Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Barselona gubi tlo pod nogama, kovid ponovo hara Katalonijom, Real je ponovo prvak Španije. Ima li gorih vesti za navijače kluba sa „Kamp Nou“ stadiona? Teško, možda samo još da Lionel Mesi digne sidro i to je - kraj.

Spektakularan kolaps dojučerašnjeg šampiona Španije zapečaćen je porazom kod kuće od Osasune (1:2), prvom u Barseloni u La Ligi još od 11. novembra 2018. i meča sa Betisom (3:4).

PROČITAJTE JOŠ:

Istina, gubila je Barselona još dva puta, oba puta u Kupu kralja, ali u La Ligi njen stadion je bio neosvojiva tvrđava. I u večeri kada to nije smelo da im se dogodi stigao je krah koji najbolje prikazuje u kakvom stanju je nekadašnji šampion Evrope i sveta u kojem (i dalje) igra najbolji fudbaler sveta, Lionel Mesi.

Sve je, dakle u nastavku ove čudne sezone, prekinute pandemijom koronavirusa, isplivalo na površinu, barem što se tiče Barselone. Dugo su određene slabosti gurane pod tepih, skrivale su se iza neubedljivih igara i pobeda. Izabranici Kikea Setijena izgubili su snagu u finišu, kada je bilo najpotrebnije.

Kada je 12. juna krenuo nastavak sezone u La Ligi, bilo je jasno da će Barselona i Real voditi žestoku bitku za titulu.

Imala je tada Barselona na 11 kola pre kraja, bod prednosti u odnosu na Real. Ali izgubili su je kada su odigrali nerešeno sa Seviljom (0:0), a potom su ih krajem juna, dva remija u tri dana od 2:2, sa Atletik Bilbaom i Seltom, izbacili iz koloseka.

Treba li reći da je Real dobio svih deset mečeva u nastavku? Da, često i sa 1:0 i da, posle penala koji su bili prava vežba za Serhija Ramosa, ali kraljevski klub je ostvario cilj. Barselona nije i mnogo je razloga što je titula izgubljena.

Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

MESI JE PRESUDIO

Lionel Mesi za sada ima najlošiji gol učinak još od sezone 2007/08 kada je na 40 utakmica postigao 16 golova. Sada je na 41 meču postigao 28 u svim takmičenjima, to je mnogo manje od 51, 45 ili 54 koliko je postizao u tri sezone pre ove.

Mesi je tokom cele sezone pokazivao znake frustracije. Očigledno nije bio zadovoljan načinom igre koju su forsirali i Ernesto Valverde i Kike Setijen, ali i podrškom saigrača. Bila je vidljiva njegova disharmonija u odnosima sa Antoanom Grizmanom, skupocenom pojačanju dovedenom prošlog leta.

Argentinac posle poraza od Osasune više nije mogao da drži jezik za zubima i iz njegovog srca prokuljala je lava optužbi: „Ako ovako nastavimo, nećemo proći Napoli u Ligi šampiona„.

Brentford juri voz za Premijer ligu

Brentford je u velikom naletu, i dalje se nada da će prestići VBA i direktno se plasirati u Premijer ligu, prvi put u istoriji. Da bi ostao na tom putu mora danas (13.30) da pobedi na gostovanju Stouku, a kvota na dvojku je 1,75.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Stouk – Brentford.

Kako zvuče sledeće opservacije: „Mi smo slab tim kog možete pobediti sa dovoljno entuzijazma i intenziteta“. Ili, „izgubili smo mnogo bodova koje nismo smeli, nismo bili konzistentni“. Ili možda ovo: „Rekao sam pre nekog vremena, nastavimo li da igramo ovako, nećemo imati šansu da osvojimo Ligu šampiona. Ispostavlja se da nije bilo dovoljno ni za La Ligu“, tužan je Mesi.

Mesi je rekao da „treba udahnuti duboko, pročistiti misli i analizirati sve što se dešavalo od decembra“.

Da li je Argentinac jasno poslao singal upravi da je vreme za reakciju pre nastavka u Ligi šampiona? Vrlo je verovatno da jeste, da je ovo na neki način, bila njegova presuda treneru Kikeu Setijenu. Zna se koliko je uticaj Mesija u Barseloni, ma koliko se on trudio da to prikrije.

Španski mediji prenose da je već u petak ujutro, dakle posle svega desetak sati od gubitka titule, predsednik Đordi Bartomeu sazvao hitan sastanak sa Kikeom Setijenom kako bi video kako on gleda na celu situaciju.

Stručnjak iz Kantabrije preživeo je prvi talas gneva, ali veruje se, ne zadugo.

Možda su u pitanju dani, ne meseci, pre nego što će Bartomeu popustiti i smeniti još jednog trenera ove sezone, što samo po sebi svedoči gde se „blaugrana“ nalazi u ovom trenutku. Ako je suditi prema najavama u španskim medijima, neće biti tamo još dugo, iako je dobio uveravanja uprave da će viditi tim u završnici Ligi šampiona.

Možda je to samo zato što valjan kandidat još nije isplivao na površinu. Ili, što možda, Ćavi i Ronald Kuman nisu spremni da pristanu da sad vade kestenje iz vatre? I to dovoljno govori u kakvoj poziciji je Barselona.

Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

OZBILJNE PUKOTINE

Svaki tim ima svoje prirodne cikluse, uspone i padove, pa i Barselonina mašinerija nije imuna na tako nešto.

Fudbal se menja iz dana u dan, pronalaze se novi načini da se napreduje, kako u samoj filozofiji igre, tako i u svim pratećim stvarima, a javljaju se neke nove fudbalske imperije naoružane novcem bogatih vlasnika.

Pari Sen Žermen u Francuskoj ili Mančester siti u Engleskoj, najbolji su primer da je to tačno, a Barseloni je sve teže da parira takvim izazovima i spolja, u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

Kod kuće, ova sezona bila je od početka nekako neubedljiva – dolazak Grizmana nije „kliknuo“ kako se očekivalo, igrali su fudbal koji je imao samo naznake nekadašnjeg fabuloznog fudbala, i to pre svega samo još u magiji Mesija. Sve ostalo bilo je prosečno, nije bilo te tečne, napadačke igre koja je svima oduzimala dah.

Disharmonija između pojedinih igrača bila je sve očiglednija, a jednako loše je bilo i u odnosima igrača sa upravom, naročito kada je izbila pandemija koronavirusa i kada su na red došle i plate fudbalera, odnosno njihovo smanjivanje.

„Barsagejt“ skandal, koji je u aprilu kulminirao ostavkom šestoro članova Izvršnog odbora kluba, zbog kompanije za koju se veruje da je unajmljena da bi pravila negativne komentare o pojedinima igračima i članovima kluba na društvenim medijima, pokazala je do tančina koliko je Barselona kao klub raslojen i podeljen.

Lionel Mesi je uz to imao nesporazum da sportskim direktorom Erikom Abidalom, ali ništa nije pomoglo ni to što je Barselona demantovala optužbe o iznajmljivanju te firme – jaz je samo produbljen i žuč se prelila i na teren.

Pored svega toga – da li je uopšte iznenađenje što je Barselona ostala bez trofeja? Biće da ipak nije.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

DUBOKI ZAHVATI

U Barseloni ide izborna godina – jasno je da je ulog veliki. Nepoverenje navijača prema predsedniku Đozepu Mariji Bartomeuu, jasno se ocrtava na svakodnevnoj bazi, što jasno navodi na zaključak da je katalonski gigant pred velikom reorganizacijom.

Od toga, kako se taj posao bude shvatio zavisiće dalji rezultati kluba. Jer mnogi upozoravaju da problemi koji postoje u klubu, nisu nimalo bezazleni.

Jedan od njih je stanje čuvene omladinske škole, „La Masija“, koja je po mnogima izgubila mnogo od prethodnog sjaja.

Unutrašnje reorganizacije u samoj akademiji bile su kontraproduktivne, Barselona nije uspela da izvadi dovoljno „zlata“ iz tog rudnika talenata. Igrači su se žalili na uslove smeštaja, čak i hranu koja je neadekvatna zahtevima savremenog fudbala.

Kad je reč o timu Barselone, previše je igrača prešlo 30. godinu, što jasno upućuje da je podmlađivanje tima prevashodni zadatak budućeg trenera, ma ko to on bio.

Đerar Pike, Đordi Alba, Serhio Buskets, Ivan Rakitić, Arturo Vidal, Lionel Mesi i Luis Suarez – svi su u rasponu od 31. do 33. godine. Grizman ima 29, Serđi Roberto 28, Barseloni će trebati mnogo igrača na ključnim pozicijama koji imaju i mladost i kvalitet.

Kandidat za predsednika, Viktor Font, dao je alarmantno upozorenje svima šta bi Barsu moglo da snađe.

„Takmičenje u poslednjoj dekadi je postalo daleko profesionalnije. Vidite kako su dobro vođeni klubovi u Premijer ligi, a čak i državni klubovi ulažu mnogo novca. Ukoliko ne uradimo što je neophodno, Barselona rizikuje da postane novi Milan ili Mančester junajted“, upozorio je Font.

Hoće li u Barseloni imati dovoljno snage da sprovedu željenu reformu? Novca i sredstava za skupa pojačanja u godini kada svi posluju sa gubicima zbog pandemije koronavirusa? Po svemu sudeći, oporavak će trajati duže od sezone.

Konačno, ni Rim nije pao za jedan dan. Pa ni Barsa nije izgubila titulu samo zbog nekoliko remija i poraza od Osasune.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare