Foto: EPA-EFE/Maxim Shipenkov

Srpski trener Marko Nikolić je za manje od godinu dana prešao put od nepoželjne osobe na klupi Lokomotive, do najboljeg trenera Rusije.

Trebalo mu je neko vreme da posloži stvari u Lokomotivi, ali od kraja januara zna mahom za pobede u poslednjih 18 utakmica u svim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Izgubio je samo od Lokomotive iz Tbilisija u prijateljskom meču i remizirao je sa Krasnodarom. Sve ostalo su bili trijumfi, od kojih su neki bili prilično ubedljivi.

Dobri rezultati poklopili su se sa zimskim pripremama, pa je srpski stručnjak, nekadašnji „mašinovođa“ Rada, Partizana i Videotona počeo da redom „gazi“ rivale u Rusiji dok nije došao do drugog mesta na tabeli Premijer lige.

Lokomotiva ima šest bodova manje od Zenita, što je danak plaćen u prvom delu sezone, ali do kraja ima šansu da baš protiv tima iz Sankt Peterburga potpuno „zabiberi“ čorbu i borbu za titulu.

Pre deset, 11 meseci sve je izgledalo totalno drugačije. Nikolić je došao uz veliki cinizam tamošnje javnosti.

„Nikako. Nikolić je svestan da je stavio glavu na železničke šine. Veruje da je posle Mađarske spreman da radi u Rusiji i, štaviše, da vodi drugi tim Premijer lige Rusije, da se bori za mesto u Ligi šampiona, i da igra najjače takmičenje. Ako je spreman, onda ga treba pustiti da to pokaže. Ako ste spremni da se suočite sa Liverpulom, gde postoji šansa da vas razapnu na terenu, onda ste očito spremni za pritisak. Kako da ga zaštitimo? Nikako. Neće mu biti lako“, rekao je Ilja Gerkus, direktor Lokomotive na pitanje kako će klub pomoći Marku da se izbori s pritiskom.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Klub koji ima ambicije da se bori za titulu dovede trenera iz Videotona? Delu ruske javnosti to je bilo nekako ispod časti jer novca ima za više i poznatije trenere.

Pojedini mediji su to opisali kao „najgluplju odluku u istoriji ruskog fudbala“, dok su drugi samouvereno isticali kao iza Nikolića stoji moćan agent Dejan Joksimović.

„Izbaciti osobu koja od 2016. svake godine osvaja trofeje sa klubom je neverovatno. Ne mogu da zamislim da ubijate koku koja nosi zlatna jaja“, rekao je ruski političar Igor Lebedev.

Navijači su bili protiv Nikolića jer su podržavali Jurija Sjomina, prethodnog šefa struke moskovskog kluba i onda nije čudo što su to vrlo otvoreno pokazali već na Nikolićevom debiju, juna prošle godine.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Nemamo vremena da pravimo model igre ispočetka. Koristićemo ono što je Lokomotiva do sada igrala, uz manje korekcije. Za sve nas je važno da se plasiramo u Ligu šampiona sledeće sezone“, rekao je Nikolić pred prvi meč u Moskvi i dodao da nema vremena da čita štampu, pa samim tim ni prozivke.

Orenburg je delovao kao pravi rival za početak. Sve dok pristalice Lokomotive, kad je za razglasa spiker pročitao „Nikolić“, nisu uzviknule „Sjomin“.

Za četiri godine koliko je Sjomin bio u klubu, uspeo je da podigne Lokomotivu sa osmog mesta u sezoni 2016/2017. do šampionske titule u sezoni 2017/2018.

Prekinuo je višegodišnju dominaciju CSKA i Zenita, nije mala stvar. Međutim, i on je dve godine zatim gledao u leđa klubu iz Sankt Peterburga, sa prilično ubedljivih osam i 15 bodova zaostatka na drugom mestu.

Nikolić je tu razliku sveo na šest bodova, a ako uspe da pobedi Zenit, onda ima šanse i za titulu.

Kad je došao u klub, navijači su pretili i da će bojkotovati utakmice i hteli su da sruše upravu kluba koja je angažovala Srbina.

Upravo zato su protiv Orenburga ostali samo 20 minuta, a da nije bilo koronavirusa i pandemije, tribine bi verovatno bile pune i nakon tog meča, a pritisak daleko veći.

Pitanje je kako bi se u tim okolnostima snašao Nikolić koji je prezimio na klupi i u decembru, u vreme najžešćih kritika.

Nije pomagalo ni to što je Sjomin rekao da Marko ima veći ugovor od njega i njegovih saradnika.

„Ne mogu da govorim o ciframa, ali mogu da kažem da je moj kompletan ugovor bio manji od onog koliko će Srbin i njegova dva pomoćnika zajedno zaraditi. Definitivno. Kada je reč o novom ugovoru, stvarno mi plata nije bila važna nijednog trenutka“, rekao je Sjomin za Sport ekspres.

Nije se tu zaustavio i dodao je još malo gorčine u celu priču i „municije“ navijačima.

„Razumem kad u rusku Premijer ligu dolaze Hidink, Advokat, Kapelo, Spaleti, Viljaš-Boaš ili Lučesku, sve dokazani treneri širom Evrope, ali… Dolazak Nikolića, protiv koga ništa lično nemam, suprotan je deklaraciji čelnika Lokomotive koji su se zalagali za razvoj ruskog fudbala. Na kraju krajeva, ovo bi trebalo da zabrine i rusku struku“, naglasio je Sjomin.

Vasiliju Kiknadezeu, generalnom direktoru Lokomotive ništa od toga nije bilo bitno kada je, februara prošle godine, nazvao Nikolića.

Tada je uspostavljen prvi kontakt i Kiknadze je ostao jedini čovek sa kojim je Srbin pregovarao do junske promocije u Moskvi.

Godinu dana kasnije, čovek u kog je Kiknadze imao poverenja, uzvratio je tako što je postao najbolji trener u Rusiji za mesec mart.

Uz to, pobedio je CSKA 3:0 i igra u finalu Kupa Rusije sa Samarom, drugoligašem, gde će biti vrlo jasan favorit.

Još ako Lokomotiva nekim čudom uspe da se domogne oba trofeja… To će biti najbolja potvrda da arogancija navijača i dela ruske javnosti nije bila opravdana, te da je Sjomin samo bio maliciozan, a ne u pravu.

Istina, poslednjih dana ruski mediji javljaju da u klubu postoje nove turbulencije na relaciji Nikolić – uprava kluba, ali sve to može da se smiri posle 12. maja (finale Kupa).

Srbin ne podržava transfer politiku Lokomotive i insistira na tome da se Maksimu Muhinu, Rifatu Žemaletdinovu, Vladislavu Ignjatijevu i Antonu Končenkovu produže ugovori.

Založio se i za kapitena ekipe, Hrvata Vedrana Ćorluku i, prema pisanju Čempionata, postavio ultimatum Lokomotivi: ili ostaju igrači koji su mi potrebni, ili ja idem.

Doduše, Ćorluka je najavio da završava karijeru na kraju sezone, ali oko ostalih će biti još borbe. Sve i da ode na kraju sezone, Nikolić je u prethodna tri meseca pokazao da nije došao slučajno pa je zaslužio lovorike koje mu se pripisuju.

Valjda neće tu da stane, čisto da onima koji su sumnjali, još malo dosoli ranu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare