi dolara, tako da je Saudijcima vrlo teško reći „ne“.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Baš zbog porekla novca namenjenog Superligi, pisalo se i da je Vladimir Putin, najmoćniji čovek Rusije pozvao Romana Abramoviča, vlasnika Čelsija i rekao mu da stopira celu priču.

Ruski Gasprom je jedan od finansijera Lige šampiona, koja bi, da je Superliga zaživela drastično izgubila na kvalitetu. Što ne znači da bi se odrekla i novca iz Gasproma.

Mančester siti i Čelsi su bili i prvi klubovi koji su odlučili da se povuku iz Superlige Evrope, mada su to „plavci“ objavili tek posle Arsenala, Mančester junajteda, Liverpula, Sitija i Totenhema.

Saudijska Arabija već neko vreme ulaže ozbiljan novac u sportske spektakle, pa je tamo bio boks meč Entonija Džošue i Endija Ruiza, ali i Superkup Španije između Atletika i Reala.

Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

Tamna strana ove medalje je priča sa Kašogdžijem, koja je otišla u svet, dok u okvirima granica Saudijske Arabije ostaju kršenja ljudskih prava, mučenja, javne egzekucije i slične društvene anomalije.

Arabija je pre dve godine javno pogubila 37 civila optuženih za terorizam, a dva tela su ostavljena na javnom mestu kao opomena.

Na sve ovo se ćuti zbog toga što mnoge zemlje zavise od saudijske nafte i njenih derivata. Svoja prava u toj zemlji ne mogu da izbore ni žene, humanitarna katastrofa u Jemenu je događaj za koji se krivi baš Bin Salman, pa je jasno zašto se u Evropi zazire kada novac vodi ka mladom vladaru.

Foto: EPA/MARKKU OJALA

Superliga Evrope je potrajala cela tri dana pod pritiskom UEFA i FIFA, ali i navijača.

Evropska i svetska kuća fudbala pretile su da će klubovi Superlige biti izbačeni iz UEFA takmičenja, dok igrači ovih klubova neće moći da igraju za reprezentacije svojih zemalja.

Mešavina ovih faktora uticala je na to da se Superliga stopira, ali spomenuti Perez ostaje njen glavni zagovornik uz Andreu Anjelija iz Juventusa, jer svako ima neki svoj račun koji namerava da dodatno popuni novčanicama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar