Podeli
korona i grip
Foto: N1

Naš poznati imunolog Borislav Kamenov otkriva kako treba da se pripremimo za predstojeću sezonu gripa i novi udar korone i šta je najvažnije za dobar imunitet.

On je za TV Prva objasnio da je najvažnije da prestanemo da trujemo svoj organizam hranom koja nam ne odgovara i da uzimamo vitamin D, koji se pokazao kao jedna od najboljih odbrana protiv virusa.

Govoreći o epidemiji korone, Kamenov je rekao da je stanje imuniteta odlučujuća stvar da li ćemo se zaraziti ili ne. O tome, kako je rekao, najbolje svedoče deca koja se retko razbolevaju od korone.

“Ako popravimo imunosistem, smanjićemo rizik od zaraze. Postoje opšta pravila za podizanje imuniteta, ali genetika je genetika i različita je za svakog od nas i zato svako treba da individualno pristupi ojačanju svog organizma”, kazao je doktor.

Kamenov je rekao da imunitet čoveka varira, kao i da je sada vreme virusa koji napadaju organizam.

Pročitajte još:

“Ako neko ima neku hroničnu bolest, njegov organizam je već oslabljen jer troši svoje resurse, pa ga virusi lakše savladaju. Zato svaki pacijent mora dobro da se sagleda i da se leči adekvatno”, rekao je on.

Imunolog je napomenuo da je veoma važna lična borba za zdravlje i ono što mi radimo po tom pitanju.

“Ako neko ima neki problem, na primer, nadimanje creva ili loše podnosi neku hranu, a nastavlja da je jede, kad-tad će se razboleti i zato moramo da prestanemo da trujemo sebe”, naglasio je Kamenov i istakao da je vitamin D fenomenalan za imunitet i prevenciju zaraze od korone i drugih virusa.

“Svi koji su se razboleli imaju su nizak nivo vitamina D. Oni moraju da isprave svoju ishranu pre svega. Mi sami možemo mnogo da uradimo, i kada je reč o odbrani od korone. Ako država postavi jedan krug bodljikave žice, drugi moramo da postavimo mi i da se potrudimo da se zaštitimo”, zaključio je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar