Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Real Madrid je kolo pre kraja La Lige stigao do 34. titule u šampionatu Španije, a Zinedin Zidan nastavio je da niže neverovatne uspehe.

Francuski strateg osvajanjem La Lige stigao je do 11. trofeja na klupi kraljevskog kluba, a učinak još impresivnijim čini podatak da je do njega došao kroz samo 209 mečeva.

U kojoj meri je Zidanov Real dominantan i uspešan verovatno najbolje oslikava podatak da osvaja trofej u proseku na svakih 19 utakmica.

PROČITAJTE JOŠ

Čuveni Zizu je na kormilo Reala prvi put došao 4. januara neposredno nakon što je raskinuta saradnja sa Rafaelom Benitezom, a prvi plod njegovog rada bio je trofej Lige šampiona osvojen 28. maja pobedom nad Atletiko Madridom u finalu odigranom na „San Siru“.

Pobednik u duelu gradskih rivala odlučen je posle penal ruleta pošto je nakon produžetaka rezultat bio 1:1.

Usledila je prva takmičarska godina u kojoj je Zidan predvodio Real „celu sezonu“, a najavu uspeha predstavljali su trofej u UEFA Super kupu kao i niz od 16 uzastopnih pobeda u prvenstvu što je ujedno i klupski rekord.

Već 18. decembra, pobedom nad japanskim klubom Kašima Antlers (4:2), Madriđani su stigli do svetskog trona, a uspeh je potpisao trostruki strelac Kristijano Ronaldo.

Završnicu sezone ukrasile su 33. titula u La Ligi i trofej Lige šampiona. Pobedom nad Juventusom u finalu (4:1) Real je postao prvi klub koji je uspeo da odbrani krunu u Ligi šampiona.

Usledili su trofeji u UEFA Super kupu protiv Mančester junajteda (3:1) i Superkupu Španije, protiv Barselone, a neverovatan niz kraljevski klub je nastavio osmim trofejem pod komandom francuskog stratega savladavši Gremio u finalu Svetskog klupskog prvenstva.

Realovi trofeji pod Zidanovom komandom

Liga šampiona 15/16

UEFA Super kup 16/17

Superkup Španije 16/17

Svetsko klupsko prvenstvo 16/17

La Liga 16/17

Liga šampiona 16/17

UEFA Super kup 17/18

Svetsko klupsko prvenstvo 17/18

Liga šampiona 17/18

Superkup Španije 19/20

La Liga 19/20

Trijumfom nad Liverpulom (3:1) 26. maja 2018. godine u finalu Lige šampiona Zidan je postao tek treći trener koji je tri puta pokorio Stari kontinent, posle Boba Pejslija i Karla Anćelotija, a prvi koji je to uspeo u tri uzastopne sezone.

Samo pet dana posle osvojenog trećeg trofeja u Ligi šampiona Zidan je podigao sidro i napustio Real.

„Doneo sam ovu odluku jer momcima treba promena. Treba im neko ko će da ih vrati na put pobeđivanja. Osećam da je ovo ispravna odluka. Rekao sam svima u klubu da se možda opet vidimo, jer mi je Real dao sve. Možda nekima nije jasno, ali ovo je trenutak za promenu. Igračima je potreban drugi glas, drugačija radna etika“, rekao je tada francuski stručnjak.

Njegove reči o ponovnom susretu obistinile su se brže nego što je iko očekivao, pa je 11. marta 2019. godine na klupi zamenio Santjaga Solarija.

Real koji je bio u nok-daunu Zidan je brzo vratio na noge i demantovao sve koji su tvrdili da se sa Ronaldovim odlaskom završila dominacija madridskog kluba.

Fudbalski alhemičar još jednom je pokazao da ima recept za uspeh osvojivši Superkup Španije početkom aktuelne sezone u kojoj se nedavno drugi put okitio i peharom La Lige.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

„Sve što Zidan dotakne to se pretvori u zlato. On je taj koji je napravio razliku jer veruje nama fudbalerima. Zidan je poseban i nadam se da će još dugo ostati u klubu“, rekao je Serhio Ramos nakon što je kraljevski klub osvojio 34. titulu u klupskoj istoriji.

Impresivnim nizom Zidan je stigao na tri koraka od Migela Munjoza, najtrofejnijeg trenera Reala koji je osvojio 14 pehara, ali na 605 utakmica.

Fudbalski mađioničar iz igračkih dana na putu je da i u trenerskim cipelama ostane upamćen kao najbolji, a priliku da ostvari novi uspeh će imati u Ligi šampiona gde ga očekuje revanš osmine finala protiv Mančester sitija. Španski klub duel dočekuje uz gol zaostatka jer je u prvom susretu poražen 2:1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar