Foto: STARSPORT

Sve je u rukama crveno-belih.

Pred put u Istanbul, gde je Crvenu zvezdu očekivao meč protiv Fenerbahčea u 18. kolu Evrolige, crveno-beli su imali skor 6-11, a kako je dva dana po završetku meča protiv Fenera na programu bio susret sa Partizanom, navijači tima sa Malog Kalemegdana su bili svesni da su šanse za povratak u borbu za deseto mesto i plej-in u najmanju ruku male.

PROČITAJTE JOŠ...

No, dogodilo se pravo malo čudo – crveno-beli su odigrali gotovo savršenih 40 minuta košarke, pa su u drugom poluvremenu razbili Fenerbahče i zabeležili važan trijumf, a gde su stali protiv tima iz Turske nastavili su u prvom poluvremenu protiv Partizana. Iako su crno-beli uspeli da smanje razliku, na kraju je Zvezda ubedljivo zabeležila trijumf i sa 88:72 oživela nadu da može do Top 10.

Ono što može da raduje navijače je raspored koji crveno-belima u narednih nekoliko nedelja itekako ide na ruku.

U periodu do 11. januara i duela sa Olimpijom iz Milana u Italiji u okviru 20. kola, pa do 22. marta, kada će Zvezda odigrati meč protiv Virtusa u Beogradu u 31. kolu, Zvezda itekako može da uhvati priključak i umeša se u ozbiljnu borbu (makar) za desetu poziciju. A ako se „karte otvore“, možda i više od toga.

Foto: STARSPORT

Crveno-bele očekuju Asvel u Francuskoj i Armani u Italiji, potom Baskonija u Beogradu, pa Alba u Berlinu, nakon čega će tri utakmice odigrati u Beogradu – protiv Valensije, Barselone i Žalgirisa.

Potom slede dva meča na strani – Bajern i Monako – pre novog niza od tri susreta u Beogradu, gde dolaze Makabi, Panatinaikos i Virtus.

Drugim rečima, izabranici Janisa Sferopulosa će od narednih 12 mečeva sedam odigrati pred svojim navijačima, dok će „na noge“ ići timovima protiv kojih je itekako moguće igrati.

Asvel je već prežaljen i meč je koji Zvezda mora da dobije, Alba je, iako nezgodan rival, svakako tim protiv kog Zvezda ima čemu da se nada, dok Baskonija igra po sistemu „toplo-hladno“, kao i Olimpija, pa crveno-beli ovde imaju lepu priliku da dođu bar do tri pobede čime bi tri susreta u Beogradu dočekali sa skorom 11-12. Čak ni skor 10-13 ne bi bio kraj nadama jer Zvezda na svom parketu može da pobedi Valensiju, Žalgiris, Makabi i Virtus, dok ni Barselona ni Panatinaikos nisu neranjivi.

Miloš Teodosić, KK Crvena zvezda
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

A tim sa Malog Kalemegdana neće biti bez svojih prilika protiv Bajerna u Minhenu, te protiv Monaka u kneževini.

Da bi sve prešlo na Zvezdinu vodenicu crveno-beli moraju na gostovanje Realu iz Madrida u 32. kolu odu sa skorom 16-15, što znači da od narednih 12 mečeva dobiju osam. Ukoliko bi skor pak bio, na primer, 15-16, crveno-beli bi imali imperativ da u poslednja tri kola (Real u Madridu, Olimpijakos u Beogradu, Efes u Turskoj) zabeleže pobede.

Kako na polovini sezone desetoplasirani Monako ima skor 10-9, za prolaz dalje bi trebalo da bude dovoljno 17-17, mada postoji matematika po kojoj bi deseta pozicija mogla da ode i timu koji na kraju ima 16-18, dok 15-19 spada u domen teorije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Povrede Džoela Bolomboja i Nikole Topića trebalo bi da kod čelnika Zvezde ubrzaju proces rada na dovođenju pojačanja, jer je veliko pitanje da li će ionako skraćena rotacija imati snage da fizički izdrži sve ono što se nalazi pred njima. A u slučaju da ta pojačanja budu pravi pogoci, pred Zvezdom nije nemoguća misija ni napad na šestu poziciju i izbegavanje plej-ina – pogotovo jer je razmak između četvrte i 13. pozicije – tri trijumfa (Olimpijakos kao četvrti ima 11-8, Zvezda kao 13. 8-11).

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Slavlje igrača Zvezde posle pobede nad Partizanom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar