Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Da ovaj osećaj uvek radi, svi bismo od kladionica bili milioneri i sve bismo ih pozatvarali.

Nažalost, ovo prvo nije slučaj, na ovo drugo ne možemo baš da utičemo. Uvek nam ostaje onaj pozitivan osećaj kad znamo da smo bili u pravu i kad možemo da kažemo – e jesam rekao?!

PROČITAJTE JOŠ:

Ne idem kod notara, ali svejedno imam bar tri svedoka da sam još u prvoj četvrtini utakmice Partizana i Real Madrida rekao: „Ne vidim kako ovo Real može da dobije“. Ako treba, imam i pisane tragove, pa može i da se proveri.

„Gledaj da uhvatiš bar jednu utakmicu u Beogradu, biće dobro. Razmišljam da stavim neke pare na Partizan, nešto sitno, skoro sam ubeđen da može da prođe“, pišem prijatelju, a u tom trenutku puca mreža Reala posle jedne od 13 trojki Partizana.

Nazovimo to ubeđenje nekakvim osećajem, ako ne nekim iskustvom zbog desetina utakmica Srbije, Partizana i Zvezde pogledanih uživo.

VIDEO: Neverovatna trojka Kevina Pantera za pobedu Partizana

„Jesi rekao, priznajem“, odgovara mi moj drug Marko na kraju, posle trojke Pantera, jer je prethodno verovatno grickao nokte i čekao šta će da se desi.

Možda sam zbog tog osećaja mrtav hladan ispratio trojku Pantera kao da je nešto najnormalnije na svetu. Lagano dovršio pivo i posle kraće rekapitulacije ugasio TV. Očekivano? Pa teško je bilo reći pre utakmice, ali kad vidite u kom smeru se kreće, ponekad se da naslutiti.

Željko Obradović i Aleksa Avramović su kasnije rekli da Panter to stalno vežba na treninzima, već sto godina, pa da i kad se digne na težak šut, treba verovati da će ga pogoditi.

EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Ne bi bilo iznenađenje da je Partizan izgubio u Madridu, Panter je to verovatno znao, pa je mogao lakše da pusti ruku. Svestan onoga što se dešavalo do tog šuta je potpuno dalo za pravo Partizanu da kaže: zaslužena pobeda.

Real je poklekao pred mlađim i nešto opuštenijim timom koji očito ima boljeg trenera i to je samo početak onoga odakle se crpi osećaj sigurnosti da će dobiti taj meč.

Ćus Mateo prosto nije bio dorastao zadatku da savlada Željka Obradovića i još mnogo ‘leba mora da pojede da bi dostigao približan nivo.

Obradović je bolje spremio ekipu za ovaj meč, neutralisao je Džanana Musu i jedino se Gabrijel Dek oteo kontroli.

VIDEO: Panterova trojka uz faul protiv Reala

Mario Hezonja nije bio na svom nivou i videlo se tokom meča koliko mu nije pravo što mu ne ide. A pošto sreća mora da se zasluži, Kevin Panter je na 0,4 sekunde pre kraja potvrdio da sam bio u pravu.

Dok sam gledao seriju poena za serijom na parketu, Partizan je u svakom trenutku delovao kao tim koji raspolaže sa više opcija na terenu.

Neće Panter, uđe Naneli, neće ni on, proradiće Egzum. Ništa od Egzuma, evo ga Smailagić. Promaši i on jedan šut, pogodiće Avramović.

Svi su delovali kao glumci koji su prihvatili svoju rolu i znaju da kad dođe vreme da izađu na parket, ne treba im sufler. Znaju šta da rade i pitanje je samo koliko će kada to uspeti.

Sa druge strane smo videli potpuno drugačiju sliku, a znajući navijače Reala, neće se zadovoljiti osrednjošću, baš kao ni njihovi igrači.

Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Teško je očekivati da se ponovi da Gabrijel Dek bude praktično jedini koji pogađa u dresu „kraljevskog kluba“. Što znači da će se i ovim Obradovićevim glumcima uloge menjati, ali će morati da zadrže hladnu glavu, da ne srljaju kad primaju poene i da čuvaju loptu kao što su to radili u „Vizink centru“. Možda i najbitnije, valja kad igraju opušteno.

O tome je pre Top 8 faze u Madridu pričao i Alen Smailagić koji je rekao da su svi maksimalno fokusirani i da iskreno jedva čekaju da serija počne.

Ako mu pre prve utakmice i nismo verovali, sad nemamo razloga da mu ne verujemo. U krajnjoj liniji, dao je tri trojke u prvom poluvremenu dok ga je čuvao jedan od fizički najdominantnijih igrača u Evropi, Valter Tavares.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Još dok je Edi bio na terenu pre nego što je stavio onaj plavi steznik, a onda i ostao na klupi sa belom bandažom oko kolena, Real nije mogao da zadrži prednost protiv Partizana.

Okršaj najboljeg napada i jedne od najboljih odbrana u Evroligi, rešen je u poslednjoj sekundi u korist najboljeg napada. Dobro znamo onu priču kako odbrana osvaja titule.

Mislite da Obradović i za to nije spremio ekipu? Nema šanse, mada je jasno da crno-beli nisu baš defanzivna sila. Imali su samo pet skokova manje od Reala na kraju.

To ne znači da Real neće umeti da odgovori u drugoj utakmici, ali kad imate Serhija Ljulja pored terena kako nemoćno maše i žali se na sudije, kad Tavares sedi celo drugo poluvreme na klupi, a ne znate da li će moći da igra sledeći meč, dok je Vensan Poarije već povređen, onda stvari za Madriđane ne deluju tako blistavo. Čak i na njihovom parketu.

KK Partizan, Zek Ledej, Džejms Naneli
KK Partizan, Zek Ledej, Džejms Naneli; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Željko Obradović sve to odlično zna i sigurno je svestan da sada vera u pobedu kod mnogih Partizanovih pristalica jača.

Pa što bi onda njegovi igrači bili pošteđeni tog osećaja? Videli su da mogu jednom, što ne bi opet pobedili – još ako protivnik bude oslabljen, igračima Partizana banja.

Problem je što baš tu leži zamka, jer Partizan nema prostora za opuštanje. Stabilnost i smirenost bez mnogo grešaka je u krajnjoj liniji presudila u korist crno-belih u Madridu, koji bi sada svakako hteli da već posle prve utakmice u Beogradu pošalju Real kući i okrenu ga narednoj sezoni, a sebe Fajnal-foru.

BONUS VIDEO: Obradović nakon pobede Partizana u Madridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare