Foto: Starsport / Dusan Milenković

Srbija je samo jednom u istoriji Olimpijskih igara od osamostaljena imala fudbalsku selekciju kao predstavnika, a ta generacija iz Pekinga 2008. godine je mogla da uradi i mnogo, mnogo više...

Tada je Srbija odmerila snage i sa najboljom selekcijom u istoriji Igara verovatno, jer je Argentina poslala superzvezde. Srbija je imala slab učinak na tom šampionatu, najpre je remizirala sa Australijom (1:1), onda je poražena od Obale Slonovače (4:2) i na kraju i od Argentine sa 2:0.

Ipak, Andriju Kaluđerovića vezuju lepe uspomene na to takmičenje, ali ostaje i žal što nije urađeno nešto više.

PROČITAJTE JOŠ

„To je najveći događaj u sportu, nije kao fudbalski turnir, ali je najveći u svim drugim sportovima. Tada se pojavila strašna generacija Argentine koja je bila rešena da osvoji turnir. U tome je uspela jer je to bila najjača ekipa u istoriji Igara“, poručio je Kaluđerović za Nova.rs.

I zaista kada pogledate imena prosto ne možete da poverujete da su svi oni bili ista generacija: Serhio Romero, Pablo Zabaleta, Nikola Pareha, Ezekijel Garaj, Fernando Gago, Havijer Maskerano, Huan Roman Rikelme, Lionel Mesi, Serhio Aguero, Anhel di Marija, Ever Banega i Ezekijel Laaveci. Između ostalih.

Impresivno, pa i ne čudi što je ta selekcija upisala sve pobede na turniru.

Kaluđerović se osvrnuo na to kako izgleda druženje u samom Olimpijskom selu i koliko je to specifičan momenat.

„Bio sam tamo i najveći utisak je druženje svakodnevno sa najvećim sportistima planete. Svaki dan jedeš, šetaš, ručaš sa svim sportistima za koje smo uopšte čuli na svetu.“

Ipak, ni tim Srbije nije bio slab. Naprotiv, zato i ostaje žal što nije urađeno nešto više, delovalo je da je ta generacija spremna za senzaciju.

„To je strašan spisak Srbije i dalje, sve igrači koji su napravili top karijere.“

Zbog čega je izabrao baš reč strašan spisak, pa krenimo redom: Vladimir Stojković*, Marko Jovanović, Aleksandar Kolarov, Gojko Kačar, Slobodan Rajković, Predrag Pavlović, Milan Smiljanić, Nikola Gulan, Đorđe Rakić, Duško Tošić, Dušan Tadić, Ljubomir Fejsa, Miljan Mrdaković*, Aleksandar Živković*, Nenad Tomović, Zoran Tošić, Saša Stamenković i Andrija Kaluđerović. Zvezdicom su obeleženi stariji od 23 godine u tom momentu, a prema pravilu može da ih bude trojica u ekipi na OI.

Osvrnuo se Kaluđerović i na sve što se dešavalo u toj, sada već čuvenoj grupnoj fazi.

„Mi smo Australiju morali da dobijemo, na tom meču smo bili mnogo bolji, a bilo je 1:1. Obala Slonovače je bila jaka kad smo izgubili od nje, bilo je 4:3 za njih tada. I izgubili smo od Argentine 2:0, mogli smo da prođemo mnogo bolje, da napravimo bolji rezultat protiv Australije i Obale Slonovače. Ali, ne možemo da žalimo sada.“

Od tada nijedna mlada reprezentacija nije uspela da ponovi uspeh.

„Izgleda da smo ostali upisani kao jedini koji su učestvovali kao Srbija – jedini do sad“, završio je Kaluđerović za Nova.rs.

BONUS VIDEO Priče iz kornera EP 3 – Aleksandar Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar