Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Australijske vlasti su po drugi put ukinule vizu Novaku Đokoviću, na osnovu diskreciongo prava ministra Alana Houka i sve je ponovo završilo na sudu.

Najbolji teniser sveta je nedavno dobio pravnu bitku za ostanak u Australiji, ali se saga nije završila i ministar za imigracije Aleks Houkje odlučio da li će doći do deportacije – to je na kraju i učinio, pa je Novaku odbijena viza po 2. put.

PROČITAJTE JOŠ

Novaka očekuje razgovor sa imigracionom komisijom, pa odlazak u pritvor na tajnu lokaciju i završni čin sudske drame koja će se ovog puta odražti na višoj instanci, saveznom sudu.

Đokovićev pravni tim je odmah uložio žalbu posle čega je momentalno zakazan pretres kod sudije Entonija Kelija koji je posle izlaganja dve strane slučaj prebacio na višu instancu.

Odluka da se Novaku ukine viza u petak u večernjim satima po lokalnom vremenu je izazvala bes, jer je ostavljeno malo vremena Đokovićevim advokatima da sve reše do početka turnira.

Inače, Novaku je žrebom određeno da će u prvom kolu igrati protiv Miomira Kecmanovića, a sam turnir startuje 17. januara i trajaće do 30. januara.

Novak brani titulu, usput i napada 21. Grend slem, čime bi postao apsolutni rekoder ispred Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

ŠTA JE BILO NA SUĐENJU?

Đoković neće biti deportovan za sada, odnosno u subotu ujutru po lokalnom vremenu (22 po našem) čeka ga razgovor sa imigracionim vlastima.

Država predlaže ponovno zatvaranje najboljeg tenisera sveta, opet u onom istom hotelu, dok su Novakovi advokati predložili da bude pritvoren kod njih u prostorijama.

Takođe su predložili da se suđenje održi i okonča u nedelju, kako bi mogao da nastupi, kako se svi nadamo, na Australijan openu, što je na kraju i prihvaćeno.

ŠTA SVE ZNAMO DO SADA?

Ovo je obrazloženje ministra za 2. odbijanje Novakove vize

Hronologija skandaloznog razvlačenja odluke i sabotiranja Novakovih advokata

On je 2. put odbio Novaka: Poreklom je s Balkana, ima kontroverzne stavove

Kontroverzna satnica odbijanja Novaka: Zašto se čekalo do krajnjeg momenta?

Australijska novinarka: Mediji pre Novaka čuli za deportaciju, to sve govori

Legendarni trener nakon presude Đokoviću: Sramota

Ninković: Ovakvu mržnju kao prema Novaku dosad nisam video

Naredni Đokovićevi koraci i satnica u borbi protiv deportacije iz Australije

Surov raspored: Novak u nedelju na suđenju, u ponedeljak na terenu ako pobedi

20.59 KRAJ

Ovde završamo sa praćenjem ddanašnjih dešavanja, a uskro ćete moći uživo da pratite Novakovo saslušanje pred imigracionim službama.

20.15. Novak ne može da bude kažnjen jer je sa pozitivnim pcr testom bio van izolacije.

Zoran Gojković, član kriznog štaba je objasnio zađto Đoković neće biti kažnjen.

„U ovom trenutku ne postoji kazna po kojoj bi on mogao da bude sankionisan, pod uslovom da je napravio bilo kakvu grešku. Da je uhvaćen u kršenju mera samoizolacije, mogao je samo biti vraćen u samoizolaciju. Kazna za prekršenu izolaciju mogla je da postoji samo u vanrednom stanju. Pošto nismo, to nažalost nije situacija. Slična je situacija u svetu, vi nemate aktivne mehanizme da nekoga lišavate slobode.“

19.33 Novak se sprema za tenis i za sud

Koliko je teška situacija u kojoj se Đoković nalazi, najbolje pokazuje činjenica da se srpski teniser istovremeno sprema i eventualno igranje na turniru i za sudski proces.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

18.59 Skandalozna karikatura Šarli Ebdoa

Satirični francuski list napravio je niz karikatura na temu Novak Đokovića, a izdvojila se jedna na kojoj Srbin stoji pored groba uz poruku dobrodošlice. Opširnije ovde.

18.15 „Novak može da me tuži zbog PCR testa“

Član kriznog štaba Zoran Gojković o otkrivanju detalja PCR testa Novaka Đokovića.

„“Uz mogućnost da budem krivično gonjen od strane Novaka Đokovića, pošto je taj test isključivo i jedino, kao i svaka medicinska dokumentacija njegovo lično vlasništvo i svako njeno objavljivanje bez njegovog znanja bilog kog građanina republike Srbije je krivično delo, mogu da kažem da smo analizirali dokument i on je validan, iznad od strane medicinske ustanove u Srbiji, da je bio pozitivan na koronavirus.“

17.55 TSS poručio da če se Novak trijumfalno vratiti

Teniski savez Srbije podržao je Novaka Đokovića u njegovoj borbi u Australiji i poručio da tamo gde nema nikakvih spinova, a to je teren Novak je izvojevao svoje pobede. Veruju i da će se iz Australije vratiti trijumfalno.

17.37 Podrška predsednika Srbije

Aleksandar Vučić se oglasio povodom sitaucije sa Novakom Đokovićem i pružio srpskom teniseru podršku uz kritiku vlasti u Australiji.

17.16 Krizni štab odgovorio na pitanje CNN o Novakovom PCR testu

„Novak Đoković imao je validan dokuement da je bio zaražen koronavirusom“, rekao je pokrajinski sekretar Zoran Gojković na pitanje novinara CNN o PCR testu koji je rađen u Batutu krajem prošle godine.

16.17 „Kakva pravila, idu izbori – Nole, budi jak“

Ukrajinski teniser Ilija Marčenko, 165. na svetu, na zanimljiv način podržao je Noleta.

„Kažu ‘pravila su pravila’, a onda izgube na svom Sudu. Onda pronađu način da mu ipak ponište vizu. Dakle, na koja su onda pravila uopšte mislili? A, da, zaboravio sam, izbori su uskoro. Budi jak, Nole“, poručio je Marčenko.

Foto: Tviter @imarchello

16.06 Troicki: Nečuveno je da ATP ćuti

Selektor reprezentacije Srbije Viktor Troicki ogorčen je ponašanjem ATP u slučaju Australije protiv Novaka Đokovića.

„Nečuveno je ponašanje ATP u celoj ovoj situaciji. Broj 1 prolazi najteže trenutke karijere, a Tur ne da ne radi ništa za svog najboljeg čoveka, nego pri tome i ćuti. Ništa ne razumem šta se događa oko Đokovića, ali znam da bi ga morali pustiti na slobodu i da igra. Njegova jedina želja je da igra na Australijan openu i ne mogu ni da zamislim kako mu je teško. Međutim, Novak je mentalno jak i ostaće svoj“, naglasio je Troicki, prenosi „Sportski žurnal“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

15.50 Dosad najžešći napad „Njujork Tajmsa“ na Đokovića: Grešnik Novak

Saga oko statusa Novaka Đokovića dobila je novu stranicu, a novi napad na najboljeg tenisera sveta usledio je sa stranica čuvenog američkog portala „Njujork Tajms„.

15.18 Danilo Anđušić ukazao na nelogičnost i upotrebio Bernarda Tomića kao primer

Srpski košarkaš je u neverici jer je Tomić odigrao meč iako je imao simptome koronavirusa, rekao je to sudiji tokom kvalifikacionog meča sa Romanom Safjulinom i na kraju se ispostavilo da je zaista zaražen virusom. U vezi sa time se nije podiglo ni izbliza onoliko „prašine“ koliko je bilo u slučaju Đokovića kome zbog javnog zdravlja, Australijanci otkazuju vizu.

Foto: Printscreen Twitter

14.54 Dodeljen novi sudija u slučaju Đokovića

Njegovo ime je Dejvid Džon O’Kalahan i on će odlučivati o slučaju u kom Novak pokušava da zadrži svoju vizu koju Aleks Hok i Vlada Australije hoće da mu otkažu.

Foto: Printsceen Twitter

14.37 „Moniku Seleš izboli nožem, Novaka hoće da deportuju“

Mirko Poledica, prvi čovek Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, kaže da je Monika Seleš ubodom sprečena da postane najbolja u istoriji tenisa, dok po Mirkovom mišljenju, kod Đokovića to hoće da postignu deportacijom.

14.20 Gujon citirao reči poznatog pesnika i poslao poruku Đokoviću

„Srbi su kao hrast, možeš ih iseći, ali ne i saviti“, napisao je Gujon.

13.52 Ninković: Razočaran sam reakcijama javnosti zbog Đokovića

„Kod ljudi u Australiji sam video veliku mržnju prema Novaku Ðokoviću, ja sam ovde sedam godina i nikada nisam imao problem. Razočaran sam i ne mogu da verujem kakve su reakcije dela javnosti. Politika je već odavno umešala prste u sport, ja sam dobio državljanstvo i mislio sam da su u ovoj zemlji zagarantovana ljudska prava“, rekao je nekadašnji ljubimac navijača Crvene zvezde i reprezentativac Srbije, Miloš Ninković.

13.35 Pilić: Novak nije ovo zaslužio

Nikola Pilić je istakao da je Australija odluku morala da donese znatno ranije:

„Mogli su da kažu Novaku da ne može da igra i da ne dolazi, a ne da mu direktor turnira i lekari daju zeleno svetlo, a kad je stigao tretirali su ga kao kriminalca. Novak to nije zaslužio i neka ih je sramota“, istakao je on.

GLEDAJTE NOVO SUĐENJE UŽIVO

13.19 – Novak igra u ponedeljak ako opet pobedi odluku vlasti

Australijan open nema milosti, Novak će na teren već u ponedeljak ako njegovi advokati trijumfuju.

„Mečevi prve polovine kostura takmičenja u muškom i ženskom singlu igraće se u ponedeljak“, saopštio je Australijan open.

13.14 – Kraj!

Novak ide na tajnu lokaciju u pritvor, kako bi se izbegle tenzije. Slobodan je do saslušanja koje je u petak uveče u 22.00 po našem vremenu, daće iskaz graničnim snagama, dva sata kasnije će u pritvor.

12.57 – Nova pauza, sledi dogovor oko lokacije za Novaka

12.51 – Nova odluka ipak sve ide na Savezni sud!

Novaka ipak čeka pritvor, slučaj se seli na Savezni sud Australije.

Novakov advokat Vud rekao je da je zabrinut zbog „bezbednosti i medijskog cirkusa“ i sugerisao je da Novak bude na anonimnoj lokaciji oko koje bi se usaglasile sve strane – tako bi se izbegli potencijalni neredi ispred hotela Park.

12.49 – Nastavljeno je ročište

Poznato je da će Novak biti u pritvoru u subotu od 10.00 do 14.00 kod svojih advokata, po australijskom vremenu. Posle toga može da bude u pritvoru u nedelju od 9, kod svojih advokata u pratnji službenika.

12:00 – Pauza!

Dugo je trajao prvi deo suđenja, advokat države Stiven Lojd saglasan je da Novak bude sa advokatima, sve dok su službenici granične policije na istom spratu, a nakon toga bi bio vraćen u pritvor.

Sudija je potvrdio da nema pritvora pre 22 časa po našem vremenu u petak, odnosno pritvora kod advokata. Posle toga, u zavisnosti od toka suđenja, moguć je povratak u ozloglašeni imigracioni pritvor Hotela Park, u subotu uveče.

11:55 – Novakovi advokati predlažu novu opciju

Oni predlažu da Novak dođe u njihovu kancelariju u 8.00 i da tu budu dva pripadnika bezbednosne službe, posle čega bi Novak bio u pritvoru u kancelariji advokata Đokovića. Na to je Novak pristao, sve vreme je na vezi sa jednim advokatom kom šalje poruke.

11:51 – Jutjub prenos u žiži

Čak 60.000 ljudi gleda trenutno prenos uživo.

11:44 – Lojd čeka Novaka, Đoković sigurno slobodan do 22.00

Lojd kaže da iz ministarstva žele da Đoković sutra u 8 ujutro ode u imigracionu kancelariju i tada će imati mogućnost da ima uz sebe advokate. To znači da će Novak imati suočavanje večeras u 22.00 po našem vremenu. Posle toga bi mogao da se vrati u imigracioni pritvor.

Foto: Jutjub/Federal Circuit and Family Court of Australia

11:40 – Nema proterivanja dok traje proces

Ostalo je da se utanače detalji nastavka procesa, počela je i prepirka kada se uključio Lojd, predstavnik ministra imigracije.

Stiven Lojd kaže da je ministar spreman da se obavezuje da neće tražiti deportaciju Đokovića sve dok se ne donese konačna odluka (u kom god sudu to bilo).

11:33 – Vud proširio odgovor ministru

„Greška ministra je sledeća, on u obzir uzima samo mogućnost da se izazove antivaksersko raspoloženje. Proteraće se čovek koji je poznat, koji je neznatan zdravstveni rizik, postoji opcija da mu se ugrozi karijera i na tri godine da ne igra ovde. Ministar ne razmatra kakav će ovo efekat imati sa druge straen, to je nerazumno, on je samo želeo da minimizuje antivakserski sentiment“, rekao je Vud, smatrajući da je ministar samo želeo da minimizuje štetu iz političkog ugla.

Vud je čak skratio na kraju obraćanje na sugestiju kolege, vremena je sve manje.

11:26 – Novakov advokat ljut što je dobio odluku u 18.03

„Mi smo tu gde jesmo zbog vremena koje je ministar oduzeo. Radimo najbrže što možemo“, rekao je Vud.

On želi da bude siguran da postoji epilog na sudu koji će osigurati da Đoković može da igra u ponedeljak uveče, ako sve prođe po planu.

11.24 – Nastavlja se obraćanje Novakovih advokata

Vud je sugerisao da bi sudija mogao da naloži da Đoković sutra bude sa svojim advokatima da pomognu u slučaju. On kaže da bi bilo „pomalo apsurdno“ da se Đokoviću ne dozvoli da večeras ostane u svom smeštaju.

Takođe, Vud ne vidi zašto sve trajalo duže od 60 minuta. Podsetio je da bi Novak trebalo da igra u ponedeljak ili utorak i da nema mnogo vremena za odlaganje.

11:17 – Novakovim advokatima se žuri

Vud navodi da bi bilo nepotrebno bilo da Savezni sud odlučuje, a za sada nema predloga ili sugestija da bi Novak mogao da se zadrži u imigracionom pritvoru.

11:13 – Oglasio se zastupnik Đokovića

Nik Vud, zastupnik ispred Novaka, kaže da Đoković traži isto olakšanje kao u ranijem postupku – da se odluka ukine i da se on pusti iz pritvora. Dodao je da za to postoji opcija do 22.15, odnosno do 12.15 po našem vremenu, dakle – uskoro.

11:11 – Predlog Kelija za Novakove zastupnike

Keli je naveo i da je razmišljao da Đokovićevi advokati podnesu žalbu uz izjavu pod zakletvom do sutra.

11:07 – Predlog kratke zabrane deportacije

Keli predlaže kratku zabranu deportacije Novaka Đokovića do sutra u 16 ​​časova po australijskom vremenu, osim ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljenje iz Australije. Dodao je da je Novak pozvan na saslušanje.

11:05 – Keli: Nije neobično što ovo traje

Sudija Keli kaže da se čini da je bar jedan dokument iz prvog postupka dat ministru za imigraciju kako bi doneo odluku. On kaže da u ovim sudovima nije neuobičajeno da se uzastopno podnose žalbe.

„Iako imam neosporno ovlašćenje da prenesem ovaj postupak na drugi sud, postoji obaveza i zahtev da Savezni sud Australije potvrdi nalog koji izdam. Mislim da nije kontroverzno u ovo doba godine da slučajevi ove vrste padnu u ruke dežurnih sudija“, rekao je on navodeći da sve može otići na federalni sud.

10.56 – Izlaganje Kelija je dugo

Keli je prvo počeo da ističe da svi savezni sudovi treba da nastoje da obezbede delotvornu i efikasnu primenu pravde.

„U tom cilju, pozvao sam aktuelne strane da ostanu u komunikaciji sa sudom ukoliko postoji verovatnoća da će se neki dalji postupak voditi kao što se čini da će se voditi“, naveo je Keli.

Sudija Keli prošao je kroz celu istoriju postupka, rekavši usput da je advokat ministra unutrašnjih poslova Kristofer Tran najavio da bi ministar za imigraciju mogao ponovo da ukine Đokovićevu vizu.

Na zahtev zastupnika australijskih vlasti, sudija Keli odbio je da čita jedan dokument. Potom je nastavio da objašnjava članove Zakona.

10.56 – Počelo je suđenje

Krenulo je i obraćanje sudije Kelija.

Stiven Lojd se pojavljuje uz Kristofera Trana ispred ministra, Nik Vud i Pol Holdenson predstavljaju Novaka Đokovića.

10.30 Zakazano novo suđenje – danas!

Novo suđenje Novaku pred sudijom Entonijem Kelijem, koji je i prvi put odlučivao, zakazano je za 20.45 časova po australijskom vremenu, što je za 15 minuta po našem vremenu, u 10.45.

Novakovi advokati su tražili i da bude direktan prenos putem Jutjuba.

Foto: Tviter @stu_fraser

10.26 Štimac: Sramota šta mu rade, ali zna se od koga toliko strepe

Bivši reprezentativac Srbije, košarkaš Vladimir Štimac, zbog Novaka se oglasio na Tviteru:

„Kad je pomagao bilo je super! Tako ti je to u životu, pomogneš koliko možeš i daš svoj maksimum da budeš čovek. I možda preterujem ali opet dođe ona stara ‘hrani psa da te ujede’. Sramota živa šta rade čoveku! Nema veze zna se ko je broj jedan i od koga toliko strepe.

10.16 „Čovek udara lopticu reketom, kako može da bude pretnja po zdravlje?“

Novinarka australijskog ABC postavila je dva pitanja, sa jasnom namerom da se objasni kako je ukidanje vize Novaku ništa drugo do politička odluka, a koja opet nema previše zdravorazumsko uporište

„Đokoviću je ukinuta viza zbog „javnog interesa“ koji se odnosi na „zdravlje“ i „javni red“. Pod jedan, sa stotinama hiljada pozitivnih slučajeva, kako to može biti zbog „zdravlja“? Pod dva, kako jedna osoba čiji je posao udaranje loptice reketom može da bude pretnja građanima?“, pita se ona.

10.08 Novak bio kod advokata i otišao dalje

Nešto posle 18.30 po lokalnom vremenu, a nešto posle 8.30 po našem vremenu je Novak Đoković, navodno, u crnom zatamljenom „Mercedesu“ napustio zgradu u kojoj su smešteni njegovi pravni zastupnici. Nema još zvanične potvrde da je unutra bio najbolji teniser sveta, ali sve ukazuje na to.

9.57 – Premijer likuje zbog deportacije

„Pandemija (kovid-19) bila je neverovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i spasili živote i ono od čega živimo. Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjaču ekonomiju i najveću stopu vakcinacije u svetu. Naše jake politike zaštite granica očuvale su Australijance bezbednim pre pojave kovida i sada, tokom pandemije“, istakao je premijer Australije Skot Morison i dodao da, zbog očekivanog nastavka pravnog postupka koji je u toku, neće davati dalje komentare.

09.25 Novak ne ide u pritvor, saslušanje već u subotu

Đoković će već sutra otići na razgovor, odnosno saslušanje u imigracionu službu u Melburnu, javlja Pol Sakal. Novakovi advokati trenutno razgovaraju sa predstavnicima vlasti. Do tada neće biti u pritvoru, kao što se spekulisalo.

Novakov pravni tim zatražio je da se odluka o žalbi koju su podneli donese do nedelje, dan pre početka Australijan opena, a dan kasnije od saslušanja.

Foto: Twitter @paulsakkal

09.17 Najnovija informacija – Novakovi advokati saznali su ranije

Kako prenosi austraijski kolega Pol Sakal, često citiran poslednjih dana, Đokovićev pravni tim usmeno je saznao odluku australijskih vlasti 20 minuta pre zvanične objave.

09.15 Skandal: Mediji pre Novaka čuli za deportaciju, poslednji je saznao

Australijski mediji prenose da Novak čak nije ni dobio informaciju i direktno obaveštenje o drugom odbijanju vize – prvi su saznali mediji.

09.09 Kontroverzna satnica odbijanja Novaka: Zašto se čekalo do krajnjeg momenta?

Ono što su svi primetili i što izaziva kontroverze jeste satnica – ministar Hok se oglasio u petak oko 17.45 po australijskom vremenu, skoro pa u 18 časova što smanjuje vreme za novu odluku i potencijalnu žalbu Đokovića. Sada sledi vikend, sve će morati da se reši ubrzo, jer Australijan open počinje već 17. januara.

8.58 – Šta čeka Novaka?

Najboljem tenisera sveta Novaku Đokoviću drugi put je odbijena viza, iako je sudija prethodno presudio u Novakovu korist. Advokatica Nada Marinović koja živi i radi u Brizbejnu za Novo jutro govorila je o tome koje opcije za ostanak sada ima Novak.

8.57 – Ko je Aleks Hok, ministar koji je odbio Novaka opet

Ima kontroverzne stavove, a poreklo mu je sa Balkana – ovo je priča o njemu.

8.44 – Đokovićevi advokati razmatraju svoje pravne opcije

„Dokumenti su im uručeni u 18.03, nakon Houkove odluke. Ako ulože žalbu, žele pojednostavljeno suđenje sa skraćenim vremenom za pismene podneske i usmene dokaze. Oni žele da se suđenje završi do nedelje“, piše australijski The Age.

7.55 – Novaku je odbijena viza, prenose australijski mediji!

Kako se navodi, drugi put je odbijena viza, iako je sudija presudio u Novakovu korist.

„Odbijanje je bazirano na tome da je odluka u javnom interesu“, rekao je ministar Aleks Hok.

Ipak, to ne mora da znači i automatsku deportaciju, Novak ima pravo na žalbu i otvoreno je nekoliko opcija da ostane i igra.

7.40 – Bivši premijer Australije napao sadašnjeg

Nekadašnji premijer Australije, Kevin Rad, optužio je vladu Skota Morisona da zloupotrebljava Novaka Đokovića u političke svrhe.

Objavio je autorski tekst u kom je izneo rezigniranost – Australija je postala banana država u slučaju „Novak“, smatra Rad.

6.30 – Moguće „solomonsko“ rešenje 

Hrabre i reči bivšeg zamenika sekretara australijskog odeljenja za imigraciju Abula Rizvija.

On navodi da bi Novak i uz odluku o deportaciji mogao da odigra turnir, jer bi imao pravo na žalbu.

To bi nateralo vlasti da mu dodele privremenu vizu koja bi mogla da potraje do kraja takmičenja.

„Ukoliko ministar ukine Đokoviću vizu i on uloži žalbu, opcija koja je otvorena za ministra bi bila da ga pusti iz pritvora uz ‘pomoćnu’ vizu dok žalba traje. To bi moglo da potraje dovoljno vremena da se Đoković takmiči na Australijan openu“, rekao je Rizvi.

To se poklapa sa pričom doktora politikologije iz Australije, Pitera van Onselena.

„Odluka nije binarna i ne znači da Novak može samo ostati ili biti deportovan. Mogu da mu daju uslovnu vizu, koja je ograničavajuća i koja mu daje naznake gde može da se kreće i šta može da radi. Ili može da ostane u administrativnom pritvoru, gde bi imao samo dozvolu da ide na stadion da igra ili trenira. Ima opcija koje nisu samo jednostavno deportovanje ili odustajanje od toga.“

5.15 – Badio podgreva nadu

Kondicioni trener Đokovića, Ulises Badio, objavio je fotografije sa treninga, u dobrom raspoloženju je ćaskao sa Novakom, a navijači su već ovo protumačili kao pozitivnu signalizaciju da sve ide svojim tokom.

U međuvremenu, u toku je dilema oko popodnevnog treninga Đokovića jer je njegovo ime izbrisano sa liste.

„Nije poznato da li je čekanje Houkove odluke uticalo na to popodnevni trening pred početak Australijan opena. Postoji šansa da je sve odrađeno iza zatvorenih vrata, pošto nije moguće videti ni uživo prenos sa tog terena, jer je blokiran prenos“, navode australijski mediji.

BONUS VIDEO Anketa o Đokoviću, Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka VIDEO 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram