Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Poznati teniski sudija Soren Frimel, koji je odlučio da Novaka Đokovića izbace sa US Opena 2020. godine, izbačen je iz tenisa na godinu dana i to je samo jedan u nizu teniskih skandala u poslednje vreme.

Britanski „Telegraf“ ekskluzivno je nedavno objavio da je Frimel suspendovan zbog „zloupotrebe moći i neetičkog ponašanja“, navodeći da ga je mlađi sudija optužio još u junu zbog zloupotrebe moći, a nakon istrage koja je trajala duže od pet meseci, odlučeno je da zvanično bude suspendovan.

PROČITAJTE JOŠ

„Žalba je obuhvatala prijavu da je uputio neprikladne komentare i pozive pojedincu“, rekao je portparol Međunarodne teniske federacije, koja je od 2014. zaposlila Frimela.

„Istraga je dovela da toga da smo ustanovili kršenje kodeksa. Četiri različita slučaja su skrenula pažnju u maju 2021. Ovi slučajevi su se desili između 2011. i 2015. i svi su uključivali istog mlađeg muškog sudiju. Istraga je uključivala intervjue sa više izvora“, navodi se.

Izvučeni su i članovi koji su presudni za odluku, a Frimel je poznat po čuvenoj diskvalifikaciji Novaka Đokovića sa US Opena.

On nije bio glavni sudija meča između Novaka Đokovića i Pabla Karenja-Buste koji se dogodio u četvrtfinalu US Opena 2020. godine, ali je bio najviši zvaničnik koji je razgovarao sa Novakom na terenu.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Proveli su deset minuta razgovarajući o incidentu koji se dogodio kada je loptica pogodila Lauru Klark, a onda je odlučeno da Novak bude diskvalifikovan.

Soren je imao i važnu ulogu u delegiranju sudija, odnosno njihovom napretku. Neće moći da odlučuje u narednih godinu dana.

Ko je Soren Frimel i šta je rekao u svoju odbranu?

Soren Frimel je dugo već zvaničnik u međunarodnom tenisu, a dolazi iz nemačkog grada Minstera, koji ima oko 275.000 stanovnika. Već dugo živi u Londonu, a od 2014. godine je zadužen za suđenje u Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF).

Nakon što je njegova žalba odbijena, on neće preduzimati dalje pravne postupke da proba da ospori odluku i suspenziju, koja traje do 18. juna 2022.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

„To više ništa ne menja. Moja reputacija je jako narušena“, rekao je Frimel za „Vestfalische Nachrichten“.

„Zajedno piti uveče po čašicu pića tokom turnira bilo je i zapravo je sasvim normalno. A sam sastanak za koji se optužujem se nikada nije ni dogodio.“

Drugi navodi koji datiraju od 2010. do 2014. sugerišu da je Frimel prekršio Kodeks ponašanja zvaničnika. Međutim, Soren tvrdi da nije upoznat ni sa kakvim konkretnim optužbama.

Umesto toga, vidi sebe kao čoveka koji je „iznenada opterećen nejasnim optužbama koje su stare sedam do deset godina”.

Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Kako je Frimel govorio o Novakovoj diskvalifikaciji

Kao prvi čovek suđenja na US openu, Soren Frimel je rekao da se svi slažu da prvi teniser sveta Novak Đoković nije namerno pogodio lopticom linijskog sudiju, ali da nije postojala druga opcija osim diskvalifikacije.

„Postoje dva faktora – akcija i rezultat. Akcija je, iako nije bilo namere, dovela do rezultata, a to je udaranje linijskog sudije i činjenica da je ona očigledno bila povređena. To su suštinski faktori pri donošenju odluke“, rekao je Frimel.

Govorio je i o Novakovom stavu.

„Njegova poenta je bila da nije namerno udario sudiju. Rekao je: ‘Da, bio sam besan. Udario sam lopticu. Pogodio sam sudiju. Činjenice su vrlo jasne, ali to nije bila moja namera. Nisam to uradio namerno i ne bi trebalo da budem diskvalifikovan. Svi se slažemo da to nije uradio namerno, ali činjenice su da je udario linijskog sudiju i da je ona očigledno bila povređena“,  dodao je on.

Američka teniska asocijacija je zatim u saopštenju navela da je Frimel doneo odluku, u skladu sa Gren slem pravilnikom.

Frimel je naveo da kažnjavanje igrača na Grend slem turniru nije laka odluka i da nema veze na kojem se terenu igra i da li je reč o prvom teniseru ili bilo kom drugom.

„Moraš da doneseš ispravnu odluku. Svi na terenu su bili svesni šta je u pitanju“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Novak Đoković spektakularno dočekan u Budvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar