Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Borac iz Čačka 86:57 (23:13, 22:24, 20:8, 21:12) u meču 12. kola ABA lige, na svom parketu u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Željno su navijači crveno-belih iščekivali nedelju da bi videli na delu Fakunda Kampaca, koji je nekoliko dana ranije stigao u Beograd kao veliko i skupo pojačanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Uvertira za meč bio je red ispred hale, ljudi koji se možda nisu nadali da će ih toliko doći da gleda Borac, pa su stigli u „minut do 12“ da vide Argentinca na delu.

I nisu ostali razočarani, mada je Kampacu minutaža bila dozirana i kombinovana sa minutažom Luke Vildoze u odsustvu Nemanje Nedovića.

Zvezda je meč rešila nestvarnom serijom 17:1 u poslednjih pet minuta treće četvrtine, dokle je Borac jednom uspeo da se potpuno vrati u meč iz dvocifrenog minusa.

Čim su se Ognjen Dobrić i Filip Petrušev raspucali i počeli da pogađaju i spolja i iznutra, nesigurnost je u napadu Borca uradila svoje i Čačani su počeli da promašuju.

To im se osvetilo, pa su od dva poseda minusa, za pet minuta do početka četvrte četvrtine već bili 20 poena u zaostatku, a Zvezda je štiklirala svoju desetu pobedu u ABA ligi.

Najefikasniji je kod pobednika bio Dobrić sa 15 poena, Petrušev je ubacio 13, uz šest skokova i četiri asistencije, Ben Bentil je imao 11, koliko i Kampaco koji je dodao pet asistencija.

U timu Borca je prednjačio Hanter Hejl sa 17 poena, Bojan Tomašević je imao deset, a ostali manje od toga.

Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Prvo poluvreme su obeležile izgubljene lopte na obe strane, jer su oba tima imala po deset prodatih napada.

To je uzrokovalo brojne kontre i polaganja, pa se brzo trčalo s jedne na drugu stranu.

Zvezda je bila bolja u prvoj četvrtini, Borac u drugoj, ali je do ulaska Fakunda Kampaca držao priključak i u prvoj deonici.

Luka Vildoza je u njoj rano pokrenuo svoj tim, razigravao je saigrače i poentirao, a Zvezda je imala 12:8 sredinom prvog perioda.

Onda je ušao Kampaco, koji je ukrao dve lopte, proigrao Luku Mitrovića i ubacio trojku za 23:13 na kraju prvog perioda.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

U drugom je Zvezda krenula silovito, a onda se naprasno koncentracija njenih igrača ugasila.

Naređali su crveno-beli nekoliko promašenih trojki, Ognjen Dobrić ih je držao u igri svojom sjajnom rolom, pa je njegovom trojkom Zvezda otišla na 33:20 sredinom druge četvrtine.

Na 41:26 su povećali Petrušev i Stefan Lazarević i onda je krenuo pad, posle kog je Borac naterao trenera Duška Ivanovića da traži tajm-aut.

Nije pomoglo, pošto je Uroš Čarapić uz malo sreće ubacio trojku od table iz ugla za 45:37 i priključak Čačana pred drugih 20 minuta.

Ostala je da se vidi reakcija domaćih igrača koji su znali da moraju da igraju čvršću odbranu i da smanje broj izgubljenih lopti, da ne bi ulazio u dramu.

A kada je Hanter Hejl u jednom od prvih napada Borca ubacio trojku za minus sedam, videlo se da odgovor Zvezde nije idealan.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Rastrčani su bili i jedni i drugi na početku drugog dela, ali su pravili i greške. Dobrić je gazio aut liniju, Milan Milovanović je napravio korake, pa je igra u uvodnim minutima nastavka bila nepovezana.

U takvim okolnostima, bolje se snašao tim Borca, te je Dijante Boldvin profitirao sa dva dobra poteza i koša posle kojih je čačanski tim prišao na 48:44.

Zvezda nije mogla da ubaci ništa iz igre, Vildoza je postigao poen sa linije za slobodna bacanja, pa je Duško Ivanović hteo da prekine ponor svoje ekipe.

Odmah iza tog tajm-auta krenula je serija Zvezde od 11 poena za oko tri minuta, a 15:0 ukupno do minut pred kraj trećeg perioda, kada je agonija Borca nakratko prekinuta sa linije za slobodna bacanja.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ognjen Dobrić je najpre, iz ne baš najbolje pozicije, ubacio trojku. Petrušev je blokirao Petrovića, već u sledećem napadu „pukao“ još jednu „bombu“ spolja i Zvezda se očas posla odlepila.

Borac nije u napadu nadomestio te koševe rivala, pa ni kaznio izgubljenu loptu Stefana Markovića i Petrušev i Dobrić su sa još pet poena za tri minuta „ugasili“ Čačane i odveli svoj tim do 65:45 na isteku 30. minuta.

Četvrta četvrtina je u takvim okolnostima bila „odrađivanje posla“ za Zvezdu, koja se u prvim minutima primakla brojci od 30 poena viška.

Džon Holand i Nikola Topić koji su u međuvremenu ušli u igru promašili su šuteve za 30 razlike, ali je Zvezda sredinom poslednjeg perioda imala 76:47.

Borac do kraja nije uspeo da promeni mnogo toga, šansu su dobili i neki momci poput Miloša Glišića, Hanter Hejl je dao još poneki šut, a Kampaco je na to uglavnom imao odgovor, bilo kroz dodavanja ili kroz pogotke.

Zvezda se ovom pobedom popela do skora od deset pobeda i jednog poraza u ABA ligi, dok je Borac i dalje na tri pobede i sada devet poraza.


ABA liga, 12. kolo:

Crvena zvezda – Borac 86:57

16.30 Budućnost – Mega

18.30 Igokea – Partizan

Subota:

FMP – Studentski centar 90:73

Petak:

Zadar – Cibona 68:75

Četvrtak:

MZT Skoplje – Split 80:85

Utorak:

19.00 Cedevita Olimpija – Mornar


Standings provided by Sofascore


Crvena zvezda – Borac 86:57 (23:13, 22:24, 20:8, 21:12)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: 6.874; Sudije: Ilija Belošević, Ivan Stefanović, Stefan Ćalić

Crvena zvezda: Kampaco 11, Vildoza 3, Dobrić 15, Lazić 5, Holand 5, Topić 2, Marković 0, Lazarević 6, Bentil 13, Petrušev 13, Mitrović 7, Kuzmić 6; Trener: Duško Ivanović.

Borac: Hejl 17, Novaković 2, Lešić 1, Radonjić 2, Todorović 0, Milovanović 6, Čarapić 7, Tomašević 10, Petrović 4, Glišić 0, Ćurčić 2, Boldvin 6; Trener: Dejan Mijatović.


Crvena zvezda - Borac 86:57 (23:13, 22:24, 20:8, 21:12)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare