Podeli
Isidora Stanković Foto: printscreen/[email protected]Исидора Станковић

Srpska naučnica Isidora Stanković, koja radi u SAD, podelila je važan naučni rad koji nam pokazuje kako koronavirus napada naš organizam - a u tom mehanizmu se krije dokaz da ovaj virus nije napravljen u laboratoriji.

Od izbijanja pandemije koronavirusa, sa opasnom infekcijom šire se i jednako opasne teorije zavere – od kojih je jedna bila i glasina da je SARS-Cov-2 napravljen u laboratoriji, pa je namerno pušten u svet.

Da su takve tvrdnje besmislene, pokazao je naučni rad koji je podelila srpska naučnica Isidora Stanković, koja živi i radi u SAD.

Ona je na svom Fejsbuku ukratko objasnila kakva saznanja je doneo rad koji se bavio otkrivanjem mehanizma koji novi koronavirus koristi kako bi inficirao naš organizam. Rad u izvornom obliku možete pročitati u magazinu “Cell”, dok Isidorino objašnjenje prenosimo u celosti.

Facebook / Isidora Stanković

“Primarni način kako naš imuni sistem detektuje strano telo su proteini interferoni. Kada virus inficira naš organizam, interferoni se stvaraju i poput policajca signaliziraju našem imunom sistemu da aktivira ostale odbrambene mehanizme. Istraživanja su pokazala da najteže slučajeve koronavirusa karakteriše potpuni gubitak interferona i otud nemogućnost imunog sistema da reaguje.

Pročitajte još:

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija – svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tokom infekcije na razne načine: poliovirusi sprečavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi sprečavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) sprečava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspešne terapije koje targetiraju ove funkcije.

Po čemu se kovid 19 razlikuje? Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina…Kovid ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltech-a pokazuje da kovid 19 sprečava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što sprečava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prenos proteina kroz ćelije istovremeno! Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može da odgovori.

Šta ovo prosto znači? Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih – COVID19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antiviralnih lekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće…Nisam skoro videla pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne “napravljen u laboratoriji” – nikakva tehnologija za RNK modifikovanje ne bi mogla da proizvede ova 3 rezultata istovremeno”, napisala je Stanković.

Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID19 efektivno inficira čoveka. Rezultati…

Posted by Исидора Станковић on Четвртак, 08. октобар 2020.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar