Pogledajte recept za kurtoš kolač iz emisije Praktična žena.

Sastojci:

Za testo:

550 g belog brašna

250 ml mleka

3 žumanceta

10 g suvog kvasca

100 g šećera

malo narendane kore limuna

malo arome vanile

50 g mekog putera

Za glazuru:

cimet

mleveni orah

par kašika sećera

100 g otopljenog putera

Pročitajte još:

Priprema:

U brašno dodati deo sećera, 10 grama suvog kvasca, deo mleka i to pokriti krpom da odstoji nekih
desetak minuta. Za to vreme umutiti 3 žumanca, ostatak šećera, aromu vanile i narendanu koru limuna. To sve dodati u brašno, pa zatim sipati ostatak mleka i dodati po malo putera dok se meša, pa umesiti testo. Kad se dobro premesi ostaviti testo da odmori nekih 2 sata. Zatim razvući testo oklagijom u pravougaonik, debljine oko 1 cm. Testo seći na trakice. Zatim napraviti kalup oko kojeg se obavija testo. Kalup se može napraviti od kartonskog dela ubrusa, ili možete iskoristiti oklagiju.

Obavezno obavti alu folijom, a zatim preko i pek papirom.

Pek papir namazati puterom, a potom rolati trakice oko kalupa. Trake bi trebalo da budu u krajevima jedna preko druge. Birate veličinu vašeg kolača, pa ako treba mozete da dodate i drugu traku koju spajate sa prethodnom. Nakon toga kolač uvaljati na radnoj površini kako bi se testo lepo zalepilo.

Premazati puterom i uvaljati u šećer, cimet i orahe. Staviti u rernu da se peče na 180 stepeni nekih dvadesetak minuta.

Dok se peče s vremena na vreme okretati. Naravn, testo dok se peče mora biti u vazduhu sa svih strana. Nikako direktno na plehu. Kada je gotovo, kolač može da se uvalja u kokos, može se premazati nugat kremom, pistać kremom ili bilo čim drugim, po želji.

U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar