Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Novak Đoković poražen je u polufinalu Serbia Opena od Aslana Karaceva sa 2:1 u setovima rezultatom 7:5, 4:6, 6;4.

PROČITAJTE JOŠ...

Silovito je Novak ušao u meč, već u drugom gemu došao do brejka, ali je potom usledio veliki pad.

Karacev je stigao do izjednačenja brejkom u petom gemu, potom je Rus poveo u devetom (5:4), Nole je odmah uzvratio (5:5), ali je Karacev uspeo da u narednom gemu dođe do trećeg brejka u prvom delu igre, nakon čega je odbranio tri brejk lopte, iskoristio prvu i došao do 1:0 u setovima.

„Festival brejkova“ nastavljen je i u drugom setu, pošto je Novak poveo sa 2:0, zatim je Karacev vezao četiri gema i došao do 4:2, kada je „primat“ preuzeo Đoković, preokrenuo na 5:4, a potom odigrao tri fantastična poena i od 15:40 za Karaceva stigao do izjednačenja u setovima.

Trenutak odluke dogodio se u sedmom gemu trećeg seta. Đoković je u gemu pre toga propustio čak pet prilika da oduzme servis rivalu. „Kazna“ je usledila nakon odličnog gema Karaceva, koji je dopustio samo jedan poen Đokoviću, potom na svoj servis bez izgubljenog poena došao do 5:3.

Imao je šansu da i na Noletov servis ode u finale, ali je propustio prvu meč loptu, zatim je Novak u 10. gemu imao dve brejk šanse (40:15), nije ih iskoristio, a Karacev je nakon izjednačenja osvojio oba poena i došao do najveće pobede u karijeri.

Jedan od glavih razloga Đokovićevog poraza krije se u očajnoj realizaciji brejk prilika. Nole je imao čak 28 prilika da Karacevu oduzme servis, od toga je iskoristio tek pet. Sa druge strane, Rus je imao 16 prilika, iskoristio je šest, i trasirao put ka najvećoj pobedi u svojoj karijeri.

Karacev će u finalu igrati sa boljim iz duela Taro Danijel (Japan) – Mateo Beretini (Italija).

Serbia Open, polufinale

Novak Đoković – Aslan Karacev 5:7, 6:4, 4:6 (1:2)

Kraj, pobeda Karaceva!

Prvi poen u desetom gemu pripao je Đokoviću nakon greške Karaceva. Potom je teniser iz Rusije nakon drugog servisa i Đokovićevog riterna poslao lopticu u aut (30:0). Odličan poen odigrao je Karacev, „izgradio“ poziciju i lako došao do svog prvog poena u gemu. Nova greška Karaceva, loptica u autu, 40:15 i dve brejk šanse za Novaka. Prvu je Karacev smečom pretvorio u 40:30 za Đokovića, potom je Novak pogodio mrežu, i tako propustio poslednju šansu da doše do preokreta.

Karacev je svoju šansu iskoristio, naterao Đokovića na greške i uspeo da se plasira u finale nakon tri sata i 25 minuta igre.

Kad je najteže – Đoković (4:5)

Bio je nadomak ponora, imao je Karacev meč loptu nakon što je Đoković „zakucao“ lopticu sa par metara u mrežicu, ali je Đoković uspeo da se vrati u igru, a ključni trenutak u devetom gemu dogodio se u momentu kada se činilo da je Karacev veoma blizu nove meč lopte. Novak je preuzeo inicijativu, uspeo da natera rivala na grešku, pogodio neke ekstremno teške lopte i prišao na gem zaostatka.

Karacev na gem do pobede (3:5)

Ekspresno je ruski teniser stigao do 5:3, bez izgubljenog poena.

Šok za Novaka, Karacev prvi do brejka (3:4)

Novak nije iskoristio pet prilika u šestom gemu, Karacev jeste prvu u sedmom, pa nakon dve vezane greške Đokovića (pogođene mreže prilikom drop šota i auta) ima brejk prednosti, 4:3.

Novak propušta šanse za brejk kao na traci

Imao je Novak dve vezane prilike da Karacevu oduzme servis, nije uspeo, ali je udarcem sa pet metara iza osnovne linije iznudio grešku. Karacev je ponovo krenuo gotovo na sve ili ništa, i uspeo da se izvuče odličnim riternom, a isto je bilo i nakon još dve šanse za Novaka, koji je propustio ukupno pet brejk šansi u ovom brejku. Karacev je uspeo da se obrani, potom i dođe do prednosti i osvoji gem, 3:3.

Đoković asom do 3:2

Nakon nekoliko gemova tokom kojih je izgledao odlično, Đoković je ponovo počeo da greši pri prvom servisu, pa je prvo izgubio dva poena usled slabije serve, potom je napravio duplu grešku kojom je Karacev dobio tri šanse za brejk. Uspeo je da odbrani prva dva, uz dozu sreće, pošto je Karacev ramom udario lopticu i poslao je daleko van granica terena, a potom je vinerom stigao i do izjednačenja.

Savršenim forhendom je naterao Novak Karaceva da izbaci lopticu u aut za prednost, a u nastavku gema je Đoković asom stigao do prednosti od 3:2.

Novakov „poklon“ Karacevu (2:2)

Đoković je imao čak tri šanse za brejk, propustio je sve tri (tokom čitavog meča je iskoristio samo pet od 21), pa je Rus stigao do 2:2. 

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Novakova egzibicija na kraju gema za novo vođstvo (2:1)

Novak je poveo 15:0, nakon čega je poslao lopticu u aut za 15:15, promašio prvi servis, a nakon drugog i duge razmene sa osnovne linije Nole je poslao lopticu u aut, pa je promenio reket. Promena je urodila plodom, asom je došao do 30:30, pogodio potom još jedan servis i prilike da smeč pretvori u prednost, a „šlag na torti“ bio je još jedan u nizu skraćenih udaraca za 2:1.

Uvratio Karacev (1:1)

Prva dva poena pripala su Karacevu na početku drugog gema, potom je Novak uspeo da osvoji jedan pre nego što je Rus pogodio „dugu dijagonalu“ i forhendom došao do 40:15. Nije se predao Novak, dobrim riternom je naterao Karaceva na grešku, 40:30, ali je u narednom poenu Karacev pogodio liniju, naterao Novaka da se rastrči, vrati visoku lopticu, koju je Karacev smečom pretvorio u 1:1.

Novak spasao brejk lopte, pa dobio gem (1:0)

Prava drama viđena je u prvom gemu trećeg seta na Novakov servis, pošto je Karacev imao dve brejk lopte, ali je Novak uspeo oba puta da odbije njegov nalet. Odličnim servisom Đoković je došao do prednosti, fantastičnu paralelu iz forhenda pogodio je Karacev za 40:40, no najbolji reket sveta uspeo je da uzvrati, veže dva poena i povede 1:0 u trećem setu.

Kakav tenis u završnici drugog seta! Počeo je treći deo igre. 

U naletu je Novak, zaigrao je kako ume, na savršene udarce Karaceva odgovarao je još bolje, konstantno dizao lestvicu, pa početkom odlučujućeg dela igre čini se da Novak ima psihološku prednost.

Maestralni Novak, 1:1 u setovima! (6:4)

Naporan je bio deseti gem, posebno drugi poen, koji je Karacev dobio nakon duge razmene i dosta trčanja zahvaljujući dobrom smeču. U narednom poenu poslao je lopticu u aut (30:15), ali je uzvratio i Đoković autom, pa je Karacev došao do 40:15. Prvu šansu za brejk nije iskoristio zahvaljujući odlično izvedenom drop šotu nakon kog je Karacev pogodio mrežu (40:30), a najlepši potez viđen je nakon nove duge razmene tokom koje je Nole uspeo da vrati nekoliko zaista teških lopti, a potom savršenom dijagonalom i dođe do 40:40, nakon čega je dobio gromoglasan aplauz okupljenih.

Odličan tenis igrali su u tim trenucima i Karacev i Đoković, I nema sumnje da bi Karacev protiv bilo kog drugog tenisera Rus odavno rešio pitanje pobednika, ali je Đoković na tri vezana poena iz gotovo nemogućih situacija pogađao i došao do brejka vrednog izjednačenja u setovima.

Nole ponovo bez izgubljenog poena, 5:4

Još jedan odličan gem Đokovića na svoj servis. Prvo je pogrešio Karacev, potom ga je Novak naterao da lopticu pošalje u aut, da bi još jednim odličnim slajsom lopticu udario tako da Rus nije imao ni teoretske šanse da je vrati u polje. Iako je gubio 4:2, Novak je vezao tri gema, poveo 5:4, pa Karacev servira za opstanak u drugom setu.

Brejk Đokovića! (4:4)

Gde je stao u sedmom, nastavio je Đoković početkom osmog gema odigravši dva savršena poena, ali je pri 30:0 Karacev poslao sjajnu dijagonalu koju Đoković nije uspeo da stigne, potom je na snažan forhend Karaceva odgovorio slanjem loptice u mrežu (30:30), nakon čega je Nole odličnim bekhendom došao do nove brejk šanse. Kontrolisao je Nole poen, imao šansu da izađe na mrežu, ali je jedan lagani forhend poslao u mrežu, pa je rezultat ponovo bio izjednačen. Pogrešio je Novak u narednom riternu, da bi pri vođstvu Karaceva Nole imao dosta sreće pošto je loptica ponovo pogodila mrežu, promenila pravac i završila u samom ćošku polja koje brani Karacev (40:40), na šta se nadovezao dobrim poenom i greškom Karaceva.

Desetu šansu za brejk u drugom setu, a 17. na meču Nole je iskoristio, pa u osmom gemu ima 4:4 i servira za vođstvo.

Konačno gem sa nulom (3:4)

Đoković je konačno uspeo da odigra čitav gem na nivou na kom je navikao navijače, pa je bez izgibljenog poena došao do osvojenog trećeg gema u drugom setu.

Foto: Starsport

Potvrda brejka, Karacev povećao vođstvo (2:4)

Još jednom je Novak dobro otvorio gem, doduše drugi poen je osvojio nakon što je Karacev imao inicijativu zahvaljujući fantastičnom bekhendu. Nole je potom lopticu poslao u aut (30:15), sa druge strane Karacevu se isplatio rizik, pogodio je liniju za 30:30, a nakon greške Đokovića za 40:30 došao do prilike da servira za potvrdu brejka i prednost u drugom setu.

U tom trenutku zaigrao je Đoković kako zna, lepim slajsom naterao je Karaceva da priđe mreži i iskoristio slabiji drop šot za izjednačenje, a potom snažnim forhendom došao do još jedne brejk šanse, osme u drugom setu. Nije uspeo da je iskoristi, otišla je loptica daleko van granica igrališta, pa je rezultat ponovo izjednačen. Naredna dva poena pripala su Karacevu, koji je tako stigao do 4:2.

Novi brejk Karaceva (2:3)

Nakon što je Đoković propustio četiri šanse da osvoji gem na protivnički servis, dobrim poenom je otvorio svoj, ali je usledio novi pad, pa je ruski teniser stigao do dve prilike da oduzme servis i uspeo da dođe do još jednog brejka, te vodi sa 3:2.

Noleta gleda i selektor fudbalske reprezentacije

U malobrojnoj publici kojoj je dozvoljen ulazak na tribine se nalazi i Dragan Stojković.

Foto: Starsport

Novak propušta brejk prilike, Karacev izjednačio na 2:2

Karacev je svoj servis gem otvorio autom, a Novak je do 30:0 stigao uz dosta sreće, pošto je pogodio mrežu a loptica pala u polje ruskog tenisera. Nakon što je zamalo promašio prvi servis, Karacev je uspeo nešto jačim drugim da iznenadi Novaka koji je u nastavku poena poslao lopticu daleko u aut. Nije ubacio Karacev ni naredni prvi servis, a nakon prelepog poena, verovatno i najlepšeg na meču, Đoković je drop-šotom došao do 40:15 i dve vezane brejk lopte.

Nije iskoristio prvu, pošto je pogodio mrežu, ona otišla dovoljno visoko da Karacev bez problema stigne da je pošalje tako da Novak nije mogao da dođe do nje, dok je drugu Karacev sprečio as servisom. Greškom Karaceva Nole je došao do treće brejk šanse u gemu, ali je ponovo servis-vinerom Karacev došao do izjednačenja. Usledila je još jedna greška Karaceva, četvrta brejk-prilika u gemu, 14. na meču. Ni nju nije iskoristio, zamalo je loptica završila u autu.

Umesto pete brejk prilike za Novaka, Karacev je uspeo da izbori dugu razmenu i dođe do prednosti, a potom poslao veoma precizan forhend, pogodio samu liniju i izjednačio na 2:2.

Novi Đokovićev pad, Karacev vratio brejk (2:1)

Nakon što je vezao dva dobra gema, Đoković je odigrao veoma loš gem na svoj servis, dopustio tri brejk-šanse rivalu. Karacev je prvu propustio pošto je loptica završila u mreži, zatim je pri pokušaju izlaska na liniju takođe pogodio mrežu (30:40), no treću nije propustio pošto je Đoković veoma loše ušao u poen, pa je Karacev lako preuzeo inicijativu i bez većih problema vratio brejk.

Đokovićev brejk (2:0)

Nastavio je Karacev da greši, odigrao je dva loša poena, pa je Đoković stigao do 0:30, potom je Rus napravio još jednu neiznuđenu grešku, a Novak dobio tri vezane šanse za brejk. Iskoristio je treću – 2:0 za Noleta.

Dve greške Karaceva, Novak poveo u drugom setu (1:0)

Nole je dobio prvi poen, Karacev uzvratio lepim bekhendom, a potom je Karacev ritern poslao u aut i Novaku doneo 30:15. Neiznuđenom greškom pri pokušaju paralele Karacev je dao Novaku dve šanse da dođe do prednosti, a prvu je, nakon drugog servisa, i iskoristio.

Počeo je drugi set

Prvi servira Novak Đoković.

Novak izgubio prvi set (5:7)

Gem u kom je servirao za prvi set Karacev je otvorio poslavši lopticu u aut, potom je naterao Novaka na grešku, ali je Đoković uspeo da fantastičnom dijagonalom došao do 30:15. Nešto slabiji ritern doneo je Karacevu šansu da odličnim napadom i smečom izjednači, ali mu ta taktika nije poslužila i u narednom poenu, pošto je Nole uspeo da prelepom dijagonalom još jednom, nakon duge razmene, dođe do prednosti i šanse za brejk.

Rus je promašio prvi servis, ali nije uspeo to da iskoristi srpski teniser, pa je rezultat izjednačen na 40:40. Nakon nove greške Karaceva Nole je dobio šasu da prvi set odvede u taj-brejk, ali je ponovo Karacev odigrao maestralno i ostao u gemu.

Nije Novak iskoristio ni treću šansu za brejk, a nakon što je Karacev asom došao do prve set lopte, Nole je lopticu ispucao daleko van kompleksa, a novom greškom Đokovića Karacev je stigao do 1:0 u setovima.

Novi brejk Karaceva (5:6)

Još jednom je Novak odigrao veoma loš servis-gem, uprkos odličnom početku (30:0), propustio je šansu da dođe do gema pri rezultatu 40:30, nakon čega je Rus vezao tri poena i došao do 6:5.

Foto: Marko Djokovic/Starsport

Nole vratio brejk (5:5)

Nakon dva izgubljena poena na servis Đokovića, Nole je uspeo da odgovori na pravi način, zaigra na vrhunsko nivou i dođe do izjednačenja, a potom i do brejka, pa je rezultat nakon 10 odigranih gemova – 5:5, a Nole servira za prednost.

Novi brejk Karaceva (4:5)

Mogao je Karacev da bira gde da pošalje lopticu, ali je umesto sigurne realizacije ona završila u autu, pa je Rus bes iskalio udarivši samog sebe u glavu reketom, nadovezao se Novak sjajnim poenom za 30:0, no uzvratio je Karacev lepim riternom i smanjio na 30:15. Novak je još jednom naterao Karaceva na grešku, došao do 40:15, potom je promašio paralelu (40:30), a forhend vinerom je ruski teniser stigao i do izjednačenja, da bi uz dva dobra forhenda „prošetao“ Đokovića i došao do nove brejk lopte.

Agresivni Karacev se „provukao“ (4:4)

Agresivan je Karacev od početka meča, što ili daje ogroman rezultat ili ekstremno šteti njegovoj igri. Upravo od sjaja do očaja je više puta išao u osmom gemu, pošto je neiznuđenim greškama dao Novaku brejk šansu, no ubrzo je uspeo da se povrati i dođe do 4:4.

Tu je i podrška porodice

Noleta sa tribina gledaju supruga Jelena, sin Stefan, ćerka Tara, ali i roditelji Srđan i Dijana.

Foto: Marko Djokovic/Starsport

Novak u krizi, ali je dobio sedmi gem (4:3)

Bez najave, Đoković je zapao u krizu, nastavio sa lošim servisima, pa je Karacev lako poveo sa 30:0. Sedmi gem Novak je otvorio greškom, pošto je pogodio mrežu a loptica se vratila u njegovo polje, zatim je Rus još jednom bio na visini zadatka, no Đoković se ubrzo sabrao, vezao dva prva servisa i došao do 30:30, no Karacev je dobio još jednu šansu za brejk nakon još jednog promašenog prvog servisa Đokovića.

Novak je to sprečio servis-bombom, potom imao i gem-loptu, ali je udarac poslao u aut. Pri rezultatu 40:40, promašio je Nole prvi servis, Karacev nakon drugog preuzeo inicijativu, i činilo se da je pitanje kada će doći do nove brejk šanse, ali je poslao lopticu u aut, pa je prvi reket sveta dobio još jednu šansu da dođe do vođstva 4:3, što je i iskoristio i poveo 4:3.

Karacev u seriji (3:3)

Još jedan odličan gem Karaceva, dobar prvi servis je doneo Rusu priliku da relativno lako dođe do trećeg gema u prvom setu i izjednači na 3:3.

Foto: Marko Djokovic/Starsport

Đoković nervozan, Karacev vratio brejk (3:2)

Nakon što su obojica osvojili po poen, Đoković je vezao tri loša servisa, a nakon što je Karacev poslao lopticu u aut, vidno iznervirani Novak je povikao „Šta, šta?“ ka tribinama. Nije nešto štimalo u igri, pa je Karacev dobio priliku za brejk, ali nije uspeo da iskoristi prvu, pošto je pogodio mrežu, a loptica se odbila nazad u njegovo polje. Nakon duge razmene Novak je poslao još jednu lopticu u aut, što je ispratio sočnom psovkom.

U narednom poenu Novak je odlučio da se posveti defanzivi, Karacev je krenuo agresivno što se isplatilo, i uspeo je da sjajnim forhendom smanji na 3:2.

Dobar gem Karaceva, 3:1

Dobra dva poena vezao je Karacev, posebno atraktivan bio je drugi kada je potezom iz zgloba lopticu poslao tako da Novak nije mogao da je dohvati, a nakon dve greške Đokovića (jednog auta i pogođene mreže) Karacev je uspeo da smanji na 3:1.

Novak potvrdio brejk (3:0)

Previše je agresivan Karacev, pa loptice neretko završavaju daleko u autu. Noletu je bilo potrebno samo 11 minuta da dođe do 3:0.

Brejk za Đokovića (2:0)

Po prvi put je Karacev dobio priliku da servira, i videli su ljubitelji tenisa zaista sjajnu razmenu, ali je Đoković odličnom dijagonalom naterao Rusa na grešku i poveo 0:15. Uzvratio je Karacev odličnom bekhend paralelom (15:15), potom je 28. teniser planete napravio neiznuđenu grešku poslavši forhend pravo u mrežu, ali je došao do izjednačenja odličnom servom (30:30). Novak je nakon što je Karacev poslao lopticu u aut dobio prvu brejk šansu, ali je Rus uspeo da se odbrani (40:40).

Ponovo je servis Karaceva završio u mreži, nakon drugog je poslao lopticu u aut, pa je Đoković dobio još jednu priliku za brejk. Činilo se da je Rus napravio duplu grešku, ali je Novak ukazao na to da je linijski sudija napravio grešku, pa je poen ponovljen, ali je uspeo da dođe do brejka i povede 2:0.

Novak lako dobio prvi gem (1:0)

Odlično je Đoković ušao u meč, servirao sjajno i bez izgubljenog poena došao do vođstva.

Dobro došli na prenos polufinalnog meča teniskog turnira Serbia Open između Novaka Đokovića i Aslana Karaceva na portalu Nova.rs!

Foto: Starsport

17:16 Đoković ima i specijalne goste

Na tribinama se našao i mali Stefan Đoković, sin prvog reketa planete, ali i Novakova ćerka Tara.

17:13 Drugo polufinale igraju Japanac i Italijan

Rival boljem iz duela Đoković – Karacev biće Taro Danijel ili Mateo Beratini. Taj meč bi trebalo da počne odmah po završetku meča koji igraju Đoković i Karacev.

16:56 Hrvatski dubl osvojio titulu

Ivan i Matej Sabanov savladali su Arijela Behara iz Urugvaja i Gonzala Eskobara sa Ekvadora sa 2:0 (6:3, 7:6(5)) i tako osvojili titulu najboljeg dubla.

16:50 Spektakl bez navijača

Sigurno je da bi duel Đokovića i tenisera koji sa pravom nosi epitet senzacije privukao veliki broj ljubitelja „belog sporta“, ali će zbog situacije sa pandemijom koronavirusa on biti odigran pred praznim tribinama teniskog centra „Novak“ na Dorćolu.

16:48 Dok čekamo početak meča…

Podsetite se kako je izgledalo sada već čuveno polufinale koje su dvojica tenisera odigrali u Melburnu:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare