Voće koje može da prouzrokuje migrenu

Zdravlje 01. maj. 202114:51
Podeli:
Foto: Catchlight Visual Services / Alamy / Profimedia

Istraživači iz Brazila pokušali su da otkriju koje voće može da bude okidač za migrenu.

Ranija istraživanja takođe su pokazala da kod nekih osoba okidač za migrenu mogu da budu i razni mirisi, poput parfema, boja, benzina i izbjeljivača, a brazilski tim analizirao je da li neke vrste voća mogu da prouzrokuju migrene, prenosi Eat This, Not That.

Pročitajte još:

Ono što su otkrili je da je čak devet vrsta voća povezano sa migrenom.

„Postoje dokazi da neke svakodnevne namirnice deluju na patogenezu migrene”, naveli su istraživači.

Drugim rečima, ranija istraživanja pokazala su da neka hrana može da prouzrokuje migrene jer utiče na upalu neurološkog sistema, širenje krvnih sudova i metabolizam šećera u mozgu.

Brazilska studija u kojoj su učestvovali neurolozi i nutricionisti buhvatila je oko 4.000 pacijenata sa migrenom i nešto više od 1.100 pacijenata koji pate od glavobolja i napetosti. Kod 1.600 pacijenata, migrena se javila u roku od osam do 90 minuta nakon što su pojeli neko od devet vrsta voća.

Istraživači su otkrili koje vrsta voća u najvećoj meri izazivaju migrene: lubenica – 29.5 odsto, marakuja – 3,73 odsto, pomorandža -2,01 odsto, ananas – 1,52 odsto, grožđe – 0,51 odsto, banana – 0,46 odsto, krastavac – 0,43 odsto, acerola – voće slično višnji- 0,25 odsto i papaja – 0,25 odsto.

Studija je pokazala da je lubenica kod najvećeg broja ispitanika izazvala migrenu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar