Fakundo Kampaco
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Sve je krenulo od jedne obične, privremene, kazne.

Košarkaški klub Crvena zvezda bio je u uzlaznoj putanji sve od dolaska novog trenera Duška Ivanovića.

Crveno-beli su vezali deset pobeda, a u poslednjih 16 utakmica poraženi su samo dva puta.

Ipak, početkom decembra stigla je kazna, koja je tada predstavljena kao „privremena“. Evroliga je 1. decembra na zvaničnom sajtu objavila da je Crvena zvezda dobila privremenu zabranu da registruje nove igrače.

PROČITAJTE JOŠ

U saopštenju se nisu navodili detalji, niti koliko će ta zabrana trajati, ali je došla zato što Zvezda nije dostavila potrebnu dokumentaciju pošto je kontrolna komisija pokrenula sudski postupak.

Iako je delovalo da ona neće imati neki preveliki uticaj na crveno-bele, sve se promenilo dolaskom najvećeg pojačanja, Argentinca Fakunda Kamapca.

Fakundo Kampaco
Foto: Pedja Milosavljevic

Bivši košarkaš Denver Nagetsa je stigao 19. decembra i potpisao je za crveno-bele, nakon detaljnih lekarskih pregleda, ugovor do kraja sezone 2023/24.

Kampaco će do kraja tekuće sezone navodno zaraditi 1,8 miliona evra, dok postoji mogućnost raskida ugovora na leto za samo 50.000 evra, ukoliko Argentinac dobije ponudu iz NBA lige.

Velika euforija se digla kod navijača crveno-belih, a Kampaco je propustio priliku da debituje za Zvezdu u Evroligi protiv Olimpijakosa (22. decembar) baš zbog kazne, koja je i dalje na snazi.

Ipak, Zvezda je i bez njega, na krilima Luke Vildoze stigla do pobede u Atini (90:86) i delovalo je da će Kampacov dolazak samo još više poboljšati ekipu.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Na svoj debi, Argentinac je morao da sačeka do 25. decembra, kada je istrčao na parket Pionira u ABA ligi protiv Borca iz Čačka.

Odmah je pokazao klasu i za 19 minuta je ubacio 11 poena i uz to zabeležio i tri skoka i pet asistencija.

Svi su očekivali da će se Fakundo naći u timu za spektakularnu utakmicu protiv Barselone u Beogradu, ali to se nije desilo i Argentinac ponovo iz istih razloga nije registrovan.

Nemanja Vasiljević, direktor Crvene zvezde, tada je pojasnio zbog čega Kampaco još uvek nije registrovan za nastup u Evroligi.

„Što se tiče Kampaca, Zvezda je uradila sve što je do nas. Dobili smo LOC. Kampaco je nastupao u ABA, a sa Evroligom postoje nesporazumi. Što se tiče Džejlena Adamsa, mi smo naše obaveze ispunili. Videćemo da li će ovih dana biti otklonjeni nesporazumi sa Evroligom.“

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ipak, ponovo je istekao rok i plejmejker crveno-belih je sa tribina gledao bolan poraz svog tima od Barselone nakon produžetaka (99:94).

Vratio se na teren u ABA ligi 2. januara protiv Splita (72:63) i za 22 minuta je postigao osam poena, uz dva skoka i četiri asistencije.

Sve je kulminiralo 4. januara, kada je Evroliga šokirala Zvezdu tako što je u zvaničnom saopštenju rekla da Zvezda neće moći da prijavi novog igrača sve do 28. februara, a uz to su crveno-beli morali da plate i 25.000 evra.

Odgovor je odmah stigao iz beogradskog kluba, koji je „najavio borbu za smanjenje kazne“. U istom trenutku je i izvršni direktor Evrolige Maršal Glikman oglasio povodom „slučaja Kampaco“.

„Ovo je razočaravajuće za sve nas koji želimo najbolje igrače na terenu. Frustrirajuće je što su ozbiljna kršenja ‘Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju’ od strane kluba sprečila sjajnog igrača da bude registrovan do kraja februara. U upravi takmičenja, mi moramo da osiguramo da će svi timovi imati ista pravila i to je razlog što su nezavisna regulatorna tela izrekla ovakvu sankciju. Raduje nas što su dugovanja izmirena, ali je bitno da Crvena zvezda ima pravu posvećenost u poštovanju svih pravila, kako ide napred i verujem da je imaju, na osnovu mojih razgovora sa klubom“, rekao je Glikman.

Fakundo Kampaco/Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ipak, to nije bilo sve i drugo saopštenje je do kraja dana došlo iz Crvene zvezde. Sada su čelnici crveno-belih tražili brzu reakciju predsednika Evrolige Dejana Bodiroge i Maršala Gilkmana.

Nedavno se u španskim medijima pojavila i vest, da je Bodiroga bio pod velikim pritiskom da kazni Zvezdu.

Konačnu odluku o tome kada će Kampaco zaigrati u Evroligi ima „Komisija za finansije“, koja predstavlja nezavisno regulatorno telo, što znači da sam Dejan Bodiroga ima malu ulogu u njoj.

U sve se umešala i Unija igrača Evrolige (ELPA), koja je imala uvid u dokumenta, dugovanja i transfere. Nakon što su se dobro upoznali sa celim kontekstom oko kazne Crvene zvezde, izrazili su podršku Kampacu uz nadu da će ga uskoro videti na terenu, nakon što srpskom klubu bude ukinuta zabrana registracije igrača.

Jedino što je sigurno jeste da će Kampaco biti van evroligaških terena do kraja februara, a propustiće čak devet utakmica u najboljem evropskom takmičenju.

Fakundo Kampaco/Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Neće ga biti u mečevima sa Valensijom u petak, potom Real Madridom i Monakom 10. i 12. januara, protiv Žalgirisa 20. januara i Partizana 27.

Virtus će biti rasterećeniji u odbrani 31. januara kad bude igrao protiv Zvezde, Olimpija iz Milana drugog februara, a do kraja tog meseca crveno-belima slede još Makabi iz Tel Aviva i berlinska Alba.

U teoriji, Kampaco bi mogao da zaigra tek protiv Bajerna iz Minhena, 2. marta i to na gostovanju u Nemačkoj.

Poslednja šansa da klubovi registruju novopridošle igrače u Evroligi je 1. mart. I tako je Crvena zvezda „za dlaku“ izbegla da Kampaco propusti celu evropsku sezonu i navijači se nadaju da će ga najkasnije od tada gledati na evroligaškim terenima.

Još jedna bitna informacija je da su igrači koji počnu sezonu u jednom evroligaškom klubu, 30. decembra stekli uslov da mogu da odu u drugi i tako do 9. januara.

Ligaški deo sezone se završava 14. aprila, a devet dana kasnije počinje plej-of, dok se 10. maja završava poslednja, peta utakmica doigravanja za Fajnal-for.

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze i koš kojim je Zvezda načela Olimpijakos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare