U emisiji „Praktična žena“ voditeljka Nataša Pavlović ugostila je Vladimira Gajića, profesionalnog pekara koji pokazao kako se prave kukuruzne rolnice sa raznim slanim nadevima i usput odao nekoliko pekarskih tajni.

Vladimir je u studio Praktične žene doneo i svoje nagrade – osvojio je prvo mesto na ovogodišnjoj Pekarijadi u kategoriji „umetničko delo“, a za finale je pravio jestiv Avalski toranj od testa, visine 50 cm bez antene, a pravio ga je 10 sati.

Vladimir je otkrio nekoliko odličnih trikova kako da umesite najbolje testo, a samo jedan od njih je temperatura mleka, ali i koliko treba da pustite testo da fermentiše – za najbolja peciva.

Sastojci

1 kg brašna belog

200 g kukuruznog brašna

120 ml mleka

120 ml ulja

20 g kvasca

20 g soli

50 g šećera

1 prašak za pecivo

2 jajeta

300 ml vode

Za nadev

300 g sira

200 g krem sira

200 g pečenice

origano

Foto: Praktična žena

Priprema

Stavite brašno u veliku činiju, pa u njega umešajte kukuruzno brašno.

Stavite kvasac u činiju, pa mu dodajte 50 šećera, 120 ml mleka – koje može biti toplo i hladno, a pekar kaže da to zavisi od toga koliko imate vremena. Ako vam se žuri, sipajte toplo mleko, tako će testo brže da naraste.

U brašno dadati 20 g soli, razmućen kvasac, 1 prašak za pecivo, 2 cela jaja i počnite da mešate sastojke, dodajte vode i u videu na početku teksta pogledajte kako da umesite testo i da napravite kiflice.

Foto: Praktična žena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar