Vučić poludeo zbog Novaka, poslao poruku premijeru Australije VIDEO

Australijan Open 14. jan. 202217:48 > 18:0414 komentara
Podeli:
Novak Djokovic i Aleksandar Vucic
Novak Đoković i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Drama sa slučajem Novak Đoković u Australiji dostiže vrhunac, a tim povodom se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da nije mogao da ćuti na torturu kroz koju prolazi Đoković i da je morao da odgovori premijeru Australije Skotu Morisonu.

PROČITAJTE JOŠ

„Poštovani građani Srbije, suočeni smo sa mnogo problema, pritiscima u regionu, pritiscima iz belog sveta, ali ono što nama kao narodu nikad nisu mogli da oduzmu, to su naše srce, ponos i dostojanstvo. Ovo govorim zbog svega što se zbiva poslednjih dana u Melburnu, u Australiji, i ne zato što me zanima dobijanje bilo kakvih političkih poena ili koliko ću njih izgubiti i nikada se nisam kitio tuđim perjem, ali napadi i pritisci na Novaka Đokovića, državljanina Srbije, Srbina, građanina ove zemlje, iz nama nepoznatih razloga su dostigli te razmere, te nemoguće, za mene, a da se ne oglasim i da ne kažem ne samo šta mislim, već i šta je naš odgovor Australiji na to“, započeo je Vučić.

Predsednik Srbije je izneo i niz kritika jer smatra da je pravosuđe u Australiji obesmišljeno.

"Verovatno ne bih ni reč rekao da se, posle ponovljene odluke izvršnih organa australijskih vlasti da se ukine viza Novaku Đokoviću, nije oglasio i premijer Australije Skot Morison, koji je rekao da je zadovoljan i da pozdravlja odluku o ukidanju vize za najboljeg svetskog tenisera, Srbina, Novaka Đokovića. Začuđen sam pre svega zbog činjenice da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti, a posle pravovaljanih odluka sudskih organa vlasti. Neretko nam drže pridike o tome šta je vladavina prava, i možete da zamislite kako bi izgledalo kada bi u Srbiji neki ministar mogao da poništava odluke sudija, dakle važećih pravosudnih organa. Ali time su nam samo pokazali možda kako donekle izgleda nezavisno pravosuđe, ali pre svega kako izgleda nebitno pravosuđe, jer sva vlast je u rukama izvršnih organa", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je upitao vlasti Australije zašto nisu zabranili Đokoviću ulazak u tu zemlju kada je aplicirao za vizu, umesto što se sada iživljavaju nad njim.

"Da bih stvari vratio na nešto još važnije, a to je moralno pitanje. Ako ste hteli Novaku Đokoviću da zabranite da po 10. put osvoji trofej u Melburnu, zašto ga niste vratili odmah i zašto mu odmah niste rekli da je nemoguće da dobije vizu za vašu zemlju? Zašto ga maltretirate i zašto se iživljavate, ne samo nad njim, već nad njegovom porodicom, već na celom jednom nacijom, slobodarskom i ponositom. Je li to potrebno da biste dobili neke izbore, je li vam to potrebno da biste se dodvorili svojoj javnosti?".

On je poslao podršku Novaku Đokoviću i rekao da maltretiranjem najboljeg tenisera na svetu ništa ne mogu da postignu.

"Evo, pojavio se jedan predsednik iz jedne male zemlje, koji sme to da kaže jednom velikom premijeru, iz jedne velike zemlje. A znate zašto smem? Zato što govorim istinu i zato što i vi znate da vam govorim istinu. Mi ćemo se boriti za Novaka Đokovića, i to što ćete ga maltretirati dan, dva ili pet, manje ili više, neće promeniti sud našeg naroda o narodu Australije koji izuzetno poštujemo i cenimo, ali i o Novaku Đokoviću, i možete pisati stotine ili hiljade tekstova najgorih mogućih o njemu, on će ostati najveći teniser svih vremena i on će uvek biti u našim srcima. A vi, koji mislite da maltretiranjem i iživljavanjem nešto postižete, nikada nećete prići, ne samo Novaku Đokoviću, već bilo kojem običnom čoveku, i vašeg i našeg, ponosnog i dostojanstvenog naroda. Srbija će biti uz Novaka Đokovića i Srbija će umeti da vam odgovori, mnogo lepše se ponašajući, nego što ste se vi ponašali prema Novaku Đokoviću, ali poštujući međunarodne uzuse i poštujući sve ono što znači adekvatno predstavljanje jedne države. Živela Srbija, Novače mi smo uz tebe",zaključio je Aleksandar Vučić.

#social-embed_0

BONUS VIDEO Đokoviću drugi put odbijena viza - Šta Beograđani misle o tome

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar