Vodič za kovid pacijente: Kako da lečiš blage simptome

Zdravlje 27. okt. 202013:14
Podeli:
maske; koronavirus
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Veliki broj inficiranih novim koronavirusom oseća samo blaže tegobe: povišenu temperaturu, kašalj, umor, gubitak čula mirisa i ukusa. Ovi pacijenti se uglavnom upućuju na kućno lečenje, a evo kako mogu samostalno da leče svaki od najčešćih simptoma kovida 19.

Koronavirus u svojoj osnovi je viroza, pa se tako i treba lečiti.

Naime, samo oni kojima simptomi znatno narušavaju zdravlje odnosno koji su životno ugroženi ostaju u bolnici, a svi ostali „leže kod kuće uz puno tečnosti i laganu ishranu“, piše Jutarnji.

Ukoliko iskusite blage simptome, uglavnom se preporučuje mirovanje. A svaki od simptoma se može lečiti u kućnim uslovima. Prenosimo savete kako.

Pročitajte još:

Povišena telesna temperatura: snižavajte je uobičajenim lekovima poput paracetamola.

Grlobolja: lečite je toplim napitcima.

Kašalj: pokušajte uobičajenim sirupima.

Gubitak mirisa ili ukusa obično se vraća desetak dana nakon pojave prvih simptoma, ali ima i onih kod kojih je problem potrajao i više meseci.

Važno je napomenuti da se kovid 19 ne leči antibioticima! U nekim slučajevima treba potražiti pomoć lekara.

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Teškoće s disanjem mogu upućivati na problem s plućima pa je nužno da se kontaktira izabrani lekar koji će odlučiti je li potreban pregled pacijenta pa i hospitalizacija.

Pročitajte još:

Visoka temperatura koja ne jenjava danima takođe je razlog da nazovete doktora. Konsultacija s izabranim lekarom može da se se obavi i telefonom, a pregledi se uglavnom zakazuju, jer u doba korone lekari primaju samo zakazane pacijente.

Pacijenti se za pomoć mogu obratiti i u kovid ambulante pri lokalnom Domu zdravlja.

Što se izolacije tiče, asimptomatski pozitivni pacijenti moraju ostati u izolaciji deset dana od dobijanja pozitivnog nalaza. Bliski kontakti su osobe koje su bile u kontaktu s obolelim dva ili tri dana pre nego su se kod obolelog pojavili prvi simptomi kovida 19. Kontakte obolelih epidemiolozi obaveštavaju da treba da ostanu u samoizolaciji 14 dana jer se pokazalo da je kod nekih osoba inkubacija bolesti potrajala i više od 10 dana. To je razlog što se zasad ne skraćuje izolacija kontakata.

Foto:Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Ukoliko ste imali kontakt sa obolelim, a niko od stručnjaka vas nije kontaktirao, trebalo bi, kad god je to moguće, sami da obavestite svoje kontakte o zarazi dok čekaju vest od epidemiologa jer zbog sve većeg broja zaraženih takve informacije neretko kasne.

Takođe se možete samostalno testirati, ali o svom trošku. O tome treba li se kontakt testirati odlučuje lekar i to na osnovu epidemiološke slike, odnosno zavisno od toga ima li kontakt simptome ili ne.

Testiranja se obavljaju u zavodima za javno zdravlje, ali brisevi se mogu uzimati i u kovid ordinacijama, a pacijent dobija rezultate mejlom ili u ambulanti lekara.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar