Dete, devojčica, lekar, vakcina, majka, mama, roditelj i dete
Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Vakcinacija dece biće od velikog značaja za kontrolu pandemije koronavirusa. Vakcine protiv kovida 19 još uvek nisu odobrene za decu – ali se njihova bezbednost i efikasnost trenutno ispituju. Dokle su svetske kompanije stigle sa tim ispitivanjima?

Epidemiolog doktor Branislav Tiodorović kazao je ovih dana da očekuje da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju, moći da se vakcinišu i deca, budući da su i ona u potencijalnoj opasnosti od zaražavanja jer se vraćaju u školske klupe. Proverili smo dokle se stiglo s vakcinama kad su deca u pitanju.

Naučnici ističu da je za dalji tok pandemije koronavirusa važno vakcinisati i najmlađe.

Mnogo studija je pokazalo da kovid nije toliko ozbiljan kod dece kao kod odraslih, ali to ne znači da nisu u riziku od zaraze i potencijalnog širenja virusa. Upravo zbog velikog rizika od prenosa virusa odraslima, vakcinacija mališana će biti veoma značajna za kontrolu pandemije.

Prvi korak u ispitivanjima vakcine na deci je utvrđivanje prave doze. Kompanije žele da pronađu najmanju moguću dozu koja je istovremeno bezbedna i proizvodi ciljani nivo antitela.

Kada kompanija odredi optimalnu dozu, pokrenuće kontrolisano ispitivanje vakcine kako bi testirala efikasnost, pri čemu će neka deca dobiti placebo, a neka vakcinu.

Dokle su stigle kompanije sa ispitivanjima vakcina na deci?

Fajzer/Bajontek

Vakcina kompanija Fajzer/Bajontek u SAD je odobrena za osobe starije od 16 godina – tako da je stariji tinejdžeri već primaju. Međutim, u Evropi to nije slučaj.

Pročitajte još:

Kompanija je 9. aprila zatražila odobrenje da započne sa vakcinacijom dece uzrasta od 12 do 15 godina. Saopštili su da su njihova klinička ispitivanja pokazala da je vakcina bezbedna i 100 odsto efikasna kod dece od 12 do 15 godina, mada nalazi nisu recenzirani.

Proces dobijanja odobrenja trajaće verovatno nekoliko nedelja, pod uslovom da podaci izgledaju dobro i da su u skladu sa onim što je viđeno kod odraslih.

Kompanija Fajzer je u martu počela ispitivanja i na deci mlađoj od 12 godina. Globalna studija na 144 učesnika će ispitati da li vakcina može da generiše imuni odgovor kod dece starosti od 6 meseci do 2 godine; 2 godine do 5 godina; i 5 godina do 11 godina.

Tokom prve faze ispitivanja, tri različite doze vakcine – 10 mikrograma, 20 mikrograma i 30 mikrograma – biće testirane u svakoj starosnoj grupi, počev od najstarije, saopštila je kompanija.

Zvaničnici kompanije rekli su da će učesnici ispitivanja biti nadgledani šest meseci nakon vakcinacije.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

AstraZeneka

Ispitivanje vakcine AstraZeneka na deci je zaustavljeno 7. aprila, dok se ne ispita moguća povezanost cepiva sa retkim krvnim ugrušcima kod odraslih.

Testiranje je počelo u feburaru, a naučnici su pokušavali da utvrde da li vakcina proizvodi snažan imunološki odgovor kod dece između šest i 17 godina.

Suspenzija ispitivanja usledila je nakon što su zvaničnici Evropske agencije za lekove (EMA), rekli da možda postoji veza između vakcine i pojave retkih krvnih ugrušaka kod vakcinisanih.

AstraZeneka AstraZeneca
AstraZeneka vakcina Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

Sinofarm

U januaru, Rojtes je objavio da će vakcinacija dece i adolescenata u Kini Sinofarm cepivom biti odobrena pre marta. To su prvo objavili kineski državni mediji, ali od tada se nije pojavila vest da je vakcincija dece zapravo počela.

„Na osnovu kliničkih podataka koje smo dobili i regulatornih postupaka koje podnosimo Nacionalnoj upravi za medicinske proizvode, upotreba vakcine mogla bi da se proširi na osobe starosti između tri i 17 godina pre marta“, rekao je u januaru predsednik kineske naciolnane kompanije CNBG Jang Ksiaoming za kinesku državnu televiziju, bez elaboriranja podataka.

Sinofarm je ogranak kompanije CNBG.

„Deca uzrasta od tri do pet godina, čiji se imuni sistem još uvek razvija, moraju biti pažljivo praćena tokom vakcinacije“, rekao je Jang u odvojenom intervjuu za državnu novinsku agenciju Xinhua.

Prema Liu Jingženu, predsedniku Sinofarma, rezultati kliničkih ispitivanja na deci nisu pokazali „nikakve očite razlike“ u odnosu na podatke ispitivanja na odraslima uzrasta od 18 do 59 godina. Liu je to rekao tokom intervjua za kinesku centralnu televiziju u februaru.

„Verujemo da će osobe starosti od 3 do 17 godina uskoro moći da koriste vakcine“, rekao je Liu u februaru.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Sinovac

Ova kineska kompanija je u martu saopštila da je njihova vakcina bezbedna za decu uzrasta od 3 do 17 godina, na osnovu preliminarnih podataka. Podatke su 23. marta predali kineskim regulatorima za lekove.

Pročitajte još:

Klinička ispitivanja u ranoj i srednjoj fazi sa preko 550 ispitanika pokazala su da vakcina izaziva imunološki odgovor, rekao je Gang Zeng, medicinski direktor u Sinovacu, na konferenciji za novinare 23. marta.

Dvoje ispitane dece je razvilo povišenu temperaturu kao odgovor na vakcinu – jedno trogodišnje i šestogodišnje dete. Ostali ispitanici su imali blage simptome, rekao je Zeng.

Sputnjik V

Moskva je u februaru pokrenutla klinička ispitivanja vakcine Sputnjik V među tinejdžerima uzrasta od 14 do 18 godina, saopštio je tada Sregej Sobjanin, gradonačelnik Moskve.

„Važno je zaštititi ne samo odrasle, već i decu od koronavirusa. U tu svrhu će se u Dečjoj gradskoj kliničkoj bolnici ‘Z.A. Bašaljeva’ održati tri faze kliničkih ispitivanja vakcine Sputnijk V za decu uzrasta od 14 do 18 godina “, rekao je.

Prema rečima gradonačelnika Moskve, nakon rezultata kliničkih ispitivanja, vlada će odlučiti da li deca mogu biti uključena u program masovne vakcinacije.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Moderna

Moderna testira vakcinu na deci kroz dva programa ispitivanja. Ispitivanje na deci uzrasta od 12 do 17 godina, pod nazivom TeenCOVE, počelo je u decembru 2020. godine i trajaće 13 meseci.

Deca mlađa od 12 godina su počela da primaju doze Moderna vakcine tokom marta 2021, u okviru studije pod nazivom KidCOVE. U studiji ukupno učestvuje 6.750 dece uzrasta od 6 meseci do 11 godina. Trajaće 14 meseci.

Vasington vakcinacija koronavirus
Masovna vakcinacija u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Džonson&Džonson

Kompanija je 5. aprila objavila da su započeli klinička ispitivanja vakcine na adolescentima starosti od 12 do 17 godina.

U početnoj fazi, vakcina će se ispitivati na manjem broju adolescenata. Nakon pregleda početnih podataka iz te faze, studija će se postepeno proširiti na veću grupu adolescenata.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram