Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Meč protiv Baskonije bio je i Zvezdino konačno buđenje

Gotovo mesec dana Crvena zvezda je bila u krizi zbog koje su joj promakli vozovi za Top 8 Evrolige, ali nade u teoriji i matematičkoj računici po tom pitanju i dalje postoje.

Nakon što je u sedam utakmica izgubila u šest navrata, Zvezda je konačno uspela da veže dve pobede, jednu u ABA, drugu u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre je meč protiv Studentskog centra (90:70) poslužio kao idealna prilika da se stane na put crnoj seriji, što crveno-beli nisu propustili i tako su zadržali kakva-takve nade da će na kraju regularnog dela sezone biti lideri ABA lige, iako čak ni to ne zavisi samo od njih. Ono što je za pohvalu jeste način na koji je Zvezda odigrala evroligački meč 30. kola protiv Baskonije pred svojim navijačima (74:63). Iako se na početku moglo naslutiti da će Baskonija iskoristiti svoj napadački potencijal, koji je ove sezone izuzetno veliki, crveno-beli su uspeli čvrstom odbranom da okrenu meč naopačke.

Jedan od najboljih napada Evrolige spušten je na svega 63 poena, iako je već u prvoj deonici rezultat bio 26:21 za goste. Usadio je Duško Ivanović ratnički i agresivno-odbrambeni gen u svoje momke, samo što ponekad on nije baš probuđen. Ipak, na nesreću Baskonije, sada su stamena odbrana i ludačka energija Fakunda Kampaca došli do izražaja, a Zvezda je u napadu na krilima Nemanje Nedovića (20 poena) poletela do pobede.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crveno-beli su na tom meču imali svega osam izgubljenih lopti, dok je Baskonija došla do 19 „prodatih“, a pozitivne stvari za Zvezdu su i blistavo izdanje Hasana Martina (10 poena, osam skokova), kao i valjan povratak iz povrede za Ognjena Dobrića (11 poena, sa njim na parketu Zvezda imala plus 13). Dobro izdanje imao je i Ben Bentil sa 12 poena i pet skokova, a Kampaco je postigao samo jednu trojku, koja je možda bila i prelomna. Uprkos tome, Argentinac je bio ključan igrač svog tima, bio je prava „zujalica“ u odbrani, iznudio je nekoliko faulova u napadu koji su inicirali seriju Zvezde, a razigrao je saigrače sa sedam asistencija.

Duško Ivanović je rekao da je ovo bio primer kako Zvezda treba da igra u odbrani, a da će se u napadu već nekako naći rešenja i da šut za tri poena nikako nije jedina ili najvažnija opcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Takva izjava potvrđuje način na koji Zvezda može da dobija utakmica protiv bilo koje ekipe, a ukoliko se zadrži ovakav nivo odbrane, dometi zaista jesu visoki, ali dostižni. U svakoj drugačijoj situaciji Zvezda se muči, pa bez dobre odbrane mnogo teže dolazi do pobeda, a skoro nikad u kontinuitetu.

Sa dve vezane pobede i nešto lakšim rasporedom u finišu regularnog dela sezone na obe fronta, jasno je da je kriza za Zvezdu prošlost, ali svaka greška će se sada skupo plaćati i mogla bi dodatno da poljulja stanje u crveno-belom taboru.

Foto: Srđan Stevanović STARSPORT

Samopouzdanje Zvezdinih momaka nije trenutno na najvišem nivou, Luka Vildoza se najviše muči, a uz to ima i povredu zadnje lože, ali možda je sada pravo vreme da Ivanović ponovo zategne redove, kao što je to uradio odmah po dolasku na klupu slavnog beogradskog kluba.

Do kraja regularnog dela Evrolige ostalo je još četiri kola, potencijalni Zvezdin prolazak u Top 8 bio bi ravan najvećim čudima i daleko od toga da sve zavisi od crveno-belih.

Ono što je do njih, jeste da upišu sve pobede do kraja, a rivali će im redom biti Valensija (Pionir, 29. mart), Asvel (Francuska, 31. mart), Olimpijakos (Pionir, 6. april) i za kraj Fenerbahče (Pionir, 13. april). Ne baš tako lagan, pre ćemo reći neugodan raspored, ali Zvezda je već pokazala da sa svakim može da se nosi i zato ima pravo da se nada trijumfima u poslednja četiri kola.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zvezda je trenutno na skoru 13-17, što znači da bi na kraju maksimalno mogla da dođe do 17-17. Toliko pobeda trenutno imaju Partizan i Makabi, pa je mnogo veća verovatnoća da će se ta dva tima uključiti u bobru za peto mesto, pre nego što će ispasti iz kombinacije za Top 8.

U slučaju da Makabi i Partizan možda već u sledećem kolu i matematički obezbede plasman u Top 8, u igri bi ostalo samo još jedno mesto, a u redu za njega stajali bi Baskonija i Žalgiris kao glavni kandidati, Efes, Milano i Valensija iz drugog plana, ali i Virtus i Zvezda sa minimalnim šansama.

Baskonija u poslednje četiri kola ima duele sa Albom, Fenerom, Asvelom i Olimpijakosom, ali bi i u slučaju istog skora sa Zvezdom prošla dalje zbog boljeg međusobnog rezultata. Zvezda je u Španiji izgubila sa 17 razlike, dok je sada u Pioniru slavila sa 11 poena razlike.

Sličan je slučaj i sa Žalgirisom, koji u poslednja četiri kola igra protiv Monaka, Valensije, Makabija i Bajerna, a trenutno je na skoru 15-15 i ima bolji međusobni odnos sa Zvezdom.

To u prevodu znači da u slučaju svih Zvezdinih pobeda do kraja, ni Baskonija ni Žalgiris ne smeju da imaju više od jednog trijumfa, što je teško za očekivati.

Nešto drugačija situacija je sa Efesom, koji ima skor 14-16 i veoma težak raspored do kraja – Armani, Virtus, Fenerbahče i Monako. Efes ima i lošiji međusobni skor sa Zvezdom, pa bi to mogla da bude šansa kojoj će se Zvezda najradije nadati.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Meč sa Valensijom naredne nedelje (sreda, 19 sati) jednu od dve ekipe će i definitivno izbaciti iz priče za Top 8, dok ni šanse Virtusa i Armanija nisu velike, naprotiv veoma su male.

Dve italijanske ekipe imaće i međusobni duel u poslednjem kolu, a rival obema biće i Efes i Makabi, uz mečeve Virtus – Valensija, odnosno Armani – Barselona.

Sve u svemu, Zvezda treba da se koncetriše na svoju igru, a ne na računicu. Utisak iz Evrope može da se popravi do kraja sezone, nakon koje će verovatno ostati veliki žal, ali o njemu može da se priča tek kada se završi i ABA liga, ka kojoj će uskoro biti pomeren i sav fokus crveno-bele pažnje.

BONUS VIDEO Duško Ivanović posle poraza od Partizana u derbiju ABA lige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare