Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Novak Đoković veoma dominantno je došao do finala Australijan opena, a prepreka u polufinalu bio mu je Tomi Pol, koji je savladao rezultatom 3:0.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Srpski teniser će u nedelju u finalu protiv Stefanosa Cicipasa odlučivati i o prvom mestu na ATP listi, pošto pobednik „nosi sve“.

“Imali smo ovaj slučaj na US Openu gde su se Kasper Rud i Karlos Alcaraz borili za broj jedan i imamo ga ponovo ovde, bitku generacija. Kakvu godinu je Novak imao prošle godine… Jedva je mogao da igra, samo 11 turnira. I evo ga opet nakon dve godine (u Australiji prim. aut) i izgleda nezaustavljivo“, rekla je Barbara Šet sa „Eurosporta“.

Bivša teniserka je prokomentarisala o Cicipasa, koji igra odličan tenis tokom celog turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

“Stefanos Cicipas je tako zabavan za gledanje i podigao je svoj tenis na novi nivo. To je svakako bitka generacija, volim kada je i ulog broj jedan“.

Mats Vilander je pričao o tome da je Đoković „mnogo bolji“ od Pola, koji jednostavno nije imao šanse.

“Veoma brz početak, upravo ono što je želeo. Želi da počne dobro. Nikada nije izgubio u polufinalu i misli da je 5:1 dovoljno jer može ići u sledeću i sledeću brzinu“, istakao je Vilander.

Bivši teniser je dodao da je Novak ubedljivo najbolji od tenisera u završnici ovog grend slema.

“Novak Đoković je mnogo bolji od ovih momaka u poslednja četiri. Najbolji bekhend – Đoković, najbolji servis Đoković, najbolji forhend – Đoković, najbolji pokret – Đoković“.

NE PROPUSTITE:

U prvom planu je bio i Novakov ritern, koji odlično funkcioniše.

“Đokovićev ritern je tako dobar. On pogađa veoma duboko i kada to uradi, kontroliše nadigravanje. To je uradio u poslednja četiri kola, možda i na celom turniru. Gde da servirate Đokoviću? Nisam siguran. To je tako teško“.

Vilander nije pričao mnogo o statistici, ali mu je bilo jasno da Novak kontroliše dešavanja na terenu.

“Nisam previše u statistici kada igrate ove mečeve, ali više se radi o tome da dođete do slabosti vašeg protivnika. Ali kada sada igrate sa Đokovićem, najvažniji broj je kombinacija sopstvenih vinera i neiznuđenih grešaka. Kakav god da je procenat, nije bitno, ali morate ih imati više od Novaka, tako da imate kontrolu. Ako dozvolite Novaku da ima taj broj veći od vas, onda on ima kontrolu“.

Foto: EPA-EFE/ATIENZA

Za kraj se dotakao i Tomija Pola, kome je ovo uspeh karijere.

“Tomi Pol je dobio početak koji je želio, bio je u tome. Mislim da je samo igrao svoju igru, ali to nije bilo dovoljno. Ali to je, naravno, lako reći“.

Tim Henman je nagovestio mogućnost da Novak osvoji 22. grend slem titulu, kojom bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

“To je (mogućnost) desetog finala Australijan opena. Postoji scenario da se vratimo na prvo mesto na rang listi, ali meni je najvažniji broj 22. To je ono što je njegova karijera. Dao je sebi još jednu priliku. To nije nužno bio najbolji meč u njegovoj karijeri. Ne mislim da je to bio najbolji meč koji je ikada odigrao, ali slušajući ga nakon meča, čini se da je spreman na sve što će mu Cicipas baciti”, podvukao je Henman.

Komentar je imao i Boris Beker, a on je prokomentarisao Novakov zavoj na levoj butini.

Foto: EPA/JULIAN SMITH

„Kada je turnir toliko odmakao, držite se svojih rituala. Na poslednjih pet mečeva je bilo dobro, tako da će se držati svoje rutine“, jasan je Beker.

Novak je na putu da se osveti za sve što mu je napravljeno prošle godine.

„Za njega je to veliko psihičko opterećenje. Tamo je pod ogromnim pritiskom. Oči sveta su uprte u njega na svakom koraku. Mišljenja su o njemu podeljena – neki ga vole, neki ga uopšte ne vole. Zvuči mi veoma motivisano. Zvuči kao da želi svima da pokaže da je i dalje najbolji igrač na svetu. I na dobrom je putu da to uradi.“

Pol je takođe zaslužio pažnju zbog rezultata koji je ostvario na ovom grend slemu.

„Grend slem polufinale je drugačiji svet. To nema nikakve veze sa drugim turnirima, čak ni sa prvom nedeljom ovde. Ovo je za njega nova teritorija. To može i da vas uplaši. Stvarno osećate pritisak, posebno kada izlazite na teren i 16.000 gledalaca vam daje gromoglasan aplauz. To je lepo, ali vas čini i prilično nesigurnim.“

Laura Robson, britanska teniserka, misli da Novak može da ubaci i u „veću brzinu“.

„Samo mislim da ima više brzina na koje može iskoračiti. Mislim da će morati da igra bolje u nedelju sa Cicipasom koji će igrati malo drugačije od Tomija Pola, on ima više oružja u svojoj igri, ali samo mislim da Đoković ima taj nivo na koji može da se popne“, zaključuje Robson.

Finale Australijan opena između Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa možete da pogledate na kanalu televizije Eurosport.

BONUS VIDEO Najbolji momenti meča Novaka Đokovića i Tomija Pola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare