Foto : Alexandre Sousa / Alamy / Alamy / Profimedia,PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia, PEDRO NUNES / AFP / Profimedia

Portugalci su pokazali kako se upravlja klubom.

Fudbaleri Benfike plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona, pošto su na svom terenu u revanš meču pobedili Klub Briž sa 5:1.

Tako su izabranici Nemca Rodžera Šmita ponovili uspeh iz prethodne sezone, kada ih je u četvrtfinalu zaustavio Liverpul.

Ipak, malo ko je očekivao da će Portugalci ponovo doći do ovakvog uspeha posle toga što su u poslednjih godinu dana prodali svoje najbolje igrače.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom prethodnog leta ostali su bez napadača Darvina Nunjeza, koji je otišao u Liverpul za visokih 80 miliona evra.

Ali, ove zime tu cifru je premašio transfer Argentinca Enca Fernandeza za koga je Čelsi izdvojio čak 121 milion evra.

Upravo ovakva transfer politika omogućila je Benfici da bude u vrhu svetskog fudbala već dugo.

Portugalci za male pare kupuju inostrane igrače, koje kasnije za enormno veliki novac prodaju, a cifra koju su zaradili u 21. veku je zaista neverovatna.

Foto: EPA-EFE/RODRIGUES ANTUNES

Benfika je od transfera profitirala čak 1,56 milijardi evra, dok je najskuplja prodaja bio Žoao Feliks koji je otišao u Atletiko Madrid za 127 miliona evra.

Za Benfiku su tokom poslednjih 23 godina igrali pravi fudbalski majstori, koji su posle nje postali prave svetske zvezde.

Neki od imena su samo Anhel di Marija, Ruben Dias, Ederson, Jan Oblak, David Luiz, Fabio Koentrao, Nuno Gomeš, Aksel Vicel, Renato Sančez, Viktor Lindelof…

Ipak, ovom velikom uspehu dodali su i srpski fudbaleri, a u Benfici ih je u 21. veku igralo čak 14.

Najviše su zaradili Portugalci od prodaje Nemanje Matića u Čelsi i odlaska Lazara Markovića u Liverpul (25 miliona).

Sledi rastanak sa Lukom Jovićem koji je u Ajntrahtu iz Frankfurta završio za 22,34 miliona evra.

Foto: EPA/YOAN VALAT

Brojci od 78,64 miliona evra pridodali su Miralem Sulejmani, Stefan Mitrović, Sreten Sretenović, ali i Filip Đuričić.

Benfika je klub koji ima jednu od najboljih fudbalskih akademija, ne samo u Evropi, već i u svetu.

„Klub gradi plan zajedno sa igračem, pri čemu je važno da razume svaki razvojni korak i stvari koje treba da poboljša, bilo da se radi o tehničkim dodavanjima ili da li treba da poradi na fizičkoj spremi ili razumevanju igre“, rekao je tehnički direktor akademije Benfike, Pedro Markez.

Rekordan prihod je klub imao ove sezone (262 miliona evra), dok je iza njega sezona 2019/20, kada je u kasu Portugalaca ukupno stiglo 240 miliona evra.

Foto: EPA/MIGUEL A. LOPES

Od 2010. godine samo tri puta nisu uspeli da stignu do cifre od 50 miliona, dok su čak šest puta stigli do prihoda većeg od 100 miliona.

Najveći uspesi u 21. veku bila su dva finala Lige Evrope 2013. i 2014. godine, kada su izgubili prvo od Čelsija, pa Sevilje.

Jedan od najvećih prednosti Benfike jeste domaći teren, na kome fudbaleri Šmita nemaju poraz.

NE PROPUSTITE

„Luž“ u zvaničnim mečevima nije pao nijednom, dok je Benfika ove sezone poražena na samo dve utakmice, i to oba puta od Brage, koja ih je savladala u ligi, ali i u Kupu Portugala.

Još uvek ne znaju rivala u četvrtfinalu Lige šampiona, ali ovaj tim je pokazao da može da igra sa svima ove sezone.

Predvodi ih napadač koji je na Mundijalu postigao het-trik, Gonkalo Ramos, dok su kapiten Nikolas Otamendi i Žoao Mario jedni od ključnih šrafova ekipe.

BONUS VIDEO PAOK ubedljiv, Živković podsetio kakav je majstor