Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su sa 79:74 od Žalgirisa u Kaunasu u drugom kolu Evrolige.

Crveno-beli su vodili većim delom susreta, u četvrtoj deonici su imali i +9, ali je Žalgiris napravio seriju 13:0 kojom je preokrenuo. U samoj završnici domaći su bili sigurni sa penala, dok Zvezda nije uspela da se vrati preko Nemanje Nedovića.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolji u pobedničkoj ekipi bio je Rolands Šmits sa 18 poena i sedam skokova. Ključni igrači za preokret ipak su bili Arnas Butkevičus sa 12 poena i pet skokova, dok je Edgaras Ulanovas imao 15 poena uz šest skokova.

Kod Zvezde je blistao Luka Mitrović sa 16 poena i osam skokova, dok je Miloš Teodosić imao 15 poena i po četiri skoka i asistencije.

Crveno-beli su očajni šutirali za tri poena (6/23), a u poslednjoj deonici su bili veoma loši u napadu, dok je u defanzivi veliki problem bio skok u nekim bitnim momentima.

Zvezda sada ima skor 1-1 u Evroligi i naredne nedelje će dočekati Monako, dok je Žalgiris sada na dve pobede bez poraza.

Žalgiris je bolje otvorio meč, poveo je i sa 17:7, ali je Zvezda uspela da se „probudi“ nakon tajm-auta Duška Ivanovića. Crveno-beli su napravili seriju 0:6, a kasnije je Teodosić ubacio trojku za 19:18. Mitrović je lupio rampu i to sa dve ruke, ali je bio polovičan sa penala. Giedraitis je izborio novi napad za Zvezdu, a Mitrović je ubacio loptu u koš u poslednjoj sekundi i to nakon novog skoka u napadu – 19:21.

Druga deonica otvorena je mini-serijom gostiju, Teodosić je magično proigravao saigrače, Mitrović je blistao, ali je Žalgiris sve vreme držao priključak. Nejpir je pred kraj druge deonice dva puta iznudio po tri bacanja, ali Zvezda nije uspela da naplati svaku dobru odbranu, pa je na velikoj pauzi bilo 35:38.

PROČITAJTE JOŠ:

Šmits i Hejs blistali su na početku treće deonice, a Zvezda je prednost održala preko Nedovića i Davidovca -45:47. Nedović je pametno proigrao Bolomboja za lako zakucavanje, Ulanovas nije bio precizan u šutu za tri, a Teodosić je u poslednjoj sekundi napada našao prolaz do koša. Evans je „pocepao“ mrežicu trojkom preko ruke Bolomboja, koji je opet lako poentirao na drugoj strani. Šmits je bio sjajan pod košem nakon brze akcije iz čeonog auta za 50:53. Giedraitis se posle toga konačno upisao u strelce, ali onda nije krunisao lepu akciju sa tri poena. Teodosićev šut je bio kratak, ali je Miloš uhvatio i ofanzivni skok, nakon kog je Nedović promašio polaganje. Imala je Zvezda sreće u odbrani, a Mitrović je sa penala bio polovičan. Žalgiris je imao poslednji napad u četvrtini, ali je Mitrović odigrao čvrstu odbranu – 50:56.

Nejpir je trojkom povećao Zvezdinu prednost početkom poslednje deonice, gosti su se odlepili na 54:63, ali to opet nije bilo dovoljno za pobedu. Ulanovas je bio sjajan u igri sa niskog posta, Butkevičus je bio izvrstan u napadu, a priključio se i Menek za veliku seriju Žalgirisa od 13:0 za 67:63.

Nedović je poentirao uz faul na prodoru, a i sa penala je bio hladnokrvan. Menek je zakucao preko Nedovića, a Mitrović je napravio faul u napadu. Menek je ubacio trojku iz kornera za +6 Žalgirisa, ali mu je Teodosić uzvratio istom merom. Ulanovas i Nedović nisu bili precizni, ali je Menek bacio loptu u aut. Nedović je bio polovičan sa penala za 72:70, a Ulanovas je bio sjajan na niskom postu. Mitrović je ubacio oba slobodna bacanja, ali je domaćin u poslednjem minutu bio bolji. Butkevičus je iz ofanzivnog skoka doneo poene, a Teodosić je izgubio loptu. Žalgiris nije iskoristio napad, ali ni Nedovićeva trojka nije bila dobra. Butkevičus je oba penala ubacio na osam sekundi do kraja, a Teodosić je nakon tajm-auta brzo poentirao. Evans je po treći put bio polovičan sa penala i tu je bio kraj za Zvezdu – 79:74.


EVROLIGA, drugo kolo

Četvrtak

Anadolu Efes – Real Madrid 80:103

Asvel – Partizan 80:103

Alba – Baskonija 86:91

Panatinaikos – Bajern 74:64

Petak

Monako – Virtus 59:83

Žalgiris – Crvena zvezda 79:74

20.15 Olimpijakos – Barselona

20.30 Valensija – Fenerbahče


Žalgiris – Crvena zvezda 79:74 (19:21, 16:17, 15:18, 29:18)

Dvorana: Žalgirio arena, Kaunas, Litvanija. Sudije: Difala, Milan Nedović, Kortes. 

Žalgiris: Evans 8, Ulanovas 15, Šmits 18, Dimša 2, Menek 9, Butkevičus 12, Mitru-Long 3, Birutis 4, Hejs 8, Lekavičus, D. Giedraitis, Lavrinovičus. Trener: Kazis Maksvitis.

Crvena zvezda: Nejpir 9, R. Giedraitis 4, Simonović 2, Nedović 8, Mitrović 16, Hanga 6, Ilić, Teodosić 15, Tobi 2, Jago, Bolomboj 6, Davidovac 6. Trener: Duško Ivanović.

Standings provided by Sofascore

Sve mečeve Evrolige i Evrokupa gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

ŽALGIRIS - CRVENA ZVEZDA 79:74

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare