Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Barselona je u poslednjih nekoliko meseci doživela velike promene u igračkom i trenerskom kadru, ali se sada naziru bolji dani.

Na leto 2021. godine finansijski problemi isplivali su na površinu i klub je morao da se oprosti od Lionela Mesija, koji je otišao put Pariza.

PROČITAJTE JOŠ:

Tim je ostao bez legende, a na Ronaldu Kumanu, tadašnjem treneru, bilo je da ponese sav teret i odgovornost i ekipu podigne nakon takvog gubitka.

Holandski stručnjak se u toj ulozi nije baš najbolje snašao, dugo se ‘šuškalo’ o njegovom otkazu, koji se na kraju i desio. Na njegovo mestu došao je početkom novembra bivši proslevljeni vezista Ćavi Ernandez, koji takođe važi za legendu kluba.

Sa siromašnom trenerskom karijerom (bio samo u Al Sadu) svi su postavili pitanje da li je to dobar potez.

Međutim, Ćavi je odmah zauzeo jasan stav i postavio se kao „čvrsta ruka“. Promene su započete što u igračkom kadru, što u disciplinskom pogledu.

Barselona zbog finansijskih problema nije u mogućnosti da privoli najveće zvezde svetskog fudbala da dođu na „Nou Kamp“, ali na papiru je i dalje veoma respektabilan tim.

U letnjem prelaznom roku, kao najveće pojačanje stigao je Memfis Depaj, koji je trenutno najbolji strelac ekipe sa osam golova u španskom prvenstvu.

On, naravno, nije dovoljan. Zato je na zimu došao Pjer-Emerik Obamejang, kome status rezerviste u Arsenalu nikako nije prijao.

Foto: EPA-EFE/Adam Davy

Obamejang ima priliku da oživi karijeru, ali i Barselonu, koja je trenutno peta u španskom prvenstvu, sa 15 bodova manje od prvoplasiranog Real Madrida.

Jedini za koga su Katalonci izdvojili veliki novac u poslednje vreme bio je Feran Tores, koji je iz Mančester sitija došao za 55 miliona.

Očekuje se da on, zajedno sa Depajom i Obamejangom, bude član napadačkog trija, u dobro poznatoj formaciji 4-3-3, koju Barselona već dugi niz godina igra.

Feran Tores, Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Mladi Usman Dembele, iako nije pronašao novi angažman, praktino je otpisan iz tima, pre svega zbog nediscipline, dok je Ansu Fati ogroman talenat, ali je više povređen nego zdrav.

U veznom redu su provereni Frenki de Jong i Serhio Buskets, a mladi Pedri i Gavi su nedavno produžili ugovore. Pedri je 2002. godište, dok Gavi ima tek 17 godina i njihova budućnost je definitivno u Barseloni. Njihov doprinos često je nevidljiv kroz statistiku, ali partije koje već sada prikazuju su neverovatne. Pedrijeva otkupna klauzula je vanserijskih milijardu evra.

Mladi Španac je prošle sezone odigrao 72 meča, ali kako kaže voli da igra, te se ne žali mnogo.

Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Velika prednost po njih može biti upravo činjenica da im je trener Ćavi, koji je kroz celu karijeru igrao veznog igrača, baš kao i oni i to u istom klubu.

Katalonci novi ugovor spremaju i za 22-godišnjeg štopera Ronalda Arauha, koji je prema Ćavijevim rečima veoma cenjen u svlačionici i na terenu. Ćavi je takođe istakao da je potpisivanje novog ugovora sa štoperom jedan od prioriteta kluba. Znajući da Arauho ima priliku da se razvija pored Đerara Pikea, njegovu svetlu budućnost ne treba dovoditi u pitanje.

Od igrača koji imaju 22 ili manje godina u klubu izdvajaju se Riki Pui, Niko, Oskar Mingeza, Alehandro Balde i Seržinjo Dest. Upravo njih Ćavi sve više „baca u vatru“, što je i te kako dobra stvar za budućnost kluba.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa 23 godine tu su i Musa Vag i Feran Jutgla, koji nisu mnogo poznati, ali su očigledno u Ćavijevim planovima. Jutgla je ove sezone na devet nastupa postigao i dva gola, ali konkurencija na sredini terena je prevelika.

Ono što je takođe pametan potez kluba je taj što se u klubu i dalje nalaze igrači poput Pikea, Đordija Albe, Buskeca, ali i Danija Alveša, koji je došao uz pristanak na minimalnu platu.

Oni svojim iskustvom pomažu mladima, kako bi se što pre navikli na nivo fudbala, koji se igra u Španiji.

Barselona je ove godine ispala iz Lige šampiona već u grupnoj fazi, ali će priliku za popravni imati kroz Ligu Evrope. To takođe može biti odskočna daska za sve pomenute mlade fudbalere.

Postoje indicije da će na leto doći u Kataloniju i zvezda Borusije Dortmund Erling Holan, koji se savršeno uklapa i u stil igre i u prosečnu mladost tima, pa bi sa njim na terenu, Barselona ponovo važila za velesilu i bila bi konkurentna za osvajanje Lige šampiona.

Čini se da pored svih pobrojanih mladih nada, druga pojačanja i neće biti potrebna.

BONUS VIDEO Mesi osvaja Zlatnu loptu 2021. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar