Pogledajte recept za kurtoš kolač iz emisije Praktična žena.
Za testo:
550 g belog brašna
250 ml mleka
3 žumanceta
10 g suvog kvasca
100 g šećera
malo narendane kore limuna
malo arome vanile
50 g mekog putera
Za glazuru:
cimet
mleveni orah
par kašika sećera
100 g otopljenog putera
U brašno dodati deo sećera, 10 grama suvog kvasca, deo mleka i to pokriti krpom da odstoji nekih
desetak minuta. Za to vreme umutiti 3 žumanca, ostatak šećera, aromu vanile i narendanu koru limuna. To sve dodati u brašno, pa zatim sipati ostatak mleka i dodati po malo putera dok se meša, pa umesiti testo. Kad se dobro premesi ostaviti testo da odmori nekih 2 sata. Zatim razvući testo oklagijom u pravougaonik, debljine oko 1 cm. Testo seći na trakice. Zatim napraviti kalup oko kojeg se obavija testo. Kalup se može napraviti od kartonskog dela ubrusa, ili možete iskoristiti oklagiju.
Obavezno obavti alu folijom, a zatim preko i pek papirom.
Pek papir namazati puterom, a potom rolati trakice oko kalupa. Trake bi trebalo da budu u krajevima jedna preko druge. Birate veličinu vašeg kolača, pa ako treba mozete da dodate i drugu traku koju spajate sa prethodnom. Nakon toga kolač uvaljati na radnoj površini kako bi se testo lepo zalepilo.
Premazati puterom i uvaljati u šećer, cimet i orahe. Staviti u rernu da se peče na 180 stepeni nekih dvadesetak minuta.
Dok se peče s vremena na vreme okretati. Naravn, testo dok se peče mora biti u vazduhu sa svih strana. Nikako direktno na plehu. Kada je gotovo, kolač može da se uvalja u kokos, može se premazati nugat kremom, pistać kremom ili bilo čim drugim, po želji.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.