Foto: Split/Ivica Cavka

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Split 72:63 u meču 13. kola regionalne ABA lige i upisali su svoju 11. pobedu, uz jedan poraz u takmičenju.

Split je parirao u prvom poluvremenu, Zvezda je posao završila u trećoj četvrtini, pa ni partije i poentersko smenjivanje Šenona Šortera, Dominika Mavre i Luisa Salivena nije pomoglo domaćinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Čim su gosti počeli da pogađaju trojke preko Fakunda Kampaca, Stefana Markovića i Branka Lazića, Zvezda je uspela da se odlepi.

Dotle se mučila u šutu spolja, gubila je lopte i delovala je kao tim koji kuburi s nedostatkom energije. Posebno čudno zvuči statistika na kraju gde je samo Ben Bentil bio dvocifren sa 12 poena u pobedničkom timu.

Međutim, Zvezda je bolje rasporedila svoje poene, pa su po devet imali Filip Petrušev i Nemanja Nedović, a po osam Fakundo Kampaco i Stefan Marković. Štaviše, samo se Džon Holand i Nikola Topić, koji nije ni dobio šansu, nisu upisivali u strelce. U timu Splita je Saliven imao 18 poena, Šorter 15, Mavra 14, ali ostali daleko manje.

Prvo poluvreme proteklo je u nekarakterističnom mučenju crveno-belih. Teško je reći da li su „dozirali“ i igrali koliko je trebalo, ili je Split bio više motivisan protiv ekipe Duška Ivanovića.

Foto: Split/Ivica Cavka

Činjenica je da je Zvezda bila slabije koncentrisana, te da su crveno-beli, koji su pre tri dana u Evroligi imali Barselonu „u šakama“, sada dopustili da se „bore za dah“ protiv Splićana.

Bilo kako bilo, Zvezda je od starta počela da gubi lopte i nakupila ih je deset do poluvremena.

Uz to, u odsustvu Ognjena Kuzmića i Miroslava Raduljice, Split je nakupio čak osam ofanzivnih skokova.

Imajući to u vidu, ne čudi što rezultat na kraju poluvremena i samo dva poena viška u korist Zvezde i nije delovao tako loše.

Foto: Split/Ivica Cavka

Split je otvorio meč serijom od šest poena posle uvodnog Zvezdinog koša u režiji Bena Bentila.

Fakundo Kampaco je opet dobio šansu na parketu i posle trojke za smanjenje zaostatka svog tima na 6:5, probao je da asistira.

Bentil je bio neprecizan, promašio je i Argentinac, pre nego je Bentil pronašao dno mreže van linije 6,75 za preokret i 8:6.

Od tog trenutka, preokreti su postali uobičajena stvar do poluvremena. Zvezda je na kraju prve četvrtine imala jedan pozitivan nalet.

Foto: Split/Ivica Cavka

Kao i u meču sa Barselonom, poveli su ga Petrušev i Nedović. Petrušev je zakucao, Nedović efektno pogodio od table, ali ga opet nije hteo šut za tri poena.

Dominik Mavra sa njim nije imao problema pa je trojkom presekao seriju crveno-belih za konačnih 19:17 u korist Beograđana na isteku desetog minuta.

Roko Gizdavčić je ubrzo svojom „haubicom“ spolja vratio prednost Splitu, a rezultat se kretao kao natezanje konopca, tamo-ovamo.

Poslednja četiri minuta poluvremena obeležili su uglavnom promašaji i loša košarka, gde je Dobrić posle skoka Petruševa pogodio za dva i završio poluvreme za Zvezdu sa 32:30.

Foto: Split/Ivica Cavka

Treća četvrtina počela je idealno po Zvezdu. Branko Lazić je pogodio trojku, Bentil je takođe u uglu ostao sam, a Stefan Marković je do sredine trećeg perioda ubacio i treću za kratko vreme.

Uz to je Nedović počeo da „buši“ odbranu Splita svojim prodorima, pa je sredinom pretposlednjeg perioda Zvezda imala plus deset, posle tri slobodna bacanja Nedovića – 49:39.

Povećao je tu prednost i Stefan Lazarević do +12, posle čega je Šorter ubacio lepu trojku. Ipak, crveno-beli nisu ispuštali prednost tako lako ovog puta, pa je Lazarević svojim poenima zatvorio treći period za 58:44.

Foto: Split/Ivica Cavka

Zvezda je došla i do +16, posle čega je Split uspeo da serijom malo-pomalo priđe do 64:54.

U tom trenutku su Mavra i Saliven promašili šanse da razliku spuste ispod deset poena, Stefan Marković je odgovorio trojkom i na četiri minuta pre kraja je meč praktično bio rešen.

Do kraja je Split uspeo da spusti zaostatak na sedam poena, Ben Bentil je u kontri u poslednjim sekundama upisao svoj 12. poen laganim zakucavanjem i potvrdio pobedu svog tima, koji sada sa 11 pobeda zauzima prvo mesto na tabeli ABA lige, dok je Split deseti sa skorom 4-9.


ABA liga, 13. kolo:

Split – Crvena zvezda 63:72

Mega – Cedevita Olimpija 82:96

18.30 Partizan – Zadar

Sreda:

Studentski centar – Igokea 104:85

Petak:

Cibona – MZT Skoplje 87:85

Borac – Budućnost 79:108

Utorak:

17.00 Mornar – FMP


Standings provided by Sofascore


Split – Crvena zvezda 63:72 (17:19, 13:13, 14:26, 19:14)

Dvorana: Mala dvorana KK Split, Split; Sudije: Pukl, Radojković, Karović

Split: Mavra 14, Nelson 6, Runjić 2, Šorter 15, Saliven 18, Gizdavčić 3, Jukić 2, Kalajžić 3; Trener: Srđan Subotić.

Crvena zvezda: Kampaco 8, Nedović 9, Dobrić 7, Marković 8, Lazić 3, Lazarević 6, Mitrović 5, Holand 0, Ilić 5, Bentil 12, Petrušev 9; Trener: Duško Ivanović.


Split - Crvena zvezda 63:72 (17:19, 13:13, 14:26, 19:14)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar