Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Australijska senatorka Kristina Kenili iskoristila je Novaka Đokovića kao pokazni primer haotičnih odluka vlasti i premijera te zemlje Skota Morisona.

Ona kaže da su Australijance zbunile najnovije promene granične politike Morisonove Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je došao u Australiju početkom januara sa dokumentima o medicinskom izuzeću, kako se ne bi vakcinisao protiv koronavirusa.

Zatočen je u hotelu za migrante, a onda mu je ministar za imigraciona pitanja Aleks Hok ličnom odlukom otkazao vizu, sud je tu odluku potvrdio zbog Đokovićevih stavova o vakcinaciji i Novak je deportovan iz Melburna pre Australijan opena.

Kenili obavlja funkciju ministarke iz senke, između ostalog i za pitanja imigracije i zbog toga kritikuje Morisona.

„Postoji mnogo otvorenih pitanja u vezi sa time kako tačno Morison namerava da bezbedno otvori granice, uključujući i kako će se odlučivati o vakcinalnom statusu putnika“, piše Kenili.

„Saga sa Novakom Đokovićem pokazala je koliko su nam ranjive postale granice, jer se 30 godina vizne politike okrenulo naglavačke, jer Morison predaje službenicima Pograničnih snaga odgovornost da procenjuju status vakcinacije putnika na samoj granici, umesto da se papirologija obrađuje mnogo ranije, kao deo procesa prijave za vizu“, obrazlaže senatorka.

Dodaje da premijer Viktorije Danijel Endrjuz nije umeo da objasni jednu stavku koja se čini veoma spornom.

Scott Morrison Skot Morison
Skot Morison Foto: Steven SAPHORE / AFP / Profimedia

„Endrjuz nije mogao da objasni kako službenici Pograničnih snaga, koji imaju samo 30, 40 sekundi po putniku na granici, mogu da provere njegove preporuke i da potencijalno ‘dešifruju’ složenu dokumentaciju u vezi sa vakcinom, bez toga da nastane opšti zastoj na granici koji bi ‘eksplodirao’ na našim aerodromima“, navodi Kenili.

Đoković je po dolasku pomeren u stranu i ispitivan u odvojenoj prostoriji satima, baš zato što je mislio da ima urednu dokumentaciju.

Nakon čitavog haosa, premešten je u Melburn, u hotel gde je boravio nekoliko dana, zatvoren sa ostalim migrantima, dok se ne odluči o njegovom viznom statusu.

Senatorka Kristina Kenili, Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI NO ARCHIVING

Pogranične snage su mu ukinule vizu, sud u Melburnu je to osporio, a onda je sve premešteno na sud u Kanberi, koji je kasnije potvrdio odluku Aleksa Hoka.

„Ako je pristup Morisonove Vlade nova normalnost, onda prijatelji i porodica australijskih građana, turisti i iskusni radnici sa vizama koje im je izdala Vlada mogu da dođu u zemlju, a onda da tu budu odbijeni i vraćeni samo zato što neko nije mogao da se potrudi i proveri vakcinalni status pre nego što je neko dobio vizu ili ušao u avion“, kaže Kenili.

Novak Đoković na aerodromu u Melburnu Foto: REUTERS/Loren Elliott

Ukazuje i na to da Morisonova Vlada nije jasno naznačila da li će turisti ili oni koji dolaze da rade morati nužno da budu vakcinisani, da li će im biti potrebne dve ili tri doze vakcine i koji nosioci viza će biti dočekani kako treba.

„Dok gospodin Morison ne prestane da brine isključivo o naslovnicama, pre nego da brine o bezbednom i jasnom planu za otvaranje naših granica, australijske porodice i njihovi poslovi neće imati bolju budućnost“, zaključila je Kristina Kenili.

BONUS VIDEO: Snimci Novaka Đokovića u avionu i na dolaznom terminalu aerodroma u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar