U novoj epizodi "Praktične žene" saznali smo recept za posnu gibanicu sa spanaćem i prazilukom.
Sastojci:
fil:
-1,5 čaša kisele vode ( oko 300ml)
– 2/3 čaše ulja
-3 kašike kukuruznog brašna
-2 kašike pšeničnog griza
– 1 kašičica soli
-½ kašičice kurkume
-1 prašak za pecivo
-200g spanaća (može zamrznuti)
– 1/2 praziluka
krem sir od suncokreta
– 200g sirovog suncokreta
-1 kašičica soli
– 2 čena belog luka
-sok od 1-2 limuna
-oko 150 ml vode
-biber po želji
još
-500g kora za pitu
-2-3 kašike ulja za preko pite
Priprema:
Najpre pripremite krem sir od suncokreta tako što ćete suncokret potopiti
u hladnu vodu da odstoji tokom noći 8-12h. Zatim ga procediti, dodati sve sastojke i
izblendati štapnim mikserom. Brža varijanta jeste da potopimo suncokret sa
proključalom vodom i ostavimo pola sata-sat vremena, isperemo ga hladnom vodom, a zatim dodamo sve ostale sastojke i blendamo. Priprema fila: U jednu dublju činiju sipamo
krem sir, naseckan praziluk, iseckan spanać, dodamo sve tečne sastojke, zatim sve suve i
izmešamo žicom za mućenje.
Slaganje pite: Odvojimo 4 kore, dve za donji deo, a dve za odozgo. U podmazanu tepsiju stavimo dve kore ravno preko dna, onda izgužvamo 2 kore i stavimo preko, zatim fil, opet 2 kore, fil i tako ponavljamo postupak dok ne utrošimo sav materijal. Na kraju stavljamo one 2 preostale kore, premazujemo uljem i pečemo oko 25 min na 220 stepeni.
Namaz od sočiva
Sastojci:
-200g crvenog sočiva
-1 kašika tahini paste
-2-3 čena belog luka
– 1 kašičica ml, paprike
-sok od 1 limuna
-so i biber po ukusu
Priprema:
Sočivo dobro oprati i kuvati 10ak min. Zatim ga procedite i prebacite u secka, dodati sve ostale sastojke i izblendati dok ne dobijete strukturu namaza.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar