Šta je „zlatno mleko“ i zašto da ga pijete

Zdravlje 25. feb. 202017:11 > 17:12
Podeli:
Zlatno mleko; Foto: Profimedia.rs

Napitak od kurkume, poznatiji kao "zlatno mleko", stekao je veliku popularnost širom sveta zbog svog prijatnog ukusa, umirujućeg dejstva i brojnih zdravstvenih koristi koje sa sobom donosi poznati žuti začin.

Kraljica indijske kuhinje, kurkuma, specifična je po izrazito žutoj boji i prijatnom ukusu koji daje jelima, a u poslednje vreme se sve češće koristi i za spravljanje napitka zvanog „zlatno mleko“. U pitanju je kombinacija kurkume i mleka (kravljeg ili neke biljne zamene) i drugih začina, koja nam donosi blag napitak zanimljivog izgleda, po čemu je i dobio ime.

Redovno konzumiranje kurkume, bilo kroz hranu, supe ili napitke, dobro je za varenje, imuni sistem, potpomaže ispravno funkcionisanje jetre, dobro je za kožu i dovodi se u vezu sa raznim zdravstvenim benefitima. Iako nije u pitanju nikakav „magični napitak“ i ne treba ga koristitit za lečenje bolesti, zlatno mleko može da bude odličan dodatak svakodnevnoj rutini, posebno u hladnim danima kada virusi vrebaju sa svih strana, budući da je kurkuma bogata antioksidansima, a može da ima i antibakterijska dejstva.

Kako se pravi? 

Sastojci:

1 šolja mleka po izboru

1/2 kašičice kurkume

1/2 kašičice cimeta

1/8 kašičice đumbira

Prstohvat crnog bibera

1-2 kašičice meda

Stavite sve sastojke u šerpicu ili džezvu i zagrejte na ringli, konstantno mešajući, ali vodite računa da ne provri. Sipajte u šolju po izbori i popijte odmah, dok je toplo.

Zlatno mleko je dobra zamena za kafu, pa se preporučuje ljudima koji žele da smanje unos kofeina. Iako može da se pije tokom celog dana, posebno je popularno uveče, pred spavanje, budući da zbog svog umirujućeg dejstva predstavlja idealan večernji napitak.