Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Konačno je dočekao i globalno priznanje.

Ono što je svima već neko vreme jasno, konačno je dobilo potvrdu – Karim Benzema je u ovom trenutku najbolji fudbaler na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je ugledni „Frans fudbal“ prošle godine naneo nepravdu Robertu Levandovskom i propustio priliku da ga nagradi za savršenu sezonu, ovoga puta nije bilo greške. Karim Benzema je dobitnik „Zlatne lopte“ i time je zaokružena sezona u kojoj je igrao najbolji fudbal u karijeri i sa Realom pokorio čitavu Evropu.

Francuz je tako posle decenije u kojoj je bio u drugom planu u Real Madridu i radio mnogo prljavog posla, preuzeo glavnu ulogu i odneo glavnu nagradu.

Iza Benzeme ove sezone ostali su Sadio Mane, koji je letos prešao iz Liverpula u minhenski Bajern i Kevin de Brujne iz Mančester sitija.

A njegov dolazak u Real bio je pomalo neočekivan i posledica tvrdoglavosti Florentina Pereza koji ga je po svaku cenu želeo u kraljevskom klubu.

Drugi strelac u istoriji Reala

Tada su stvarani novi galaktikosi sa Kakom, Kristijanom Ronaldom, Ćabijem Alonsom i drugim zvezdama i činilo se da se tada 21-godinji napadač ne uklapa u „drim tim“ iz Madrida.

Danas, 13 godina kasnije, Benzema ima 23 trofeja sa Realom, među kojima je pet Liga šampiona. „Zlatna lopta“, za koju je bio nominovan čak 11 puta konačno je došla u njegove ruke. Poslednji „realovac“ koji se radovao bio je Luka Modrić 2018, a prošle su 24 godine bez da je vredan pehar podigao neki Francuz – bio je to Zidan 1998. godine.

EPA-EFE/Mohammed Badra

Benzema je tokom karijere u Madridu postao drugi strelac u istoriji Reala, sa 328 golova, 123 manje od Krtistijana Ronalda, dok bi uskoro mogao da postane i igrač sa najviše mečeva u belom dresu kraljevskog kluba. Karim je odigrao 615 zvaničnih utakmica, prvi je legendarni Karlos Santiljana sa 645.

U sezoni koja mu je donela ovo priznaje postigao je 44 gola u njih je stao i het-trik protiv Pari Sen Žermena u osmini finala, kao i gol Čelsiju u Londonu u četvrtfinalu istog takmičenja. Postigao je i tri gola u dvomeču polufinala sa Mančester Sitijem.

Poslednji u nizu pogodaka bio je i najbolja uvertira za priznanje koje će dobiti jer ga je postigao u velikom derbiju protiv Barselone prethodnog vikenda za koju je još jednom bio koban.

Zanimljivo je i da je Benzema prvi Francuz posle skoro četvrt veka koji je dobio ovo priznanje.

On je prvi Francuz koji je osvojio prestižnu nagradu od 1998. i Zinedina Zidana.

Upravo je Zidan predao trofej zemljaku.

– Veoma sam ponosan. Kada sam bio mali, sanjao sam o ovome i nikada nisam odustao. Sve je moguće u životu. Ponosan sam na moj put do ovde. Nije bilo lako ni meni, ni mojoj porodici – kazao je Benzema.

Napad na titulu svetskog prvaka

On je tek četvrti različiti igrač u poslednjih 14 godina koji je dobio ovo priznanje. U 12 od poslednjih 13 sezona priznanje su osvojili Argentinac Lionel Mesi i Portugalac Kristijano Ronaldo pet puta, a samo je još Luka Modrić uspeo da se umeša u ovo društvo.

Zanimljivo je i da su u tom periodu nagradu osvajali samo igrači Real Madrida i Barselone.

Sledeći korak je napad na titulu svetskog prvaka u Kataru sa Francuzima koji će biti jedan od glavnih favorita. Time bi se Benzema iskupio i zauvek u drugi plan potisnuo skandal zbog kojeg ga nije bilo godinama u nacionalnom timu.

On je proglašen krivim za saučesništvo u pokušaju ucene saigrača iz reprezentacije Francuske snimkom seksualnog odnosa i osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu dana i novčano na 75.000 evra.

Benzema je bio jedan od petorice ljudi kojima je suđeno za pokušaj ucene drugog fudbalera, Mateja Valbuene. Ovaj skandal je potresao francusku fudbalsku javnost, a obojica igrača su izgubila mesto u reprezentaciji.


Zlatna lopta u brojkama

11 nominacija trebalo Benzemi da dobije prvu „Zlatnu loptu“

2 Benzema je sa 34 godine, drugi najstariji dobitnik nagrade u istoriji

7 broj „Zlatnih lopti“ koje su otišle u Francusku čime su se izjednačili na vrhu sa još četiri zemlje po broju nagrada

12 „Zlatnih lopti“ koje su dobili igrači Real Madrida, jednu manje od rekordera Barselone

26 različitih fudbalera dobijalo je „Zlatnu loptu“

24 godine su prošle od kada je poslednji Francuz, Zinedin Zidan, dobio ovu nagradu


BONUS VIDEO Damir Mikec šampion sveta! 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar