Foto: REUTERS/Loren Elliott

Kraj karijere i dalje nije blizu, motivacije Novaku ne manjka

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković i u 36. godini života dominira na terenima širom sveta, a u petak je uspeo da savlada Tomija Pola sa 3:0 i plasira se u finale Australijan opena.

Na konferenciji za medije pričao je o razlozima zbog kojih još uvek igra tenis, a motivacije ima na pretek.

„Ne postoji prost odgovor na pitanje, igram profesionalni tenis iz nekoliko razloga. Privatni razlozi da uvek na terenu naučim nešto novo, da se borim sa svojim demonima, za mene je to velika životna škola. Istovremeno imam ciljeve i ambicije da osvajam grend slemove i da budem prvi na svetu, za mene su ti stubovi tenisa uvek bili tu. Želim da napišem novu istoriju sporta, fizički sam takmičar, mogu da održim top nivo, dok god to mogu da radim zašto ne nastaviti, ne znam kada ću završiti karijeru. Imam motivaciju, podršku bližnjih, to je ključ, biti odsutan od dece, to me ne čini srećnim. To je balans između mene i supruge, dozvoljava mi da radim ono što volim i da pravim velike stvari u sportu“, rekao je Novak.

PROČITAJTE JOŠ:

Vratio se i na prošlogodišnja dešavanja u Australiji, koji su mnogo uticali na njega na emotivnom planu.

„Prešao sam preko onog što se desilo prošle godine. Moje namere u Australiji su uvek bile pozitivne da se vratim, povratak je ove godine bio drugačiji. Nemam nikakve predrasude, volim da igram ovde, da budem ovde, to mi omogućava da budem dobro. Nisam izgubio meč pet nedelja u Australiji i drago mi je da sam ovde.“

Osvrnuo se i na meč, ali i na finale sa Stefanosom Cicipasom.

„Mislim da nije prevelika razlika u stresu. U ovoj fazi karijere mi je svaki grend slem zlatna prilika da osvojim još jedan trofej, ne znam koliko ću još prilika imati. Mnogo različitih osećanja imam, bio sam na 5:1 servirao za set, a onda se sve brzo promenilo i došao je do 5:5. Mučio sam emotivno i fizički, ovde ne možete da nemate krizu, što manje to bolje. Uspeo sam da prevaziđem tu krizu krajem prvog seta, a onda je to bilo lagano krstarenje do kraja meča I završio sam to u dobrom raspoloženju“.

NE PROPUSTITE:

Otkrio je šta ga motiviše.

„Svestan sam težine, ali možda strani novinari ne žele da budu svesni, pa to ne žele da prenese. Vi koji ste duže sa nama, znate na koji sam tretiran u sportskoj javnosti, da li je fer ili nije. Svestan sam definitivno da igram za 10. titulu, prilika da mogu opet da ispišem istoriju, to me strasno motiviše, to je jedan od najvećih razloga zbog kojih putujem po svetu. U nekim stvarima uživam, a u nekim malo manje kao to da sam odsutan od dece. To su za mene bolne stvari, ali može da se balansira kada čovek zna da je uspešan. I dalje sam u formi, u borbi sam za trofeje i vrh ATP liste. Dok je tako vredi nastaviti, imam ljubav prema sportu koja neće prestati kada završim karijeru. Nisam zasićen od tenisa, volim da igram i sa sinom, moji pristupi su drugačiji nego pre 10 godina. Svaka prilika je zlatna, neću da kažem poslednja, za mene ovo gledam kao presudan momenat, kao možda na poslednje finale, tako pristupam iako se nadam da nece biti, zaista tako pristupam“, zaključio je Novak.

Đoković će u nedelju igrati protiv Stefanosa Cicipasa za prvo mesto na ATP listi, 10. titulu u Melburnu i ukupno 22. sa grend slemova.

BONUS VIDEO Izjava Novaka Đokovića nakon meča sa Tomijem Polom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar