vakcinacija; vakcine; Fajzer vakcina
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Osobe koje su preležale kovid 19 imale su snažan odgovor imunog sistema nakon prve doze Fajzer vakcine, ali malo koristi nakon druge doze, utvrdilo je novo istraživanje Pen instituta za imunologiju.

Nalazi objavljeni u časopisu Science Immunology sugerišu da će osobama koje su preležale kovid možda biti potrebna samo jedna doza vakcine za adekvatnu reakciju imunog sistema.

Oni koji nisu imali kovid 19, nisu postigli pun imunološki odgovor organizma sve dok nisu primili drugu dozu vakcine.

Pročitajte još:

Naučnici su posmatrali 44 osobe koje su primile ili Fajzer ili Moderna vackinu. Jedanaest osoba je ranije preležalo infekciju. Uzimali su im uzorke krvi i sprovodili imunološke analize četiri puta pre i posle obe doze vakcine.

Nalazi sugerišu da je samo jedna doza vakcine izazvala maksimalni imunološki odgovor kod osoba koje su imale koronavirus. Naučnici su to zaključili na osnovu jakih odgovora antitela i B ćelija.

Suprotno tome, bile su potrebne dve doze vakcine da bi se postigao značajan imuni odogovor kod osoba koje nisu preležale kovid 19.

Fajzer vakcina
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ova studija predstavlja jednu od prvih koja je otkrila na koji način reaguju memorijske B ćelije nakon vakcinacije kod ljudi koji su ranije imali infekciju, u poređenju sa onima koji nisu imali.

„Prethodne studije na vakcinisanim osobama fokusirale su se na antitela više od memorijskih B ćelija. Memorijske B ćelije su snažni prediktor budućih odgovora antitela, zbog čega je od vitalnog značaja meriti odgovore B ćelija na ove vakcine“, rekao je Džon Veri, jedan od autora studije.

Takođe su otkrili da osobe koje su iskusile neželjene efekte nakon primanja vakcine – poput groznice, glavobolje i umora – imaju jača antitela nakon vakcinacije, ali ne i B memorijske ćelije.

B-limfociti su važan deo imunološkog sistema jer je reč o ćelijama koje „pamte“ patogene i u slučaju reinfekcije podstiču imunološki sistem da ponovno pokrene proizvodnju antitela za borbu sa virusom.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram