Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Novac, novac, novac. To je deviza kojom se vode svi velikani, jer je fudbal odavno prevazišao granice igre. Barselona je hodala po ivici žileta i na kraju uspela da preživi, ali...

Koliko je samo karikatura bilo poslednjih dana na kojima Ćavi Ernandez razbija kasicu prasicu, vadi pare iz dušeka i traži po stanu sitniš.

PROČITAJTE JOŠ

Razlog? Zato što je pravo niotkuda Barselona završila jedan od najvećih transfera prelaznog roka ovog leta i dovela Rafinju iz Lidsa za 58 miliona evra.

Uz to se obavezala da plati još 10 u bonusima.

Rafinja (25) je prethodne dve sezone proveo u Lidsu, a pre toga je igrao za Avai, Vitoriju Gimaraeš, Sporting i Ren. On je prošle sezone odigrao za Lids 36 utakmica i postigao je 11 golova.

Od jula, kada je zvanično aktiviran ugovor sa „Spotifajom“, Barselona je dobila čak 280 miliona evra. Ipak, nisu mali zahtevi koje je kompanija stavila pred katalonskog giganta. Tako je stadion Barselone promenio ime po prvi put u istoriji u „Sportify Camp Nou“. Barselona je bila dužna 1,35 milijardi evra, od čega čak 481 milion prošle godine.

Sada pričamo o istom onom klubu koji pre godinu dana nije mogao da pronađe novac da zadrži najveću legendu Lionela Mesija. Klubu koji je dozvolio da Mesi plače na rastanku, a navodno je čak pristao i na delimično umanjenje plate. Sluha (novca) nije bilo.

Barselona je dovela Frenka Kesija i Andreasa Kristijansena kao slobodne igrače. Obojica nisu registrovani još uvek, što je dovelo do prave pravne zavrzlame, jer moraju da se usklade sa ekonomskim limitima.

Sada se navodno dovodi u vezu sa Cezarom Aspilikuetom iz Čelsija, a celo leto i Robertom Levandovskim sa kojim se trenutno pregovara. Bajern ne želi da ga pusti za manje od 40 miliona, Barselona pokušava i tu da uštedi.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Još uvek Primera nije reagovala da li je prekršen finansijski fer-plej, a očekuje se da Barselona proda Frenkija de Jonga u Mančester junajted i tako barem deo prihoda vrati u kasu. Uostalom, „Sport illustrated“ prenosi da mu se duguje čak 20 miliona dolara u platama tokom pandemije. Očekuje se da njegov transfer bude između 65 i 85 miliona evra, a mogao bi da u Junajtedu opet radi sa Erikom ten Hagom, sa kojim je sarađivao u Ajaksu.

Barselona je spremna da žrtvuje novac u doglednoj budućnosti kako bi sada preživela. Ideja je da se proda 25 odsto udela od TV prava za sledećih 25 godina, da se proda 49,9 odsto udela u klubu i da se kroz ta dva riskantna poteza obezbedi barem privremeno normalno funkcionisanje. Ostaje da se vidi šta će do kraja biti sprovedeno u delo.

Dakle, Barselona je spremna da se po drugi put ogreši o asove (nakon Mesija i o De Jonga) kako bi uspela da ostane konkurentna, a nada se još većim prihodom (trenutno se ispred nje nalazi samo Real Madrid) kako bi pokrila mnoge nagomilane probleme.

BONUS VIDEO Top 5 fudbalskih transfera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar