Tanjug / Angelika Warmuth/dpa via AP

Od momenta kada je na mesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije došao Dragan Stojković Piksi, "orlovi" su vodili mnogo "ratova" van travnate podloge.

Neke je Fudbalski savez Srbije dobio (Lazar Samardžić, vezista Udinezea), neke nije (Miloš Kerkez, bek Bormuta), ali je pred čelnicima srpskog fudbala možda najteži, ali i najbitniji zadatak do sada.

Mladi vezista Bajerna iz Minhena, Aleksandar Pavlović, polako izrasta u jednog od najperspektivnijih igrača u istoriji Bavaraca. Sa samo 19 godina, Pavlović je već postao prvotimac i jedina je svetla tačka u ovoj očajnoj sezoni najboljeg nemačkog kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Podgrejala se priča oko izbora reprezentacije za koju će da igra kada su mediji otkrili da nije u planu selektora Nemačke, Julijana Nagelsmana.

Međutim, Pavlović je bez ustezanja rekao da bi voleo da brani boje Nemačke.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

„Evropsko prvenstvo na svom terenu bio bi moj san. Videćemo šta će se desiti u budućnosti“, rekao je Pavlović za nemačke medije.

Iako je poreklom Srbin, jasno je da je ambicija Pavlovića da igra za zemlju u kojoj je rođen. E, baš zbog toga će ovo biti najteža borba Fudbalskog saveza Srbije.

Vezista ima dva gola i asistencije u Bundesligi ove sezone, a posebno se istakao u revanš meču osmine finala Lige šampiona protiv Lacija (3:0).

Prvi put je bio starter u elitnom takmičenju i to kada je Bajernu bila potrebna pobeda od najmanje dva gola razlike za prolaz.

Aleksandar Pavlović
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Već sada Pavlović igra veoma zrelo, kao da nema 19 godina, pa je protiv Lacija imao 97 dodira s loptom te čak 94 odsto tačnih dodavanja od 83 pokušaja. Od sedam dugih lopti pet je bilo precizno.

U defanzivi je takođe bio spektakularan – imao je po dva presečena napada, blokirana šuta i „očišćene“ lopte.

Bajernovi navijači su oduševljeni onim što Pavlović pokazuje na terenu, a reči hvale dolaze i od novinara, saigrača, fudbalskih stručnjaka.

Novinar Zek Lovi smatra da će Pavlović i kod novog trenera Bajerna (od leta) biti veoma bitan igrač.

Aleksandar Pavlović Foto:Frank Hoermann/SVEN SIMON / imago sportfotodienst / Profimedia

„Ko god bude novi trener Bajerna, Aleksandar Pavlović će mu biti ključni igrač. Neverovatno nadaren vezista ne prestaje da radi, ekspresno reaguje na opasne situacije i fantastičnim dodavanjima je pomogao da se ‘otvoriti’ odbrana Lacija“, piše Lovi.

Iskusni fudbaler Bajerna Džošua Kimih je takođe imao šta da kaže o Pavloviću.

„On je samo dečak za kojeg možete reći da uživa na terenu. Zaista mi se sviđa što mu stvari idu tako. To nije slučajnost“, kaže Kimih.

I zaista, kada gledate Pavlovića vidite kako sve radi sa lakoćom. Krasi ga sjajan pas, retko kada greši, nije mu strana lopta u prazan prostor, ali ni duga lopta.

Još više na značaju dodaje to što je izuzetno dobar i u defanzivnom delu. Dobro se snalazi u prekidima, pošto je upravo posle odbitka u kaznenom prostoru postigao gol protiv Augsburga u 19. kolu Bundeslige.

Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Iz Fudbalskog saveza Srbije poručili su da su razgovori sa Pavlovićem i njegovom porodicom obavljeni, te da će vezista odluku doneti posle Evropskog prvenstva ove godine.

„Od njega zavisi, što se nas tiče. Mi smo spremni da izađemo u susret. Želimo svakom detetu našem da damo šansu, ali mora da se ide stepenik po stepenik. Sad je neko debitovao za Bajern, pa kao u „A“ tim. Ne ide to baš tako. To je kao da čekamo ispred bolnice da se rodi neko Srpče, da ga iz bolnice rezervišemo. Ti svi momci moraju da se dokažu. To su neke pionirske, mlade, pa onda A reprezentacija. Sem ako si čudo pa sa 17 u A tim, kao Pele. Tako da Pavlović ima potencijal ako je potpisao sa Bajernom, ali na njemu je da se pokazuje i dokazuje, da li će igrati i pratimo“, rekao je Piksi sredinom novembra prošle godine.

Kada pogledamo vezni red Srbije, deluje da je Pavlović upravo ono što treba „orlovima“. Fudbaler koji zna i napred, i nazad, te bi time dao potpunu slobodu Nemanji Gudelju, ili Sergeju Milinković-Saviću, da slobodnije i bez pritiska igraju u „vezi“.

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović dobili bi još jednog mađioničara, što bi za njih značilo više golova i baš zbog toga je Pavlović potreban Srbiji.


Lična karta 

ALEKSANDAR PAVLOVIĆ (Bajern Minhen)

Datum rođenja: 03.05.2004.

Pozicija u timu: vezista

Broj na dresu: 45


BONUS VIDEO Dva gola Mitrovića protiv Raeda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar